Χοροθεατρική παράσταση για τα παιδιά της "Φλόγας"

Δημοσίευση: 08 Οκτ 2014 22:06 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:09

Βασισμένη στην ποίηση και τη ζωή του Κωνσταντίνου Καβάφη, θα είναι η χοροθεατρική παράσταση  με τίτλο «Μια χορογραφία χωρίς τον χορευτή», που θα δοθεί το Σάββατο 18 Οκτωβρίου στις 21.00 στο Θέατρο «Παλαιάς Ηλεκτρικής» στον Βόλο.

Η παράσταση έχει ιδιαίτερη αξία διότι διοργανώνεται από το παράρτημα Βόλου του Συνδέσμου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Η Φλόγα», προς τον οποίο παραχωρούν και όλα τα έσοδα οι συντελεστές της παράστασης.

Μια ομάδα καλλιτεχνών παρουσιάζει αυτό το εγχείρημα στον Βόλο σε πρώτη φάση και μετέπειτα και σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα.

Τα ερωτήματα που θέτουν οι συντελεστές του με αφορμή την παρουσίαση είναι τα εξής:

Πώς μπορεί να αγγίξει ο χορός και η αφήγηση το έργο του Κωνσταντίνου Καβάφη χωρίς κοινοτοπία ή ασέβεια;

Η εκφραστική κίνηση που υπερβαίνει τις λέξεις πώς μπορεί να σταθεί δίπλα στις ρυθμικές λέξεις που επαρκούν;

Πώς μπορεί να τις ενσαρκώσει χωρίς να τις εικονογραφεί πλεοναστικά; Πώς μπορεί να αναπτύξει το σώμα την μουσική των εκφερόμενων λέξεων;

Την απάντηση προσέφερε το σχόλιο ενός ομότεχνου του ποιητή της ελληνικής διασποράς: Του Γιώργου Σεφέρη. Ο Ρωμιός ποιητής έγραψε ότι η ποίηση του Καβάφη είναι «μια χορογραφία χωρίς τον χορευτή» καρπός μιας υπερχιλιόχρονης λόγιας παράδοσης που ποτέ δεν απέκτησε σώμα, δεν τραγουδήθηκε και δεν χορεύτηκε, «υλικό γερασμένο σε μοναστήρια και βιβλιοθήκες». Ο Σεφέρης έδειξε το σημείο επαφής: Τι θα συνέβαινε εάν φτάναμε στο σημείο όπου η παγωμένη κίνηση των γραμμάτων και των αγαλμάτων συναντούσε το ζεστό σώμα ενός χορευτή;

Επόμενος κίνδυνος ήταν στο σημείο επαφής να δημιουργηθεί ρήγμα. Η ζωή και το φώς, οι έντονες κινήσεις και η μουσική κινδυνεύουν να θρυμματίσουν την λεπτή υπέργηρη ποίηση του Αλεξανδρινού.

Για αυτό δουλεύτηκε όλη η παράσταση με οδηγό «το φώς των κεριών» που φώτισαν την ιδιόρρυθμη ζωή του Καβάφη (μα κάθε ζωή δεν είναι άραγε ιδιόρρυθμη;).

Οι λέξεις, οι προβολές και οι κινήσεις υποφωτισμένες. Με σεβασμό σε ένα ποιητή που δεν χόρεψε ποτέ. Σε αυτόν που άκουγε μουσικές ανήκουστες και έβλεπε αδιόρατες σκιές να κινούνται και να απομακρύνονται σαν μυστικός θίασος.

Η χορευτική ομάδα αποτελείται από επαγγελματίες καλλιτέχνες που ζουν και δημιουργούν στην ελληνική επαρχία, στην πόλη του Βόλου, ενώ παρουσιάζουν τις ατομικές τους δημιουργίες σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Συνεργάστηκε για πρώτη φορά με προτροπή και ανάθεση της σχολής χορού της κ. Μήτσης Λαούδη με τόση επιτυχία και χαρά ώστε συνεχίζει και θα συνεχίζει.

Μετά τον Βόλο η παράσταση θα παρουσιαστεί στην Αθήνα και την Κοζάνη και θα συνεχίσει την περιοδεία της.

Συντελεστές της είναι:

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μίτση Λαούδη

Χορογραφίες: Χρυσάνθη Καμπούρογλου

Σκηνοθεσία –Αφήγηση: Στέλιος Πελασγός

Εικαστική επιμέλεια και κατασκευές: Νεκταρία Γιακμογκλίδου
Videoart και Φωτισμοί: Άννυ - Θεοδώρα Γαλανού
Μουσική: Αλέξανδρος Δρόσος, Δημήτρης Κουζής κ.α.
Χορεύουν οι: Έλενα Αλαμανιώτη, Αρετή Βασιλάκη, Άννυ Κατσούδα, Μαρία Κυρμά, Αλεξάνδρα Μάνου, Δέσποινα Μαμουρέλη, Βασιλική Μπαρά, Αθηνά Πυργιώτη. Συμμετέχει ο μικρός Ευάγγελος Τάσιος.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass