Τίμησαν τα 50 χρόνια του Πολυτεχνείου

Μέλη και φίλοι της Ομάδας «Λόγος και Μουσική» σε Λάρισα και Συκούριο

Δημοσίευση: 20 Νοε 2023 11:17

Η ερασιτεχνική Ομάδα «Λόγος και Μουσική», τίμησε τα «Πενήντα χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου» στις 17 Νοέμβρη 1973, με δύο εκδηλώσεις στη Λάρισα ανήμερα της 17ης Νοέμβρη και στο Συκούριο το Σάββατο στη Δημοτική Βιβλιοθήκη).

Η συμμετοχή του κόσμου και τις δύο βραδιές ήταν συγκινητική και μεγάλη. Τις εκδηλώσεις άνοιξε το μέλος της ομάδας, Μαρίστα Τσούμαρη-Γκάνιαρη, ακολούθησαν χαιρετισμοί, ενώ προβλήθηκαν φωτογραφίες από τις μέρες της εξέγερσης συνοδεία τραγουδιών της εποχής εκείνης. Στον σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Τεμπών, Γιώργος Μανώλης αναφέρθηκε στα πενήντα χρόνια του Πολυτεχνείου, ενώ μιλώντας για την ερασιτεχνική ομάδα «Λόγος και Μουσική» είπε χαρακτηριστικά ότι «σε όλες της τις εκδηλώσεις φροντίζει να μας εκπλήσσει ευχάριστα».
Μικρή αναφορά στην επέτειο έκανε το μέλος της ομάδας, Δημήτρης Ζ. Γουγουλιάς, οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Το Πολυτεχνείο ζει γιατί συρρικνώθηκε το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, τη διαδήλωση και την απεργία. Γιατί καταργήθηκε το πανεπιστημιακό άσυλο που η δικτατορία χρειάστηκε στρατό και τανκς για να το καταλύσει.
Ζει, γιατί κάθε μέρα το ψωμί στο τραπέζι των νοικοκυριών λιγοστεύει καθώς η ακρίβεια εξανεμίζει το λαϊκό εισόδημα. Γιατί τα σπίτια των εργαζομένων κινδυνεύουν να περάσουν τον χειμώνα χωρίς θέρμανση και ζεστό νερό.
Ζει, γιατί η εθνική κυριαρχία στη μεταμνημονιακή εποχή είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι επί χάρτου για τους μεγάλους και γιατί η ειρήνη στην περιοχή κρέμεται από λίγες κλωστές. Το Πολυτεχνείο έχει περισσότερους λόγους να ζει σήμερα γιατί οι κυβερνόντες με τις πράξεις τους το κατέστησαν επίκαιρο όσο ποτέ. Όχι μονάχα δεν μπήκε στο μουσείο, αλλά το Πολυτεχνείο – η αντίληψη, η στάση ζωής, οι αξίες και τα προτάγματα που είχαν εκείνοι οι νέοι άνθρωποι, που έβαλαν τα στήθια τους μπροστά στα τανκς της χούντας – είναι ολοζώντανο. Και πάντα απειλητικό, αφού δείχνει τον δρόμο της αντίστασης, του αγώνα, της εξέγερσης». Ακολούθησε ντοκιμαντέρ από τα γεγονότα της εξέγερσης και στη συνέχεια, κείμενα διάβασαν οι: Γαϊτάνου-Γουγουλιά Φλώρα, Γουγουλιάς Δημήτρης, Καλαμάρα-Μπέλτσιου Ελένη και Τσιρονίκου-Καλογρή Θεοδώρα. Έπαιξαν και τραγούδησαν οι μουσικοί: Αποστολόπουλος Γρηγόρης,  Γκάνιαρης Ζαχαρίας, Ζαφειρίδου Γλύκα, Ντάλλας Μανώλης, Σταμελόπουλος Στάθης, Τσόκανου-Τζόγια Ροδόπη, Τσούμαρη-Γκάνιαρη Μαρίτσα. Επιμέλεια μουσικής-τραγουδιών Μαρίτσα Τσούμαρη και Στάθης Σταμελόπουλος. Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους η νεοεκλεγμένη περιφερειακή σύμβουλος Μαρία Γαλλιού, ο Νίκος Γερογιάννης, πρώην δήμαρχος Νέσσωνα, ο Χρήστος Κιτσίδης, πρώην δήμαρχος Τυρνάβου και πολύς κόσμος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass