«Ο άνθρωπος που έβλεπε τα τρένα να περνούν»

Σήμερα και αύριο στο «Χατζηγιάννειο» με διπλή προβολή

Δημοσίευση: 12 Φεβ 2024 11:41

Η πιο διάσημη ταινία του τσέχικου νέου κύματος, βραβευμένη με το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας το 1968, «Ο άνθρωπος που έβλεπε τα τρένα να περνούν», σε σκηνοθεσία Γίρι Μένζελ, είναι η ταινία που θα προβληθεί σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη 13 Φεβρουαρίου στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο Λάρισας, από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και την Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας.

Λίγα λόγια για την ταινία: Στην κατεχόμενη από τους Ναζί Τσεχοσλοβακία, ο νεαρός Μίλος, υπάλληλος σε έναν επαρχιακό σιδηροδρομικό σταθμό, ξεκινάει ένα ταξίδι σεξουαλικής αφύπνισης και συνειδησιακής ωρίμανσης, που θα τον οδηγήσει σε μια ηρωική πράξη αντίστασης κατά των Γερμανών. Ο Μένζελ κάνει μια πονηρή, σπιρτόζα και έξυπνη σπουδή πάνω στην ανδρική επιθυμία, ψυχογραφώντας παράλληλα ήρωες αποφασισμένους να μην εγκαταλείψουν τη βολή τους. Ειρωνεύεται με βιτριολικό χιούμορ την ανωριμότητά τους (ξεκαρδιστικός ο λόγος που νεαρός θέλει να αυτοκτονήσει) και φροντίζει να απεικονίσει τρυφερά τις στιγμές που προδίδονται από τα συναισθήματά τους. Ο σκηνοθέτης υπογραμμίζει την αθωότητα αυτών των αντρών, χωρίς να παραγνωρίζει τα ελαττώματά τους, καθώς προετοιμάζει το έδαφος για το επίπονο τεστ που θα καθορίσει αν η αφέλειά τους θα τους σώσει ή όχι από τη σκληρή πραγματικότητα. Είναι εκείνη η στιγμή που μαζί με τον βάρβαρο ρεαλισμό αποκαλύπτεται και η ποιητική μαγεία του φιλμ που έβαλε στον χάρτη το τσεχοσλοβάκικο νέο κύμα, κερδίζοντας Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Πρωταγωνιστούν: Βάκλαβ Νέκαρ, Γίτκα Μπέντοβα, Βλαντιμίρ Βαλέντα. Ώρες προβολών: 7 μ.μ. και 9.30 μ.μ. Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass