«Να αναδείξω την Κοινωνιολογία της καθημερινότητας...»

ΤΟΝΙΖΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Η ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΤΡΙΠΟΛΙΤΟΥ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 6 μ.μ. ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΔΥΟ ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ

Δημοσίευση: 16 Δεκ 2023 11:05

«Μέλημά μου είναι να αναδείξω την Κοινωνιολογία της καθημερινότητας, δίνοντας τα εφόδια της μεθοδολογίας της σκέψης και της δράσης, έτσι ώστε ο κάθε άνθρωπος να πάρει τη ζωή στα χέρια του. …Είναι μία κατάθεση ψυχής και διάθεση μοιράσματος μέσα από την προσωπική μου συλλογή εμπειριών, μέσα από τις χαρές και τη θλίψη, καταστάλαξη στο εδώ και τώρα» αναφέρει στην «Ε» μιλώντας αντίστοιχα για τα δύο της βιβλία «στάση: Επικοινωνία» και «Ταξίδι στο γύρο του κόσμου» η Διονυσία Τριπολίτου, βιβλία που θα παρουσιαστούν σήμερα και ώρα 6 μ.μ. στο Επιμελητήριο Λάρισας. Η κοινωνιολόγος-σύμβουλος και εκπαιδεύτρια Ενηλίκων μιλάει για το... ταξίδι ζωής της, τη στάση ζωής της, τα βιβλία της και τι ήταν αυτό που την παρακίνησε να γράψει, αλλά και για το αν είναι αισιόδοξη για την επόμενη μέρα.

Συνέντευξη στον
Θανάση Αραμπατζή

*Κυρία Τριπολίτου, γεννηθήκατε στο Βελγικό Κονγκό, ενηλικιωθήκατε στην Κω, σπουδάσατε Κοινωνιολογία στη Λυών, ζήσατε και δουλέψατε στην Κω, στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και βρεθήκατε στη Λάρισα… Μεγάλο ταξίδι αν μη τι άλλο.
Κε Αραμπατζή, σας ευχαριστώ για τη θερμή φιλοξενία. Πράγματι, ένα μεγάλο ταξίδι που σηματοδότησε τη στάση ζωής μου, ένα ταξίδι το οποίο με βοήθησε να είμαι πολίτης του κόσμου. Τα τελευταία 14 χρόνια ζω στη Λάρισα μαζί με την οικογένειά μου και μπορώ να πω, ότι ως πόλη δεν στερείται τίποτα και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τις προοπτικές εργασίας.
*Το Σάββατο παρουσιάζονται δύο βιβλία σας, μιλήστε μας γι’ αυτά...
Και τα δύο βιβλία έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις Ηδυέπεια. Ο εκδότης κ. Γιώργος Τσουρέας φροντίζει με ενσυναίσθηση και ιδιαίτερη θαλπωρή όλα τα βιβλία που του εμπιστεύεται ένας συγγραφέας.
Στο βιβλίο «στάση: Επικοινωνία» 3η έκδοση, υποσχέθηκα στους συνοδοιπόρους που με παροτρύνουν να συνεχίσω να εκπαιδεύω με όποια μορφή -γραπτή, μέσα από τα σεμινάρια ή τη συμβουλευτική μου- ότι όσο ζω, θα φροντίσω να μοιραστώ με την κοινωνία ό,τι έχω μέσα στα συρτάρια της γνώσης μου. Επίσης να προτείνω φιλοσόφους και επιστήμονες, οι οποίοι έβαλαν έναν σπόρο για έναν καλύτερο κόσμο. Μέλημά μου είναι να αναδείξω την Κοινωνιολογία της καθημερινότητας, δίνοντας τα εφόδια της μεθοδολογίας της σκέψης και της δράσης, έτσι ώστε ο κάθε άνθρωπος να πάρει τη ζωή στα χέρια του. Ο κάθε άνθρωπος μπορεί να είναι πρωταγωνιστής στο σενάριο ζωής του, ηγέτης στην εργασία του, προπονητής στα παιδιά του, εμψυχωτής στις διαπροσωπικές σχέσης του.
Είναι απαραίτητο να επισημάνω αυτό που είπε ο Gerald Brenan: «Σοφία σημαίνει να διατηρείς μια αίσθηση πως εμπεριέχουν σφάλμα όλες οι απόψεις μας και οι ιδέες, πως υπάρχει αβεβαιότητα κι αστάθεια στα πράγματα εκείνα που περισσότερο υπολογίζουμε». Όταν σπέρνουμε, είναι χρήσιμο να σκεφτόμαστε τι θερίσει η πέμπτη γενιά. Καθημερινά, αναπτύξαμε μία θαυμάσια επικοινωνία με τους συμμετέχοντες στο έργο μου, μπορέσαμε να διεγείρουμε συζητήσεις, ν’ αναζητήσουμε νέους δρόμους. Προβληματιστήκαμε για την κοινωνική αλλαγή μέσα από τη μετασχηματίζουσα μάθηση. Η σχέση μας είναι αμφίδρομη, και αυτό σημαίνει ότι είμαστε άνθρωποι που νοιαζόμαστε ο ένας τον άλλον. Σημαίνει ότι μπορούμε, μέσα σε μια κοινωνία, που μας τρομοκρατεί ακόμα και για τη χειραψία ως επικίνδυνη για την υγεία, να έχουμε ένα αντίβαρο: τη διάθεση ν’ ακούσουμε ο ένας τον άλλο.
Το βιβλίο «Ταξίδι στο γύρο του κόσμου», 2η έκδοση, μας ταξιδεύει μέσα από τις αναζητήσεις, τους αναστοχασμούς, και τους προβληματισμούς για την πορεία της κοινωνίας και σε ποια κατεύθυνση βαδίζουμε. Είναι μία κατάθεση ψυχής και διάθεση μοιράσματος μέσα από την προσωπική μου συλλογή εμπειριών, μέσα από τις χαρές και τη θλίψη, καταστάληξη στο εδώ και τώρα, ή και πορεία προς το αύριο με αισιοδοξία, κάποιες φορές πρόσταγμα αντίστασης για όσα εμπόδια σταματούν αυτή την πορεία της ζωής.
Γιατί όπως γράφει μεταξύ άλλων στον πρόλογο της η Ματίνα Κουζελέα, Κλινική ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια (Unité Séraphine Centre Psychothérapique de Nancy), “… η πολλαπλή κρίση που βιώνουμε σήμερα σε όλα τα επίπεδα της ζωής είναι τραυματισμός με βάθος απύθμενο. Μία γάγγραινα υγειονομική, κοινωνικοπολιτική, οικονομική, ενδοοικογενειακή, ή διαπροσωπική που τρέφεται με τον διχασμό, το μίσος, την άγνοια αλλά και τον πόνο”.
*Τι ήταν αυτό που σας παρακίνησε να γράψετε;
Νομίζω ότι η παρακίνηση προέρχεται κυρίως μέσα από την αέναη ανάγκη να μοιραστώ όσα γνωρίζω και όσα νιώθω, η ανάγκη πνευματικής συνεύρεσης με τους συνοδοιπόρους της ζωής.
*Είστε αισιόδοξη για την επόμενη μέρα;
Είμαι από τη φύση μου αισιόδοξη. Η φιλοσοφία της θετικής στάσης ζωής ενισχύει την αισιοδοξία μου, καθώς και την υπερβατική πλευρά μου. Όμως δεν το κρύβω ότι, έρχονται στιγμές που βιώνω την απαισιόδοξη πλευρά των καταστάσεων. Και μετά ξανασηκώνομαι, γιατί οι αρνητικές καταστάσεις μας δίνουν το πρόσταγμα να προχωρήσουμε μπροστά, να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και να έχουμε τη διάθεση να μοιραστούμε τον ωραίο μας εαυτό. Εξάλλου όλες οι κοινωνικές αλλαγές προήλθαν μέσα από πόνο και αγώνες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
COFFEE SHOW DHMOS LARISAION 15-5-24

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass