Συμπόσιο Κεραμικής για τον Ιπποκράτη στη Λάρισα

Θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι όπως αποκάλυψε ο νέος πρόεδρος της καλλιτεχνικής επιτροπής της Δημοτικής Πινακοθήκης *Η εμπλοκή του λαρισαϊκού πολιτιστικού δυναμικού, των αποφοίτων του Ελεύθερου Εργαστηρίου, οι αλλαγές στις αίθουσες της Πινακοθήκης και η δωρεά ενός μεγάλου έργου του κορυφαίου Ελληνα γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη

Δημοσίευση: 04 Μαρ 2024 13:11

Συμπόσιο Kεραμικής με θέμα τον Ιπποκράτη θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι, όπως αποκάλυψε ο νέος πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα κ. Μάνος Στεφανίδης, στο πλαίσιο της «γνωριμίας» του με το κοινό της Λάρισας που έγινε με ξενάγηση στη μόνιμη συλλογή της Πινακοθήκης.

Παράλληλα ο κ. Στεφανίδης αποκάλυψε πως ο κορυφαίος Ελληνας γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης θα κάνει δωρεά στην Πινακοθήκη ένα μεγάλων διαστάσεων έργο του που θα τοποθετηθεί στο αίθριο του εσωτερικού χώρου και θα είναι σε «διάλογο» με το έργο του Taki, ενώ όπως ανέφερε στόχος του είναι να εμπλέξει στο έργο της Πινακοθήκης και το πολιτιστικό δυναμικό της πόλης, όπως και τους μαθητές του Ελεύθερου Εργαστηρίου του Μουσείου Κατσίγρα. Στο Συμπόσιο Κεραμικής που θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι δε, θα συμμετάσχουν τρεις μη Λαρισαίοι κεραμίστες και τρεις Λαρισαίοι απόφοιτοι του Εργαστηρίου. Την ξενάγηση παρακολούθησαν πολλοί φίλοι της τέχνης, ενώ πριν απ’ αυτή μίλησαν στο κοινό η αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης κ. Κατερίνα Κόσσυβα και ο κ. Μάνος Στεφανίδης.
Ο κ. Στεφανίδης ανέφερε ότι επιδίωξή του είναι να «εμπλακεί και το πολιτιστικό δυναμικό της πόλης, αλλά και οι μαθητές του Ελεύθερου Εργαστηρίου της Δημοτικής Πινακοθήκης που όπως έμαθα είναι γύρω στους 400 μαθητές. Γνωρίζω τη μουσειολογική μελέτη, οι επάνω χώροι, τα μόνιμα εκθέματα, είναι άψογα παρουσιασμένοι, θα κάνουμε, όμως, κατά το δυνατόν και αφού όλοι συμφωνήσουμε κάποιες παρεμβάσεις έτσι ώστε να εμπλουτιστούν περισσότερο οι αίθουσές σας για να έχουμε πάντοτε κίνητρο -μια φορά τον μήνα αν όχι κάθε Κυριακή- να είμαστε εδώ. Είδα πρόσφατα μαζί με τον κ. Κόκκινο τον πολύ γνωστό γλυπτή Θεόδωρο Παπαγιάννη ο οποίος σε πρώτη φάση μας προσφέρει ένα μεγάλο γλυπτό του για να μπει εδώ.
Πρόκειται για έναν ήρωα, μία μυθική φιγούρα, γύρω στα 3 μέτρα ύψος που θα είναι σε διάλογο με το μοντέρνο έργο του Taki. Επειδή είδα τα κεραμικά εργαστήρια στα οποία φοιτούν επίσης πολλοί μαθητές, ο κ. Παπαγιάννης μας προτείνει να κάνουμε το καλοκαίρι ένα συμπόσιο κεραμικής με τρεις γλύπτες εκτός Λάρισας και τρεις κεραμίστες που έχουν βγει από τα εργαστήρια της Πινακοθήκης και μάλιστα ως θέμα για να ξεκινήσουμε συμβολικά για την πόλη να έχουμε τον Ιπποκράτη. Φανταστείτε έξι κεραμικά έργα τα οποία θα ψηθούνε στα εργαστήρια και θα παρουσιαστούνε στην πόλη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στεφανίδης. Την εκδήλωση άνοιξε η αντιπρόεδρος της Πινακοθήκης Κατερίνα Κόσσυβα που καλωσόρισε τα μέλη της καλλιτεχνικής επιτροπής, τους ευχήθηκε καλή θητεία και καλή δύναμη στη σημαντική αποστολή που αποδέχτηκαν, να υπηρετήσουν με τις γνώσεις και την εμπειρία που διαθέτουν την Πινακοθήκη μας και να συμβάλλουν στην ανάδειξη και την προβολή της. Αναφέρθηκε στις δράσεις της Πινακοθήκης, αυτό το διάστημα, στη μεταφορά και έκθεση, με μεγάλη επιτυχία, στην Ελληνο- Αμερικανική Ένωση ενός μέρους της έκθεσης του γιατρού και ιστοριοδίφη Νίκου Παπαθεοδώρου «Larissa-Mea Dulcissima», στη μεταφορά και έκθεση στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων της έκθεσης του Στέριου Στάμου και στον σχεδιασμό των δύο επόμενων εκθέσεων, στην έκθεση της Άρτεμις Ποταμιάνου, και του Λαρισαίου Φιλόλαου Τλούπα, καλλιτέχνη παγκοσμίου φήμης.
«Ένας από τους κύριους στόχους μας» είπε «είναι η έκθεση και των υπόλοιπων έργων της Συλλογής Κατσίγρα, με όσο το δυνατό μεγαλύτερη συχνότητα, ώστε να ανανεώνεται το ενδιαφέρον του κοινού και να προσελκύονται όλο και περισσότεροι επισκέπτες, όχι μόνο από την πόλη μας αλλά και από άλλες περιοχές».
Στην ξενάγηση που ακολούθησε ο κ. Στεφανίδης έκανε τη δική του ανάγνωση και συνομιλία με τα έργα της έκθεσης, εστιάζοντας στο «δράμα του σώματος» ως «δράμα της ιστορίας». Ως ιστορικός της τέχνης βοήθησε τους παρευρισκόμενους να δουν λεπτομέρειες και πτυχές των έργων, που δεν είναι αναγνωρίσιμες σε πρώτη ματιά. Άνοιξε ένα παράθυρο για μια νέα θέαση των έργων της συλλογής. Αυτό ήταν και το όφελος της ξενάγησης: η πρόσκληση και η πρόκληση για μια άλλη ανάγνωση. Αυτή η περιδιάβαση, χάρισε σε όλους μια ιδιαίτερη αισθητική απόλαυση.
Η κ. Κόσσυβα υποσχέθηκε «αυτή η αισθητική απόλαυση να πολλαπλασιαστεί στο μέλλον και να γίνει κτήμα όλο και περισσότερων πολιτών, σε συνεργασία με την καλλιτεχνική επιτροπή, τον σύλλογο των φίλων της Πινακοθήκης και τη συμβολή των αξιόλογων καθηγητών των εργαστηρίων και όλου του προσωπικού της Πινακοθήκης».
Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass