Η Φιλιππούπολη τιμά τον προστάτη της Αγιο Τρύφωνα

ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΔΙΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΟΥΡΜΠΑΝΙ

Δημοσίευση: 26 Ιαν 2024 11:40

Πλούσιες εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Τρύφωνα οργανώνονται και φέτος στη Φιλιππούπολη, με τη σύμπραξη Συλλόγων της συνοικίας.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τον Άγιο, προστάτη της συνοικίας, επιμελείται ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Λαχανοπαραγωγών Φιλιππούπολης και έχει ως εξής:
*Τετάρτη 31 Ιανουαρίου: Στις 15.00 αναχώρηση δωρεάν λεωφορείου από τον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος. Στις 16.00 θα τελεστεί Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του σεβασμιότατου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιερωνύμου, με αρτοκλασία και θείο κήρυγμα στον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνα στο Μ. Λιβάδι Φιλιππούπολης.
Θα ακολουθήσουν πολιτιστικές εκδηλώσεις από την Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης και θα μοιραστεί το παραδοσιακό κουρμπάνι.
*Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου: Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος με αρτοκλασία και ύψωμα, όπου θα διαβαστούν και οι ευχές του Αγίου Τρύφωνα για τις καλλιέργειες.
Θα ακολουθήσει η καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνεταιρισμού.
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Ο βίαιος ξεριζωμός των Ελλήνων της Μ. Ασίας, του Πόντου και της Ανατολικής Ρωμυλίας ήταν ένα γεγονός που σημάδεψε τη νεότερη ιστορία της χώρας μας.
Χιλιάδες Ελλήνων εκδιώχθηκαν από τις πατρίδες των προγόνων τους, αφήνοντας πίσω σπίτια, περιουσίες, πολιτισμό. Στο ταξίδι της μετεγκατάστασης στην κυρίως Ελλάδα, μαζί με τα λιγοστά υπάρχοντα που κατάφεραν να διασώσουν, μετέφεραν ήθη, έθιμα, ιερές παραδόσεις και θρησκευτικές λατρείες.
Η λατρεία του Αγίου Τρύφωνα του Μεγαλομάρτυρα αποτελεί μία από τις θρησκευτικές παραδόσεις των προσφύγων της Ανατολικής Ρωμυλίας που μεταφυτεύτηκε στις νέες πατρίδες και παρέμεινε αναλλοίωτη ανά τους καιρούς.
Κάθε χρόνο, την πρώτη μέρα του Φλεβάρη, οι κάτοικοι της Φιλιππούπολης τιμούν με ιδιαίτερη ευλάβεια και μεγαλοπρέπεια τον Άγιό τους, προστάτη των αμπελουργών ειδικά, αλλά και γενικότερα των γεωργών. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, ο Άγιος Τρύφωνας εορτάζεται σε δικό του χώρο. Το παρεκκλήσι του Αγίου Τρύφωνα χτίστηκε από δωρεές των κατοίκων της Φιλιππούπολης.
Βρίσκεται στην περιοχή Μεγάλο Λιβάδι, σε έκταση που παραχωρήθηκε από τους δικαιούχους της διανομής γης και που χρησίμευε ως χώρος ύδρευσης και τροφής των ζωντανών που χρησιμοποιούσαν οι γεωργοί για τις αγροτικές τους καλλιέργειες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass