Στην τελική ευθεία το Μουσείο Φαρσάλων

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΚΑΙ Η ΜΟΥΣΕΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

Δημοσίευση: 15 Δεκ 2023 10:05

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)
Στην τελική ευθεία βρίσκεται το έργο του Μουσείου των Φαρσάλων που θα στεγαστεί στο ιστορικό κτίριο του πρώην 1ου Δημοτικού Σχολείου, επί της οδού Καναδά, καθώς ολοκληρώθηκε και η μουσειογραφική μελέτη.

Υπενθυμίζεται πως Αρχαιολογική Συλλογή θα αναπτυχθεί σε τέσσερις αίθουσες και δύο διαδρόμους συνολικά στην αριστερή πτέρυγα του κτιρίου από την κεντρική είσοδο. Το συνολικό εμβαδόν του εκθεσιακού χώρου με τις τοιχοποιίες είναι 321,61 τ.μ.
Η διαμόρφωση των χώρων του παλαιού σχολείου σε εκθεσιακό χώρο έχει ως σκοπό την παρουσίαση του αρχαιολογικού υλικού της Συλλογής του Δήμου, αλλά κυρίως την ανάδειξη και την κοινοποίηση στο ευρύ κοινό, της μακραίωνης ιστορίας του τόπου, καθιστώντας τη Συλλογή το νέο πολιτιστικό – ιστορικό τοπόσημο της περιοχής, ως πόλο έλξης των κατοίκων της περιοχής, αλλά κυρίως ως πόλο έλξης των επισκεπτών της πόλης.
Η παρουσίαση των εκθεμάτων στηρίζεται στη σύγχρονη μουσειολογική – μουσειογραφική προσέγγιση τέτοιων θεμάτων, με σύγχρονες προθήκες, πλούσιο εποπτικό και διαδραστικό υλικό και συγκεντρικό φωτισμό.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ
Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου τόνισε πως «με την ολοκλήρωση της μουσειογραφικής μελέτης βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στη λειτουργία του δικού μας μουσείου, του χώρου που θα στεγάσει σπουδαία εκθέματα από τη μακραίωνη και πλούσια ιστορία του τόπου μας. Επιδίωξή μας είναι η αδιάκοπη λειτουργία του, μαζί με το Κέντρο Ψηφιακής Φωτογραφίας Νεότερης Τοπικής Ιστορίας, στον Πύργο Καραμίχου. Να τα εντάξουμε σε μία ευρύτερη ιστορική διαδρομή, συνδέοντας τα τόσα σπουδαία αρχαιολογικά και πολιτιστικά μνημεία της επαρχίας μας. Και να δημιουργήσουμε στέρεες βάσεις για να καταστήσουμε τον τόπο μας τουριστικό προορισμό πρώτης γραμμής στη Θεσσαλία».
Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ
ΤΟΥ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΥ ΧΩΡΟΥ
Η διαμόρφωση του εκθεσιακού περιβάλλοντος έχει δύο στόχους: α) τη δημιουργία ποιοτικού περιβάλλοντος για κάθε θεματική ενότητα και β) τον συνδυασμό όλων των επί μέρους ενοτήτων σε ένα αρμονικό σύνολο που θα έχει ροή και ρυθμό και θα δημιουργεί στον επισκέπτη το αίσθημα της αναζήτησης.
Στο σύνολο της έκθεσης δημιουργούνται τα στοιχεία εκείνα που θα προσελκύσουν τον επισκέπτη να πορευθεί με ενδιαφέρον και να κατανοήσει την ιστορία που εκτίθεται, χωρίς να «χαθεί» σε λεπτομέρειες ειδικού διδακτικού χαρακτήρα.
Μέσα από τον συνδυασμό εκθεμάτων και εποπτικού υλικού (κείμενα, φωτογραφίες, προβολές κ.λ.π.) να εδραιώσει όσα παρατήρησε, ώστε όχι μόνο να συγκρίνει τα στοιχεία πολιτισμού που εκτίθενται στις διάφορες περιόδους, αλλά να διαπιστώσει τη μετεξέλιξη και τη συνέχεια στοιχείων τους έως τη σύγχρονη εποχή.
Υλικά σύγχρονα και ασφαλή θα δέχονται τα εκθέματα, άλλοτε με ουδέτερη υφή προκειμένου να προβληθεί η ιδιαίτερη σημασία και χαρακτηριστικά του εκθέματος και άλλοτε συμμετέχουν στην παρουσίαση, προσθέτοντας στη σημειωτική ανάδειξή του. Ουδέτερα χρώματα και σύγχρονα υλικά (ακρυλικά φύλλα) αγκαλιάζουν τις εκθεσιακές ενότητες, δημιουργώντας ένα χρωματικό φόντο που δεν έχει αυτοσκοπό και αυτοπροβολή, αλλά λειτουργεί για τη σημειωτική και αισθητική ανάδειξη των εκθεμάτων.
Ο εκθεσιακός φωτισμός ζωντανεύει τους μουσειογραφικούς χώρους αναδεικνύοντας αισθητικά τα εκθέματα και όπου απαιτείται τονίζει και προβάλλει λεπτομέρειες. Με τη διαφοροποίηση της έντασης και της θερμοκρασίας του καθοδηγεί, κάνοντας διάκριση ανάμεσα στην εκθεσιακή πυκνότητα και τα κενά δημιουργώντας αλλού πιο δραματοποιημένη ατμόσφαιρα και αλλού πιο ήρεμη.
Το ποικίλο εποπτικό και διδακτικό υλικό οργανωμένο και σαφές πληροφορεί τον επισκέπτη και του δημιουργεί παράλληλα, εκμεταλλευόμενο την ενέργεια της κίνησης της εικόνας και του ήχου στις προβολές και την ενεργητική σύμπραξή του στα διαδραστικά, τα κίνητρα για την ενεργότερη συμμετοχή του στο εκθεσιακό περιβάλλον.
Οι μελετητές είναι ο Ηλίας Παπαγεωργίου και ο Παντελής Φελέρης, οι οποίοι διαθέτουν εμπειρία στην αποκατάσταση και επανάχρηση μνημείων όπως το Μουσείο του Προσφυγικού Ελληνισμού της Αγίας Σοφίας στο γήπεδο της ΑΕΚ, το Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους στο ΓΕΕΘΕΑ, το Μουσείο της Μητρόπολης Αθηνών, καθώς και το Μουσείο Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην Κρήτη. Η μελέτη εκπονήθηκε με πόρους του Δήμου Φαρσάλων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass