«Θα Ξεχιονίσω Το Σύμπαν_» με τη Χριστίνη Γεωργανά

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΓΕΛΑΚΗ–ΡΟΥΚ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ «ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ»

Δημοσίευση: 24 Ιαν 2024 11:26

Η πολυτάλαντη Χριστίνη Γεωργανά είναι η πρώτη ηθοποιός με σύνδρομο Down στην Ελλάδα που έπαιξε με επαγγελματικούς όρους και μάλιστα με εξαιρετικές ποιότητες αξιώσεων το 2005 όταν ο αείμνηστος εμβληματικός θεατράνθρωπος Λευτέρης Βογιατζής ανέβασε στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων μία αριστουργηματική παράσταση ενός αριστουργηματικού έργου που άφησε εποχή, τη «Bella Venezia» του Γιώργου Διαλεγμένου.

Στη συνέχεια, η Ίρις Ζαχμανίδη σκηνοθέτησε ένα εύστοχο πορτρέτο της στην αξιοσημείωτη ταινία «Πριγκίπισσα Χριστίνη» που προβλήθηκε στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και Αναπηρία – Emotion Pictures το 2007. Αυτήν την εποχή, η Χριστίνη Γεωργανά επιστρέφει στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής» (Κυκλάδων 11, Αθήνα) με την ομάδα Amor Omnia στην παράσταση του έργου «Θα Ξεχιονίσω Το Σύμπαν_», ένα αφιέρωμα στην εμβληματική ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη–Ρουκ που έγραψε και σκηνοθετεί ο Αντρέας Μαντάς. Το έργο παρουσιάζεται για δύο Σαββατοκύριακα και τώρα, μετά την επιτυχία των δύο πρώτων παραστάσεων στις 20 και 21 Ιανουαρίου, συνεχίζεται στις 27 και 28 του μηνός αντίστοιχα. Με τη εμβρίθεια ακριβείας της πλούσιας διαφάνειας που διακρίνει τα εκφραστικά της μέσα και τη λεπταίσθητη αντίληψή της σε σχέση με τον ποιητικό λόγο, η εξαιρετική Χριστίνη Γεωργανά υποδύεται καταλυτικά την κινητικά ανάπηρη Κατερίνα. Η θεσπέσια ερμηνεία της (προσ)φέρει συγκλονιστικά (νέες) διαστάσεις ουσίας (στο ποιητικό σύμπαν που φωτίζεται) επί σκηνής. Με (ανα)πνοές που ποιούν(ται σε) παράλληλες ζωές, που (ανα)τέμνονται ζωτικά με μνήμες (συν)αισθήσεων (που διασταυρώνονται) στην αλήθεια της σκηνής.
Στην αριστοτεχνική σύλληψη της παράστασης, ο Αντρέας Μαντάς συνθέτει εξαίσια ένα απόσταγμα ζωής της Κατερίνας Αγγελάκη–Ρουκ με την πολύπλευρη παρακαταθήκη της. Το κείμενο, χωρισμένο σε τρία μέρη και εμπνευσμένο από το μοναδικό ύφος της μεγάλης ποιήτριας με αναφορές σε θραύσματα του έργου της, βασίζεται σε φάσεις της ζωής της εκφράζοντας μία διαδικασία θύμησης αισθήσεων που ξεχάστηκαν, κρύφτηκαν, παραλείφθηκαν και εν τέλει χάθηκαν στη μνήμη. Στις 21 Ιανουαρίου συμπληρώθηκαν τέσσερα χρόνια από τον θάνατο της Κατερίνας Αγγελάκη–Ρουκ. Η ιδιοσυστασία (στον λόγο) της αείμνηστης ποιήτριας επανέρχεται τώρα θεατρικά με την εκπληκτική ερμηνεία της Χριστίνης Γεωργανά με συνταρακτικές πολύπτυχες (αντι)στίξεις (μεταξύ) λόγου και αεικινησίας (εν μέσω και) «σιωπών», που γεμίζουν καθηλωτικά τη σκηνή σε μέθεξη βιωμάτων απόλυτης πληρότητας. Ο Martin Rev των Suicide παραχώρησε ευχαρίστως το δικαίωμα χρήσης συνθέσεών του, οι οποίες (μαζί [και]με τη διακριτική πινελιά ποιημάτων της Κατερίνας Αγγελάκη–Ρουκ στα Αγγλικά που απαγγέλλουν η Rutanya Alda και η Arleen Schloss σε βίντεο) συνάδουν αρμονικά στη συνύφανση της θεατρικής πράξης. Το ταξίδι της μνήμης που αποζητά τις ρίζες της αγνότητας χαρίζει γόνιμες διαστάσεις στον λόγο της Κατερίνας Αγγελάκη–Ρουκ, που αναδεικνύεται αγνός στην ιδιοσυγκρασία της σκηνικής του πραγμάτωσης όπως τον ενσαρκώνει μοναδικά η χαρισματική Χριστίνη Γεωργανά. Το επίτευγμα του Αντρέα Μαντά συνιστά μία εύφορη καλλιτεχνική δημιουργία σημαντικών προοπτικών με καίρια υπόσταση, άξια ιδιαίτερης προσοχής και ανταπόκρισης, καθώς επίσης (αισίως) και περαιτέρω εξέλιξης.

Μιχάλης Δ. Ταμπούκας
ηθοποιός

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass