ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΝΕΒΑΣΕΙ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤEΙΧΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Δήμου Λαρισαίων σε ρυθμό αλέγκρο!

Δημοσίευση: 11 Οκτ 2014 12:10 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:14

Της Σοφίας Ορφανιώτη

Φωτ. Νίκος Σιούμκας

«Φτάσαμε πια σε ένα επίπεδο να ανεβάζουμε όπερα.. στη Λάρισα,

θα μπορούσε να το φανταστεί κανείς αυτό κάποια χρόνια πριν".

Το λέει και το χαμόγελο αβίαστα ζωγραφίζεται στο πρόσωπό του.

Η αίσθηση της ικανοποίησης είναι πασιφανής. Ο Χρήστος Κτιστάκης ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Δήμου Λαρισαίων, έχει κάθε λόγο να αισθάνεται υπερήφανος για τη Συμφωνική Ορχήστρα της πόλης.

Διότι ήταν αυτός που την οραματίστηκε, τη δημιούργησε και σήμερα μετρά αισίως 15 χρόνια μουσικών συναυλιών, που άφησαν το στίγμα τους στα πολιτιστικά δρώμενα της Λάρισας.

Η συνάντηση με το μαέστρο της ορχήστρας, έγινε ένα μεσημέρι της εβδομάδας που κύλησε, στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας.

Το χώρο όπου γίνονται οι πρόβες, αλλά και οι συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας, το δεύτερο σπίτι του Χρήστου Κτιστάκη, όπως το αποκαλεί ο ίδιος, αφού εκεί περνά τις περισσότερες ώρες της ημέρας, κάνοντας μάθημα πιάνου στα παιδιά, αλλά και τις εβδομαδιαίες πρόβες.

Ξεκινώντας την κουβέντα μας εκεί ανάμεσα στα αναλόγια και τα μουσικά όργανα (που κάποια άρχισαν να στήνονται λόγο της πρόβας), γυρίζει τη μηχανή του χρόνου πίσω και σταματά στον Μάιο του 1999, όπου κάνει πρόταση, στον τότε αντιδήμαρχο Πολιτισμού Πάνο Σάπκα, για να δημιουργηθεί στην πόλη μια Συμφωνική Ορχήστρα.

Η πρώτη αντίδραση του αντιδημάρχου ήταν κατά βάση θετική. Και έτσι λίγους μήνες αργότερα το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου, για πρώτη φορά στα μουσικά δεδομένα της Λάρισας, ανεβαίνει το «Ρέκβιεμ» του Μότσαρτ, με τους μουσικούς του Δ.Ω.Λ και τη Μικτή Χορωδία του Ωδείου και κυρίως με την αθρόα προσέλευση των Λαρισαίων.

Αυτό ήταν λέει ο μαέστρος. Το πρώτο βήμα είχε ήδη γίνει.

Το εγχείρημα πέτυχε και δεν έμενε παρά να αρχίσει να στελεχώνεται σιγά-σιγά η ορχήστρα και να ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2000.

Με ακροάσεις μουσικών που αξιολογούσε γερμανική επιτροπή έγινε η πλήρης στελέχωσή της που επίσημα άρχισε να υφίσταται το 2004.

Εμφανίστηκε με αυτή τη σύνθεση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αλλά τα πρώτα προβλήματα άρχισαν να ξεπροβάλλουν.

Η τότε Δημοτική Αρχή έκρινε ότι δεν μπορεί να πληρώνει μουσικούς από άλλες πόλεις και έτσι κάποιοι άρχισαν να αποχωρούν και το σχήμα να μικραίνει.

«Η επόμενη κίνηση για να μην διαλυθεί η ορχήστρα που με τόσο κόπο δημιουργήθηκε, ήταν να πάρουμε μουσικούς από το Δημοτικό Ωδείο της πόλης» συμπληρώνει ο κ. Κτιστάκης.

Όπως και έγινε και έτσι προκύπτει η ΣΟΝΔΛ – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Δήμου Λαρισαίων.

«Χρειάστηκε υπέρμετρο κουράγιο και υπομονή από τους μουσικούς για να συνεχίσουμε το έργο. Και τότε ξεκινά ένας αγώνας για να σταθεί αυτή η ορχήστρα στα πόδια της, όταν άλλες έκλειναν…».

Το πείσμα, η επιμονή και το προσωπικό στοίχημα συμπληρώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής, δεν μας άφηναν να οπισθοχωρήσουμε.

Η πρώτη έμπρακτη απόδειξη ότι αυτή η ορχήστρα έχει δυνατότητες και μπορεί να κάνει σπουδαία πράγματα ήρθε το 2008 με την «Τραβιάτα» και την καταπληκτική εμφάνιση της Μυρτώς Παπαθανασίου.

Τα επόμενα χρόνια η μια επιτυχία διαδέχονταν την άλλη. Μερικοί από τους μουσικούς σταθμούς της Συμφωνικής Ορχήστρας περιλαμβάνουν την «Κάρμεν», το «Μαγικό Αυλό» για παιδιά, το «Βαφτιστικό», το «Μιούζικαλ της πεντάρας», τον «Κουρέα της Σεβίλλης».

Οι 45 περίπου μουσικοί της ΣΟΝΔΛ, επαγγελματίες στο είδος τους, νέοι άνθρωποι από 15 χρόνων ο μικρότερος και 42 ο μεγαλύτερος, κατάφεραν με αγάπη, ομόνοια και πνεύμα ομαδικότητας και συνεργασίας μεταξύ τους, να κρατήσουν σε ένα άριστο επίπεδο την ορχήστρα. Σήμερα ακολουθεί μια σταθερή πορεία λόγω οικονομικών δυσκολιών.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να συντηρηθεί μια πολυπληθής ορχήστρα.

Προσβλέπουμε στη συνεργασία μας με τη Δημοτική Αρχή για να ανθίσει μουσικά και πάλι να σχεδιάζει το μέλλον της. Ευχή όλων των μουσικών είναι να μπει η ΣΟΝΔΛ σε ένα σταθερό οικονομικό πλαίσιο, για να μπορούμε να δημιουργούμε.

 Ήδη ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού έδειξε τις θετικές προθέσεις του και με τη συνεργασία του Δ.Ω.Λ και του καλλιτεχνικού διευθυντή κ. Αλεξίου, πιστεύουμε ότι θα έχουμε κάθε λόγο να κάνουμε συναυλίες για τους Λαρισαίους και όχι μόνο", θα συμπληρώσει ο κ. Κτιστάκης.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΣΟΝΔΛ

Την προσπάθεια να συνεχίσει το μουσικό της έργο, ενισχύει από το 2007, ο Σύλλογος Φίλων της ΣΟΝΔΛ που αρχικά μέσω της πρώην προέδρου κ. Πιπίτσας Μπαλάφα, της νυν κ. Νέλλης Βασβατέκη, αλλά και των υπολοίπων μελών του Δ.Σ, από συνδρομές και χορηγίες τη στηρίζει οικονομικά μα και ηθικά.

«Είμαι ευγνώμων που από τη γέννησή της μέχρι και την εφηβεία της, βρίσκομαι σταθερά στη θέση του μαέστρου της Συμφωνικής Ορχήστρας. Διότι όλα αυτά τα χρόνια κάναμε 120 συναυλίες με διαφορετικό μουσικό περιεχόμενο.

Συμφωνικά έργα, κοντσέρτα με διακεκριμένους σολίστ, μουσική για μπαλέτο, για κινηματογράφο, όπερες, οπερέτες, παραστάσεις για σχολεία είναι όλα όσα δημιουργήσαμε όλα αυτά τα χρόνια» θα επισημάνει ο κ. Κτιστάκης.

ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Στις 30 Νοεμβρίου η ΣΟΝΔΛ που σύντομα θα μετονομαστεί σε Συμφωνική Ορχήστρα Λάρισας, θα δώσει την πρώτη μεγάλη συναυλία για τη φετινή χρονιά.

Είναι η Ημιτελής Συμφωνία του Σούμπερτ και το Αυτοκρατορικό Κοντσέρτο του Μπετόβεν με σολίστα τον Δημήτρη Τουφεξή.

Τα επόμενα φιλόδοξα σχέδια είναι και άλλες συναυλίες κατά τη διάρκεια της χρονιάς, αλλά και εμφανίσεις σε χώρους εκτός των τειχών.

Η Συμφωνική Ορχήστρα το τελευταίο διάστημα άρχισε να έρχεται πιο κοντά στους φίλους της μουσικής, βγήκε στους δρόμους με στόχο να γίνει πιο προσιτή στους Λαρισαίους σε όποια ηλικία και αν είναι.

Η ΣΟΝΔΛ μέσα από τον πλούτο των ηχοχρωμάτων και των συναισθημάτων που βγάζει, όταν δίνει μια συναυλία, «αγκαλιάζει» την ψυχή και κάνει σε πολλές περιπτώσεις τον ακροατή που είναι παιδευμένος μουσικά να συγκινηθεί…

Η ορχήστρα αυτή ήρθε για να μείνει, απέδειξε ότι έχει τις μουσικές ικανότητες, να προσφέρει πολύ περισσότερα πράγματα στο μουσικό γίγνεσθαι της πόλης. Κατάφερε με το σύνολο των ήχων των μουσικών οργάνων της, να ταξιδέψει τους ακροατές αλλού, σε άλλους κόσμους…

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass