Ισχυρό λαρισαϊκό πολιτιστικό αποτύπωμα σε έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ ΔΑΝΕΙΣΕ ΔΥΟ ΕΡΓΑ ΤΗΣ -ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΑΤΣΙΓΡΑ ΙΩΑΝΝΑ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗΝ «Ε»

Δημοσίευση: 23 Ιουν 2023 11:12
Η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κ. Συραγώ Τσιάρα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου Η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κ. Συραγώ Τσιάρα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Του Θανάση Αραμπατζή

Η Λάρισα, μια πόλη με μεγάλο άυλο πολιτιστικό εκτόπισμα και με πυξίδα σταθερά

προσηλωμένη προς την εξωστρέφεια, κατάφερε να αφήσει το (βαθύ) αποτύπωμά της και σε μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις που πραγματοποιούνται φέτος στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην Εθνική Πινακοθήκη Λάρισας. Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας, ένας μουσειακός οργανισμός με γνώρισμα της πολιτιστικής πολιτικής του την εξωστρέφεια και τον διάλογο με άλλους χώρους πολιτισμού, κατάφερε το ζητούμενο από πολλά μουσεία: να δανείσει έργα των συλλογών του. Έτσι, στην έκθεση «Αστυγραφία / Urbanography. Η ζωή της πόλης τις δεκαετίες 1950-1970» που εγκαινιάστηκε στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Κεντρικού Κτιρίου της Εθνικής Πινακοθήκης «συμμετέχουν» και δύο έργα της μόνιμης συλλογής της Δημοτικής Πινακοθήκης, τα έργα του Γιάννη Ψυχοπαίδη «Το βάζο με τις ανεμώνες» και «Η διαδήλωση». Και δεν ήταν μόνο αυτή η συμμετοχή της Λάρισας στην έκθεση αυτή: εκτός της Λαρισαίας διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης κ. Συραγώς Τσιάρα, συμμετέχει από τον ρόλο της γενικής συντονίστριας της παραγωγής της έκθεσης, η συνεργάτιδα της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας και επίσης Λαρισαία κ. Ειρήνη Σάπκα.
Στην έκθεση την οποία εγκαινίασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, το «παρών» έδωσε και η αναπληρώτρια προϊσταμένη του αυτοτελούς Τμήματος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας κ. Ιωάννα Δεληγιάννη, ενώ μια ξαφνική αδιαθεσία δεν επέτρεψε στην αντιπρόεδρο της Πινακοθήκης κ. Αννυ Ψάρρα να είναι παρούσα στα εγκαίνια.
Μιλώντας στην «Ε», η κ. Ιωάννα Δεληγιάννη θα τονίσει ότι: «Η έκθεση ήταν εξαιρετική. Είχε πολύ μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο που συνέρρευσε στην Εθνική Πινακοθήκη. Πολλή συγκίνηση και για μας που συμμετέχουμε με τα δύο αυτά έργα. Αλλά και γιατί στην έκθεση συμμετέχει η συνεργάτης της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας Ειρήνη Σάπκα που ήταν η συντονίστρια της παραγωγής. Και φυσικά πολλή χαρά για τη Συραγώ Τσιάρα». Εξάγει πολιτισμό η Λάρισα, θα σχολιάσουμε για να απαντήσει: «Η Λάρισα είναι μια πόλη εξωστρεφής. Η εξωστρέφεια δε, χαρακτηρίζει και το Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα. Έχουμε πάρα πολλά αιτήματα μουσείων να συμμετέχουν έργα της Συλλογής Κατσίγρα σε πολύ μεγάλες εκθέσεις σε μουσεία της Αθήνας και εκτός Αθήνας. Ξεκινάμε αυτήν τη στιγμή με την Εθνική Πινακοθήκη και θα ακολουθήσουν κι άλλες εκθέσεις». Μιλώντας για την έκθεση η κ. Δεληγιάννη θα σημειώσει ότι: «Πρόκειται για μια έκθεση στην οποία περιλαμβάνονται 78 δημιουργοί, 202 εικαστικά έργα και 22 ταινίες που επιχειρούν να χαρτογραφήσουν το συνολικό εύρος της έννοιας «αστικό βίωμα». Σε επτά ενότητες («Σκηνογραφία», «Νοσταλγία», «Γιαπί», «Κοντινό Πλάνο», «Θέαμα», «Όνειρα και Συγκρούσεις», «Υλικότητες»), μέσα από το βλέμμα εικαστικών και κινηματογραφιστών παρακολουθεί τρεις δεκαετίες ραγδαίου μετασχηματισμού της μεταπολεμικής Ελλάδας και επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στην αστικοποίηση και τον τρόπο που ο άνθρωπος συμμετέχει ή αντιστέκεται στη νέα συνθήκη που του υπαγορεύει το ολοένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον του. Η Δημοτική Πινακοθήκη συμμετέχει με δύο έργα του Γιάννη Ψυχοπαίδη: Το βάζο με τις ανεμώνες και τη Διαδήλωση. Δύο έργα που εκτίθενται στη μόνιμη συλλογή, στην επανασχεδιασμένη έκθεση «Επανασύνδεση» και η Δημοτική Πινακοθήκη τα δάνεισε στην Εθνική Πινακοθήκη για όσο διάστημα διαρκέσει η έκθεση» θα τονίσει καταληκτικά η κ. Δεληγιάννη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση θα διαρκέσει έως και την 3η Μαρτίου 2024.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass