Το παρελθόν με τα μάτια του μέλλοντος

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Η ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ «ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ»

Δημοσίευση: 29 Ιαν 2023 11:06

Μια σπουδαία και συνάμα πρωτότυπη έκθεση εγκαινιάστηκε χθες το απόγευμα στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας με τίτλο «Ανακαλύπτουμε το αρχαίο θέατρο» και στόχο έχει οι επισκέπτες να ανακαλύψουν και να κατανοήσουν με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας το αρχαίο θέατρο, από τη γένεση του αρχαίου δράματος μέχρι την αναβίωση της αρχαίας θεατρικής έκφρασης και πράξης στη σύγχρονη Ελλάδα.
Διαδραστικές εφαρμογές, ηχητικά ντοκουμέντα, εκμαγεία αρχαίων αντικειμένων, αντίγραφα αρχαίων μουσικών οργάνων, αλλά και πλούσιο φωτογραφικό και εποπτικό υλικό «παντρεύονται» με τα αρχαιολογικά εκθέματα του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας που σχετίζονται με το αρχαίο θέατρο και τη λατρεία του Διόνυσου, όπως ειδώλια ηθοποιών, πήλινο θεατρικό προσωπείο και αγγείο με παράσταση Κωμαστή και Σατύρων. Ιδιαίτερο χρώμα και ζωντάνια προσδίδουν στην έκθεση θεατρικά κουστούμια εμβληματικών παραστάσεων τραγωδιών του «Θεσσαλικού Θεάτρου» που πρόθυμα συνέδραμε στην έκθεση, προβάλλοντας τη συμβολή του στη σύγχρονη παραστασιολογία του αρχαίου δράματος.
Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Σταυρούλα Σδρόλια εξήρε τους επιμελητές της έκθεσης αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας Γιώργο Τουφεξή, Ειρήνη Ρώσσιου και Ασημίνα Τσιάκα για το αποτέλεσμα και εξέφρασε την επιθυμία η εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα να την αγκαλιάσει συμμετέχοντας στα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιό της. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις τέσσερις ενότητες της έκθεσης «Τα ίχνη του αρχαίου θεάτρου», «Οι ιστορίες του αρχαίου δράματος», «Η θεατρική πράξη» και «Το αρχαίο θέατρο στη σύγχρονη Ελλάδα». Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε η προϊσταμένη Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας, Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠΠΟ κ. Ανδρομάχη Κατσελάκη τόνισε ότι είναι προτεραιότητα για το Υπουργείο να υιοθετούνται πρακτικές που φέρνουν την εκπαιδευτική κοινότητα και τους μαθητές κοντά στην πολιτιστική μας κληρονομιά και στον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό.
Αυτή η έκθεση είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία και ο συνδυασμός εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας μέσω των διαδραστικών εφαρμογών δίνει μια νέα οπτική, σημείωσε, μεταξύ άλλων. Στα εγκαίνια της έκθεσης βρέθηκε και εκπρόσωπος του Μουσείου Κανελλοπούλου που φιλοξένησε πρώτο τον περασμένο Νοέμβριο την έκθεση. Η έκθεση σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο της Πράξης «Το θέατρο ως φορέας παιδείας και πολιτειακής αγωγής στην αρχαιότητα και σήμερα» για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση», με πρώτη παρουσίαση στην Αθήνα, στο Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου. Η Πράξη συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass