Ανάγκη για Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

*ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΧΘΕΣ ΤΟ 5ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ *ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΑΣ ΚΕΙΜΗΛΙΟΦΥΛΑΚΙΟ *Μ. ΓΑΛΛΙΟΥ: ΕΝΑΡΜΟΝΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΧΤΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΑΥΡΙΟ *Θ. ΜΑΜΑΚΟΣ: ΚΟΜΒΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ Η ΛΑΡΙΣΑ

Δημοσίευση: 07 Μαρ 2024 11:45

Της Νατάσας Πολυγένη

Η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής Λάρισας για μια πόλη-κόμβο παραγωγής σύγχρονου πολιτισμού που επενδύει στην κληρονομιά της, αλλά και στην καινοτομία για το αύριο, ο στόχος της Ιεράς Μητρόπολης Λάρισας για δημιουργία ψηφιακού κειμηλιοφυλακίου, αλλά και η στόχευση της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη διάσωση και ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της τεχνολογίας παρουσιάστηκαν χθες στην έναρξη του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας.

Επίσημη πρώτη χθες για το πρωτοπόρο και καινοτόμο Συνέδριο, που έχει θεσμοθετηθεί και διοργανώνεται στην Ελλάδα, κάθε δύο χρόνια, μετά από απόφαση των διοργανωτών φορέων, που είναι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Δίκτυο Περραιβία», με έδρα την Ελασσόνα. Παρουσιάσεις που αφορούν στο Α’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας και θεματικές για τον πολιτισμό, την κλιματική αλλαγή, τις έξυπνες πόλεις, τον τουρισμό, την τεχνητή νοημοσύνη, τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία είναι στην ατζέντα του φετινού Συνεδρίου που θα ολοκληρωθεί μεθαύριο Σάββατο 9 Μαρτίου.
Ο πρόεδρος του «Δικτύου Περραιβία» κ. Κωνσταντίνος Σκριάπας αναφέρθηκε στον στόχο του Συνεδρίου, στο οποίο μετέχουν δεκάδες επιστήμονες και ερευνητές από την Ελλάδα και την Κύπρο με εισηγήσεις και εργασίες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο ψηφιοποίησης της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. «Να διασώσουμε και να ψηφιοποιήσουμε τον ελληνικό πολιτισμό» είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε με αναφορά στο θέμα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα, τονίζοντας ότι «έχουμε ιερό καθήκον να συνεχίσουμε την προσπάθεια».
Τις εργασίες του Συνεδρίου χαιρέτισε μεταφέροντας το μήνυμα του Πατριαρχείου ο πανοσιολογιότατος Καισάριος Χρόνης.
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος εξήρε την προσπάθεια, αναφέροντας ότι η Μητρόπολη έχει ήδη επεξεργαστεί συνολικά 250 εικόνες με τη βοήθεια της τεχνολογίας, 119 είναι εικόνες της Παναγίας της Φανερωμένης, μικρό δείγμα εκτίθενται στο Διαχρονικό Μουσείο στο πλαίσιο της έκθεσης «Εγκώμιον» και αποκάλυψε την πρόθεση για δημιουργία ψηφιακού κειμηλιοφυλακίου. Μάλιστα, όπως ανέφερε, ήδη υπάρχει συνεργασία με τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ώστε μέσω της τεχνολογίας να αναδειχθεί ο πολιτιστικός πλούτος και να γίνει κτήμα όλης της ανθρωπότητας με το πάτημα ενός κουμπιού.
Η αντιπεριφερειάρχης κ. Μαρία Γαλλιού τόνισε ότι πρόκειται για ένα Συνέδριο υψίστης σημασίας, τα συμπεράσματα του οποίου αναμένονται να έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, ενώ υπογράμμισε ότι η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά είναι ένα ποικιλόμορφο μωσαϊκό δημιουργικής έκφρασης. «Εναρμονίζουμε το χθες με το σήμερα και χτίζουμε το αύριο. Μουσεία και πολιτιστικοί οργανισμοί έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν καινοτόμες εμπειρίες στους επισκέπτες τους. Ως Περιφέρεια στηρίζουμε κάθε εγχείρημα που έχει ως στοιχείο της την ανάδειξη της καινοτομίας» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Θανάσης Μαμάκος υπογράμμισε ότι στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η Λάρισα να μετατραπεί σε κόμβο παραγωγής πολιτισμού, τονίζοντας επανειλημμένα ότι η προστασία και η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι ένα ζωτικής σημασίας πεδίο για την ευημερία και πρόοδο της κοινωνίας. Στο σημείο αυτό παρουσίασε το σχέδιο της Δημοτικής Αρχής για την ανάπτυξη της πόλης, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
«Ως Δημοτική Αρχή προχωράμε με συγκεκριμένα ρεαλιστικά βήματα, με σχεδιασμό ικανό να ελέγξει την έντονη δυναμική της πόλης. Το ζητούμενο είναι η υγιής, ελεγχόμενη και ισόρροπη ανάπτυξη της Λάρισας. Ενίσχυση της τουριστικής και πολιτιστικής εξωστρέφειας. Εργαζόμαστε για μια γρήγορη αναπτυσσόμενη πόλη που δεν φοβάται να αγκαλιάσει την ιδιοπροσωπία της. Θέλουμε τη Λάρισα ως ένα ζωντανό πολιτιστικό κέντρο, μια ζωντανή πόλη. Εγκαινιάζουμε μια σειρά τομών που θα οδηγήσουν σε έναν καλύτερο Δήμο. Διεύρυνση ψηφιακών υπηρεσιών για εφαρμογές και λύσεις με τη χρήση νέων τεχνολογιών σε ζητήματα καθημερινά, αλλά και στην προώθηση ζητημάτων εκπαίδευσης, τουρισμού και πολιτισμού. Φιλοδοξούμε η Λάρισα να αποτελέσει στο διηνεκές μια φιλόξενη θερμοκοιτίδα για τον πολιτισμό, τις επιστήμες, τις τέχνες, τις νέες τεχνολογίες, την τεχνητή νοημοσύνη, τη διάσωση και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την πρόοδο, την καινοτομία, τη βιώσιμη ανάπτυξη».
Τις εργασίες του Συνεδρίου χαιρέτισε και ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Γάτσας που δήλωσε ότι η Δημοτική Αρχή αναμένει χρηματοδοτήσεις για να προχωρήσει σε ψηφιοποιήσεις αρχείων και αναφερόμενος στο Συνέδριο και το «Δίκτυο Περραιβία», που είναι ο κύριος διοργανωτής φορέας, εξήρε την προσπάθεια, υπογραμμίζοντας ότι έχει αποδείξει ότι είναι ένα από τα εγκυρότερα και πιο αξιόπιστα του είδους του, σε διεθνές επίπεδο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass