Η Ιφιγένεια Σδούκου «Στην Aλλη Πλευρά της Ιστορίας»

Η Λαρισαία εικαστικός συμμετέχει με έργο της σε ομαδική έκθεση στη Θεσσαλονίκη - Εγκαίνια την Τέταρτη 7 Φεβρουαρίου

Δημοσίευση: 04 Φεβ 2024 12:01

Στην ομαδική έκθεση «Στην Άλλη Πλευρά της Ιστορίας» συμμετέχει η Λαρισαία εικαστικός Ιφιγένεια Σδούκου. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 7 Φεβρουαρίου και θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη στο μοναδικό χώρο του Ισλαχανέ, ενώ είναι σε επιμέλεια της Εφης Μιχάλαρου.
Ενα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τη σύγχρονη τέχνη παγκοσμίως είναι το «Τραύμα» και πώς αυτό αφομοιώνεται στο έργο των σύγχρονων εικαστικών.
Οι Έλληνες καλλιτέχνες κατά καιρούς άρθρωσαν λόγο. Τα τελευταία χρόνια συνθέτουν ένα αφήγημα πάνω στο «Τραύμα», συλλογικό και προσωπικό, προερχόμενο από τα ιστορικά γεγονότα της ελληνικής ιστορίας. Με αφορμή μια σειρά από γεγονότα που έχουν λειτουργήσει καθοριστικά στο συλλογικό ασυνείδητο, από την Ελληνική Επανάσταση και τη Μικρασιατική Καταστροφή μέχρι τον Εμφύλιο και τη Δικτατορία, είκοσι εννιά καταξιωμένοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν έργα ζωγραφικής, σχέδια, φωτογραφίες, βίντεο και γλυπτά, καθώς το «Τραύμα» ενυπάρχει σε όλες τις εκφάνσεις της σύγχρονης τέχνης.
Η Ιφιγένεια Σδούκου στο έργο της, επιλέγει να εστιάσει στην ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης Μαντώ Μαυρογένους. Χάρη στις επιστολές της, που έχουν διασωθεί και αποσπάσματα τους παρουσιάζονται στο έργο, υπογραμμίζεται η εικόνα μιας γυναίκας με δημόσια δράση και λόγο που πολεμήθηκε σχεδόν από την αρχή της ανάμιξής της στον Αγώνα ως και την άρνηση του νεοσύστατου ελληνικού κράτους να αναγνωρίσει τις υπηρεσίες της.
Το ποίημα «Να μ’ αγαπάς» στο μεσαίο τμήμα του τρίπτυχου, είναι της Λαρισαίας ποιήτριας Στέλλας Νταβαρούκα.
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ηώ Αγγελή, Δημήτρης Ανυφαντάκης, Μαρία Γενιτσαρίου, Νίκος Γιαμπάνης, Μανόλης Γιανναδάκης, Γιώργος Διβάρης, Γιάννης Ζιώγας, Ιωάννα Καζάκη, Νίκος Κρυωνίδης, Δημήτρης Λεμπέσης, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Αιμιλία Μπαλάσκα, Κατερίνα Ξυπολίτου, Άγγελος Παπαδημητρίου, Άρτεμις Ποταμιάνου, Παναγιώτης Ράππας, Ιφιγένεια Σδούκου, Άγγελος Σκούρτης, Μάριος Σπηλιόπουλος, Μαρία Σταμάτη, Ελευθερία Στόικου, Δημήτρης Τζαμουράνης, Νίκος Τρανός, Φίλιππος Τσιτσόπουλος, Ζέφη Τιφτικτσόγλου, Ανναλίνα Φωτοπούλου, Πάνος Χαραλάμπους, Γιώργος Χαρβαλιάς, Κώστας Χριστόπουλος.
Η έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2023 στην Ιστορική Οικία Λάζαρου Κουντουριώτη στην Ύδρα και σε λίγες. Από τις 7 Φεβρουαρίου θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη στο μοναδικό χώρο του Ισλαχανέ. Το Ισλαχανέ χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στέγασε τη “Σχολή Τεχνών κι Επαγγελμάτων Χαμιδιέ”, το πρώτο συγκρότημα ορφανοτροφείου – τεχνικής σχολής της πόλης, που αποκαταστάθηκε το 2015 και σήμερα λειτουργεί ως πολυχώρος πολιτισμού
Θανάσης Αραμπατζής

---

Το ποίημα της Στέλλας Νταβαρούκα που συνοδεύει το έργο της Ιφιγένειας Σδούκου:
Να μ’ αγαπάς
Να μ’ αγαπάς καμιά φορά
εκεί στα σκοτεινά που πάμε
και θα ‘χουμε ξεχάσει την  Αρχή
να μ’ αγαπάς ή έστω να θυμάσαι
πως είμαστε φτιαγμένοι από το ίδιο εσύ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass