Λαρισαϊκό αποτύπωμα σε έκθεση στο ΜΟΜus στη Θεσσαλονίκη

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΟΙ ΛΑΡΙΣΑΙΕΣ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΣΔΟΥΚΟΥ ΚΑΙ ΣΤΕΛΛΑ ΝΤΑΒΑΡΟΥΚΑ, ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΛΗ ΚΑΙ ΕΚΘΕΤΕΙ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

Δημοσίευση: 30 Νοε 2023 11:10

Του Θανάση Αραμπατζή
Εντονο είναι το λαρισαϊκό αποτύπωμα στην έκθεση «Vanitas. Ιστορίες από το επέκεινα» που εγκαινιάζεται σήμερα στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Στην έκθεση συμμετέχουν οι Λαρισαίες Ιφιγένεια Σδούκου και Στέλλα Νταβαρούκα, ενώ είναι σε επιμέλεια του επίσης Λαρισαίου Ιστορικού της τέχνης, Επιμελητή MOMus Γιάννη Μπόλη. Μάλιστα στην έκθεση συμμετέχει και ο πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής της Πινακοθήκης Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα Αγγελος Αντωνόπουλος.

Η Ιφιγένεια Σδούκου συμμετέχει με το έργο «Καλπάζοντας», διαστάσεων 150x230 εκ., κεντημένο στο χέρι. Το θέμα πλαισιώνει το ποίημα της Στέλλας Νταβαρούκα «Μάσκες». Το έργο δημιουργήθηκε το 2023 ειδικά για την έκθεση, ενώ απόσπασμα από το ποίημα της Στέλλας Νταβαρούκα είναι το εξής:
Με πρόδωσαν οι μάσκες μου στην κρισιμότερη στιγμή.
Κι απελπισμένη στρέφομαι στο μόνο που απέμεινε,
στο ίδιο το πρόσωπό μου.
Η νεκροκεφαλή, σύμβολο αρχετυπικό και μυστικιστικό, παγανιστικό και χριστιανικό, και οι… εκδοχές 56 σύγχρονων εικαστικών γύρω από τη ματαιότητα, τη ματαιοδοξία και τον ίδιο τον θάνατο ως πέρασμα πρωταγωνιστούν στη νέα έκθεση-παραγωγή του MOMus που θα παρουσιαστεί από σήμερα Πέμπτη και θα διαρκέσει έως τις 3 Μαρτίου 2024.
Για όποιον ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη, θα γίνουν ξεναγήσεις ανοιχτές για το κοινό στις 7, 14, 21 Δεκεμβρίου στις 18.00, και στις 09,16, 23 Δεκεμβρίου στις 12:00, με το εισιτήριο εισόδου στην έκθεση.
Δηλώσεις συμμετοχής Τρίτη-Κυριακή 12:00-17:00 στο τηλ. 2310 240002 (εσωτ.1).
Η έκθεση θέτει το πιο σημαντικό για τη δημιουργία νοήματος και συνείδησης υπαρξιακό ερώτημα της ζωής με σύγχρονους εικαστικούς και πολιτισμικούς όρους. Στα έργα της έκθεσης, συμβολικά στοιχεία συνδυάζονται με τις εικαστικές αξίες, το δραματικό και μακάβριο περιεχόμενο με το χιούμορ, η σκληρότητα με την ευαισθησία, η σκοτεινή δραματική ατμόσφαιρα με μια περισσότερο φωτεινή, ποπ αντίληψη και εικονογραφία, η κριτική ματιά με την ανατρεπτική διάθεση και τις αναφορές στην ιστορία της τέχνης και στη σύγχρονη πραγματικότητα. Οι εικαστικές συνθέσεις είναι ανοιχτές σε πολλαπλές ερμηνείες και αναγνώσεις και εξαιρετικά ποικίλες ως προς το ύφος, την τεχνοτροπία και τη διαφορετική αισθητική που προκρίνουν.
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Γιώργος Αλεξανδρίδης, Nikita Alexeev, Άγγελος Αντωνόπουλος, Αννίτα Αργυροηλιοπούλου, Φώτης Βαζάκας (Dreamfacta), Βασίλης Βασιλακάκης, John Vassos, Χρήστος Βενέτης, Μπάμπης Βενετόπουλος, Ανδρέας Βούσουρας, Τάκης Γερμενής, Νίκος Γιαβρόπουλος, Λυδία Δαμπασίνα, Χαράλαμπος Δερμάτης, Μάρθα Δημητροπούλου, Ράνια Εμμανουηλίδου, Στέφανος Επιτρόπου, Μάριον Ιγγλέση, Αντιγόνη Καββαθά, Νικομάχη Καρακωστάνογλου, Δημήτρης Καρλαφτόπουλος, Άρης Κατσιλάκης, Βίκτωρ Κοέν, Δέσποινα Κωνσταντίνου, Νίκος Λαγός, Αριστείδης Λάππας, Ivan Lounguine, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Δήμητρα Μαρούδα, Πάνος Ματθαίου, Δημήτρης Μεράντζας, Χριστίνα Μήτρεντσε, Κατερίνα Μόσχου, Μανώλης Μπαμπούσης, Μάνια Μπενίση, Εμμανουήλ Μπιτσάκης, Φανή Μπουντούρογλου, Άλκης Μπούτλης, Ελένη Μυλωνά, Φανούρης Μωραΐτης (Νουράκο), Νίκος Παπαδημητρίου, Αντώνης Παπαδόπουλος, Γιούλα Παπαδοπούλου, Ηλίας Παπαηλιάκης, Νατάσσα Πουλαντζά, Ιφιγένεια Σδούκου, Μίλτος Σκούρας, Δημήτρης Τάταρης, Νίκος Τρανός, Γιώργος Τσεριώνης, Κώστας Τσώλης, Παντελής Χανδρής, Κώστας Χριστόπουλος, Διονύσης Χριστοφιλογιάννης, Έλλη Χρυσίδου, Λία Ψωμά, Ira Waldron.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass