Η νέα καλλιτεχνική επιτροπή της ΔΠΛ-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα

*ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ *Μ. ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ, ΧΡ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, Δ. ΖΟΥΡΟΥΔΗΣ, Θ. ΜΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Κ. ΠΑΠΑΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

Δημοσίευση: 22 Φεβ 2024 13:00

Προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους στον χώρο του Πολιτισμού και των Καλών Τεχνών αποτελούν τη νέα καλλιτεχνική επιτροπή της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι Κατσίγρα.

Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα χθες το μεσημέρι κατά τη συνεδρίαση του 11μελούς Δ.Σ. της Δημοτικής Πινακοθήκης και η νέα καλλιτεχνική επιτροπή προτάθηκε από τον δήμαρχο Λαρισαίων Θανάση Μαμάκο και την αντιπρόεδρο του Δ.Σ. κ. Κατερίνα Κόσσυβα. Ο ιστορικός Τέχνης, ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ τ. επιμελητής της Εθνικής Πινακοθήκης, Μάνος Στεφανίδης, ο Λαρισαίος εικαστικός και σύμβουλος Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου Χρήστος Παπανικολάου, ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ, Δημήτρης Ζουρούδης, ο συγγραφέας καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αρχιτέκτων μηχανικός, Θανάσης Μουτσόπουλος και ο ζωγράφος και χαράκτης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κώστας Παπαμιχαλόπουλος αποτελούν τη νέα καλλιτεχνική επιτροπή που αναμένεται να αποφασίσει άμεσα για το ποιος θα αναλάβει την προεδρία της.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΜΑΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ
Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1954. Αποφοίτησε από την Ιωνίδειο Πρότυπο Σχολή. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επί 25 χρόνια ήταν επιμελητής της Εθνικής Πινακοθήκης. Είναι διδάκτορας του ΑΠΘ. Μετεκπαιδεύτηκε στο Kunstmuseum του Düsseldorf και στο Smithsonian Institution της Washington DC. Το 1984 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Αθήνα, πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης» διοργάνωσε την πολυθεματική έκθεση «Ζωγραφικός Χώρος - Θεατρικότητα» στο Μέγαρο Κουλούρα-Μουσείο Μπενάκη. Από το 2004 διδάσκει Ιστορία της Τέχνης στη Φιλοσοφική Αθηνών, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών. Τον Δεκέμβριο του 2014 εξελέγη παμψηφεί αναπληρωτής-καθηγητής στο ΕΚΠΑ. Τον Απρίλιο-Μάιο του 2015 δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο Freie Universität του Βερολίνου. Τον Φεβρουάριο του 2020 δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο Stanford University, ΗΠΑ. Υπήρξε επί σειράν ετών αρθρογράφος και επιφυλλιδογράφος στη Καθημερινή, το ΒΗΜΑ, την Ελευθεροτυπία, το Έθνος, την Αυγή, τον Ελεύθερο Τύπο, τα περιοδικά Ζυγός, Αντί, Ρεύματα κ.α. Σήμερα γράφει την ιστοσελίδα manosstefanidis.blogspot.com Συνεργάζεται με τα λογοτεχνικά περιοδικά Το Δέντρο, Μανδραγόρας, Παρέμβαση Κοζάνης, Νέο Επίπεδο, (δέ)κατα, Νέα Ευθύνη, Άρδην, κ.α. Το 1990 ήταν ο κομισάριος της Ελλάδας στην Biennale Βενετίας. Από το 1985 είναι μέλος της A.I.C.A. Οργάνωσε και διηύθυνε το παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στη Κέρκυρα (1990-1995). Το 2005 εξελέγη μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Έχει διδάξει σε μεταπτυχιακά σεμινάρια του Καποδιστριακού, του Ιονίου, του Παντείου Πανεπιστημίου κ.α. Έχει διοργανώσει πολυάριθμες εικαστικές εκθέσεις στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κέρκυρα, Λευκωσία, Λάρνακα, Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Βρυξέλλες, Τόκυο, Nimes, Nice, κ.α. Το 2013 οργάνωσε και παρουσίασε στο Μουσείο Μπενάκη την αναδρομική έκθεση του ζωγράφου-σκηνογράφου-σκηνοθέτη Κυριάκου Κατζουράκη. Την περίοδο Οκτωβρίου 2014 - Μαρτίου 2015 παρουσίασε στο Μουσείο Βορρέ σε συνεργασία με τον Άγγελο Παπαδημητρίου την έκθεση «Ιστορία - Ειρωνεία». Το καλοκαίρι του 2019 παρουσίασε την έκθεση «Ρέκβιεμ για μια πατρίδα;». Το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς ψηφίστηκε ως ο καλύτερος curator της Art Thessaloniki 4 για την έκθεση Picasso-Jankulovsky. Τον επόμενο μήνα απέσπασε το πρώτο βραβείο που θέσπισε η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών για τη συγγραφή θεατρικού έργου με το συμβολικό δράμα «Ο Τετραήμερος». Το Μάρτιο του 2020 παρουσίασε την έκθεση και τον συλλογικό τόμο «Έρως καλός - 21 +21 δημιουργοί για τον Έρωτα».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
Γεννημένος στη Λάρισα το 1968, ο Χρήστος Παπανικολάου σπούδασε νωπογραφία στην Αθήνα και στο Μιλάνο. Μελέτησε τη μνημειακή βυζαντινή ζωγραφική του 13ου - 14ου αιώνα, την τεχνική της εγκαυστικής στο Σινά, τα πορτραίτα Φαγιούμ σε Κάιρο και Λονδίνο. Η προσωπική του κατάθεση στον χώρο της βυζαντινής ζωγραφικής, αποτελεί η τεχνική της «γραμμικής φωτοσκίασης σε μονοχρωμία». Δίδαξε βυζαντινή εικονογραφία σε σεμινάρια της Ε.Ε. και της σχολής Καλών Τεχνών των Τιράνων, από όπου προέκυψαν οι πρώτοι εικονογράφοι της Αλβανίας. Έργα του παρουσιάστηκαν σε αρκετές εκκλησίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κορυφαίες στιγμές της καλλιτεχνικής του δημιουργίας, αποτελούν η εγκατάσταση στον χώρο της θεραπευτικής κοινότητας «ΕΞΟΔΟΣ» στη Λάρισα, η εικαστική παρέμβαση στο νοσοκομείο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός κατά την Πολιτιστική Ολυμπιάδα 2004, η εγκατάσταση στο Αττικό Μετρό, οι εικαστικές εγκαταστάσεις στην Ορθοπεδική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αττικό, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Ο κορυφαίος Λαρισαίος εικαστικός Χρήστος Παπανικολάου τιμήθηκε το 2016 με το μεγάλο βραβείο «Giuseppe Sciacca», στην Aula Magna του Ποντιφικού Πανεπιστημίου Urbaniana, στην Πόλη του Βατικανού για το έργο του στο Παρεκκλήσιο (Καπέλα) του Καθεδρικού Ναού της Αναστάσεως Τιράνων.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΟΥΡΟΥΔΗΣ
Εικαστικός καλλιτέχνης, γεννήθηκε το 1956 στον Κορυδαλλό, όπου έζησε τα μαθητικά και φοιτητικά του χρόνια. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών ζωγραφική και Ψηφιακές Μορφές Τέχνης (Master in Digital Art). Από το 2000 διδάσκει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το 2010 εκλέχτηκε Επίκουρος Καθηγητής Ζωγραφικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Εκθέτει το έργο του συχνά, με ατομικές εκθέσεις η με συμμετοχή σε ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα του ανήκουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
Σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στην Α.Σ.Κ.Τ. Το 2014 τελείωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης» (Α.Σ.Κ.Τ.) Το 2021 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του Τμήματος Μέσων, Επικοινωνίας και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Εκδίδει comics και zines από το 2000.
Συνεργάζεται με την «Athens Review of Books» και με την Ολλανδική De Groene Amsterdammer. Οι τελευταίες του εκθέσεις είναι: «Το Μεγάλο Χρυσό Δωμάτιο» στο Λουτρό των Αέρηδων του Μουσείου Νεώτερου Ελληνικού Πολιτισμού (2015), «Τάλως - Αναπαραστάσεις του Τεχνητού Ανθρώπου» στο Café του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (2016), «Ισχύς μου η Αγάπη του Λαού» που φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Βορρέ (2017), «Ζευς και Αθηνά» στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Τήνου, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων (2019) και «Σαλαμίς 2020» στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών. Το 2021 η ατομική του έκθεση με τίτλο «Παλιγγενεσία» φιλοξενήθηκε στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών και κατόπιν στην Πάτρα (Tatiana Dimou Artists, 2021-2022) και στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων (2022). Είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Είναι συνιδρυτής της White Island Works και της Αστικής μη-κερδοσκοπικής Εταιρείας «Εποπτεία» Έργα του υπάρχουν σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές Ελλάδος και εξωτερικού.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ
Έχει επιμεληθεί εικαστικές εκδόσεις και έχει οργανώσει αρχιτεκτονικές και εικαστικές εκθέσεις. Έχει γράψει τα βιβλία: Ανθρωπομορφισμός, Αφαίρεση και Σχηματοποίηση στη Μαζική κουλτούρα, No Feelings: το εικαστικό punk, Ta Υβρίδια της Παγκοσμιοποίησης: Πόλη και Μαζική Κουλτούρα στην Περιφέρεια (όλα στις εκδόσεις Futura), και Ομοιότητα Περίπου (εκδόσεις Πατάκη/Μουσείο Μπενάκη), Οράματα: η τέχνη ως διαμεσολάβηση (επιμέλεια-εκδόσεις Πλέθρον).
Διατέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Σταθμός Άλφα. Αρθρογραφεί για την αρχιτεκτονική και τα εικαστικά σε εφημερίδες και περιοδικά. Επίτροπος της Ελλάδας για τη Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας το 2002 (μαζί με τους Τ. Κουμπή και R. Scoffier). Σύμβουλος έκδοσης του εικαστικού περιοδικού Artime (2004-7). Καλλιτεχνικός διευθυντής της Φωτοσυγκυρίας 2005.
Από το 1999 μέχρι το 2004 δίδαξε Ιστορία Τέχνης και Πολιτιστική Γεωγραφία στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών, από το 2004 μέχρι το 2007 Ιστορία και Θεωρία της τέχνης και της Αρχιτεκτονικής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, και από το 2008 δίδαξε τα μαθήματα της Ιστορίας της Τέχνης και του Πολιτισμού της Πόλης στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά, ενώ σήμερα διδάσκει στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Παράλληλα διδάσκει στο Πρόγραμμα Ευρωπαϊκού Πολιτισμού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Το τελευταίο του βιβλίο είναι το Όχι Ακριβώς Τέχνη: η υπερδιόγκωση του πολιτισμικού φαινομένου (Πλέθρον, 2021).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass