Τιμώντας έναν παγκόσμιο Λαρισαίο...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΙΜΗΣ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΦΙΛΟΛΑΟΥ ΤΛΟΥΠΑ -ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ, ΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΠΑΝΟ ΣΑΠΚΑ, ΤΗΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΓΛΥΠΤΗ ΦΑΝΗ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΑΝΔΡΕΑ ΓΙΑΝΝΟΥΤΣΟ

Δημοσίευση: 29 Μαρ 2023 11:10

«...για να τιμήσουμε αυτόν τον μεγάλο καλλιτέχνη και την παρακαταθήκη

που έχει αφήσει, οργανώνουμε πολλές εκδηλώσεις, οι οποίες θα καταδείξουν το μέγεθος αυτού του καλλιτέχνη. ...Είναι υποχρέωση της πόλης να τιμήσει αυτόν τον μεγάλο δημιουργό με το βαρύ όνομα στην ιστορία της πόλης» τόνισε ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου για το έτος Φιλόλαου Τλούπα και τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σ’ αυτό. Στη συνέντευξη Τύπου μίλησαν, ακόμη, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας, η Φανή Σακελλαρίου της Ομάδας Λαρισαίων Φίλων του Φιλόλαου Τλούπα και ο καλλιτεχνικός υπεύθυνος των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, κ. Ανδρέας Γιαννούτσος.
Ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Καλογιάννης σημείωσε ότι: «Φέτος συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη γέννηση του Φιλόλαου Τλούπα, του διεθνώς καταξιωμένου γλύπτη, που ως γνωστόν γεννήθηκε στη Λάρισα το 1923. Με αφορμή αυτό το γεγονός αποφασίσαμε η φετινή χρονιά να είναι έτος Φιλόλαου Τλούπα. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση έχουμε οργανώσει -για να τιμήσουμε αυτόν τον μεγάλο καλλιτέχνη και την παρακαταθήκη που έχει αφήσει- πολλές εκδηλώσεις, οι οποίες θα καταδείξουν το μέγεθός του. Είναι υποχρέωση της πόλης να τιμήσει αυτόν τον μεγάλο δημιουργό με το βαρύ όνομα στην ιστορία της πόλης. Για τον λόγο αυτόν η πρώτη εκδήλωση στο σύνολο των εκδηλώσεων που θα υπάρξουν γίνεται αύριο Πέμπτη με την προβολή της ταινίας «Φιλόλαος Τλούπας: Ένα πορτρέτο από τον αδερφό του Τάκη», σε σκηνοθεσία της Καλλιόπης Λεγάκη, ενώ θα παρουσιαστούν και κάποια σχέδια και γλυπτά του Φιλόλαου που βρίσκονται στην ιδιοκτησία οικογενειών της πόλης μας. Έχουν προγραμματιστεί πολλές εκδηλώσεις, αποκορύφωμα αυτών θα είναι η μεγάλη έκθεση που προγραμματίζεται για τον ερχόμενο Οκτώβριο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής όλους τους συνεργάτες που έχουν βοηθήσει στην υπόθεση της ανάδειξης αυτής της μεγάλης φυσιογνωμίας και να πω για μία ακόμα φορά ότι ο Δήμος Λαρισαίων τιμά τα παιδιά του, έστω και με καθυστέρηση και μετά από τόσα χρόνια».

ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ «ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ»
Με τη σειρά του, ο κ. Πάνος Σάπκας σημείωσε ότι: «Πριν από έναν χρόνο περίπου, έπεσα πάνω σε μια σελίδα στο facebook που λέγονταν Λαρισαίοι Φίλοι του Φιλολάου Τλούπα. Τελικά, όπως αποδείχτηκε, οι φίλοι του Φιλόλαου ήταν και δικοί μου φίλοι και φίλοι του πολιτισμού και θέλω να τους ευχαριστήσω προσωπικά, γιατί μετά από πολύ χρόνο και κόπο καταλήξαμε να κάνουμε αυτές τις εκδηλώσεις. Τις εκδηλώσεις καλλιτεχνικά τις έχει αναλάβει ένας άνθρωπος με μεγάλη ιστορία στον πολιτισμό και ιδιαίτερα στα εικαστικά, ο Ανδρέας Γιαννούτσος.
Τις εκδηλώσεις τις κάνουμε γιατί θέλουμε να τιμήσουμε ως Δήμος τον Φιλόλαο, τον οποίο στη Λάρισα δεν ξέρουμε ακόμη πόσο σημαντικός είναι.
Η πρώτη αφιερωματική εκδήλωση για τον δημιουργό θα πραγματοποιηθεί στην ισόγεια αίθουσα του «Χατζηγιάννειου» αύριο Πέμπτη, στις 8.30 μ.μ. και περιλαμβάνει προβολή της ταινίας «Φιλόλαος Τλούπας, Ένα «πορτρέτο» από τον αδερφό του Τάκη Τλούπα» της Καλλιόπης Λεγάκη, διάρκειας 20 λεπτών, που βασίζεται σε φωτογραφίες και σε αδημοσίευτο κινηματογραφικό υλικό που τράβηξε ο Τάκης Τλούπας, με μια super 8 κάμερα, τις δεκαετίες ‘50, ‘60 και ‘70, όπου καταγράφονται στιγμές από τη ζωή και τη δουλειά του Φιλόλαου, ένα ντοκιμαντέρ καθαρά παραγωγής του Δήμου Λαρισαίων και ομιλία της δρ. Κατερίνας Τζάμου, ιστορικού της Τέχνης με θέμα «Ο άνθρωπος Φιλόλαος». Προγραμματίζονται κι άλλες εκδηλώσεις και θα σας αναφέρω χαρακτηριστικά ότι θα δραματοποιηθεί από το «Θεσσαλικό Θέατρο» μέρος της αλληλογραφίας που είχε ο πατέρας της κ. Σακελαρίου με τον Φιλόλαο, η εκδήλωση πιστεύω θα γίνει κοντά στον Μάη».

ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ...
Η Φανή Σακελλαρίου, της οποίας ο πατέρας ήταν στενός φίλος του Φιλόλαου Τλούπα, ανέφερε ότι: «Είμαι εδώ ως εκπρόσωπος του Συλλόγου Λαρισαίων Φίλων του Φιλόλαου Τλούπα, οι οποίοι είμαστε πολύ λίγοι και καλά θα ήταν να γίνουμε λίγο περισσότεροι. Ο στόχος της ομάδας είναι να κάνουμε γνωστό το έργο του Φιλόλαου στη Λάρισα, γιατί είναι κρίμα -για να μην πω ντροπή- έναν τόσο σημαντικό γλύπτη παγκόσμιας φήμης να μην τον ξέρει η γενέτειρά του».
Τη συνέντευξη Τύπου έκλεισε ο Ανδρέας Γιαννούτσος, που ανέφερε ότι: «Οι εν λόγω επετειακού χαρακτήρα εκδηλώσεις μας, αποδίδοντας την πρέπουσα χρονική διάσταση και σημασία, αναγκαία και ουσιαστικά διευρύνουν το θεσμοθετημένο 2023 «Έτος Φιλόλαου», ενώ ταυτόχρονα προϊδεάζουν για τη μεγάλη, εφ’ όλης της ύλης, παρουσίαση και προβολή της εργασίας του καταξιωμένου δημιουργού μας, στους χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης κατά τον μήνα Οκτώβριο.
Έκθεση πλούσια σε πληροφορία, αλλά και τεκμηρίωση που θα την εμπλουτίσει Συνέδριο.
Η γλυπτική του Φιλόλαου βαθιά ανανεωμένη, διακρίνεται κατ’ αρχήν για τη λειτουργική και κοινωνική της αποστολή, για τη χρηστική διάθεση, την καθοριστική δομή των χωροπλαστικών αναζητήσεων και διαλογικών εννοιών, που, πέραν των ακαδημαϊκών φορμαλιστικών αντιλήψεων, μέσα από μια επανεκτίμηση των προβλημάτων της πλαστικής, τείνει νομοτελειακά, με την απελευθέρωση της ύλης, αλλά και της δύναμης να προσλάβει υπόσταση αρχετυπικού, πνευματικού χαρακτήρα» σημείωσε χαρακτηριστικά ανάμεσα στα άλλα.
*Η συνέντευξη Τύπου έκλεισε με ευχαριστίες για τη βοήθεια στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων για τον Φιλόλαο, στους Φανή Σακελλαρίου, Γιώργο Τράντα, Αποστόλη Μπάρλο, Βάσω Γώγου και Παναγιώτη Δουμούζη.
Θανάσης Αραμπατζής

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass