Ο Μ. Καραγάτσης της Λάρισας

*ΕΝΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ, ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ 12ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 14 Μαρ 2024 11:01

Ο Καραγάτσης επέστρεψε στη Λάρισα. Ένα σπουδαίο αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του, παρουσία του εγγονού του Δημήτρη Τάρλοου, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο Λάρισας από τον Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας, την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων, σε συνεργασία με τον Μορφωτικό Σύλλογο Ραψάνης και το 12ο Γυμνάσιο Λάρισας.

Ξεχωριστό γεγονός της εκδήλωσης ήταν και η επίσημη ονοματοδοσία του 12ου Γυμνασίου Λάρισας - που εδρεύει στη συνοικία Αμπελοκήπων, σε «12ο Γυμνάσιο Λάρισας - Μ. Καραγάτσης». Την απόφαση για την ονομασία του Σχολείου πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας και σχετίζεται με την επέτειο 40 χρόνων λειτουργίας του σχολείου στα ιστορικά Ταμπάκικα, τα οποία αποτελούν λογοτεχνικό χώρο στο έργο του Μ. Καραγάτση.
Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Θωμάς Ρετσιάνης χαιρετίζοντας την εκδήλωση, συνεχάρη τον διευθυντή του 12ου Γυμνασίου Αλέξη Καλέση για την πρωτοβουλία και στάθηκε ιδιαίτερα στην ονοματοδοσία του σχολείου σε «12ο Γυμνάσιο Μ. Καραγάτση», τονίζοντας ότι ενισχύει τη συνοχή μεταξύ της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά ενισχύει και τους δεσμούς της συνοικίας με την τοπική ιστορία.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας κ. Ντίνος Κόκκινος κατά το χαιρετισμό του ανέφερε: «Ο Καραγάτσης επιστρέφει. Επιστρέφει στη Λάρισα, επιστρέφει στον Θεσσαλικό κάμπο, επιστρέφει στον τόπο του. Τον τόπο που έζησε τα παιδικά του χρόνια και σημάδεψε την υπόλοιπη ζωή του. Μια σχέση που τον καθόρισε .Υμνείται ο Θεσσαλικός κάμπος, Υμνείται η Λάρισα. Είναι οι ωραιότερες περιγραφές που βγήκαν μέσα από το λογοτεχνικό πάθος και τη γραφή του Μ. Καραγάτση. Του Καραγάτση που σφράγισε καθοριστικά την πεζογραφία του 20ού αιώνα. Ο Καραγάτσης επιστρέφει, γιατί αποτελεί σημαντικό μέρος της πνευματικής ταυτότητας της πόλης μας, καθώς μέσα από τα γραπτά του έρχεται στο φως, η ψυχή της νεότερης ιστορίας της. Ο Καραγάτσης σφράγισε ανεξίτηλα τον τόπο του και ο τόπος, του δίνει τη θέση που του αξίζει ».
Ο διευθυντής του 12ου Γυμνασίου Λάρισας κ. Αλέξης Καλέσης αναφερόμενος στην ονοματοδοσία του σχολείου τόνισε ότι « στην ουσία δεν είναι απλά η απόδοση ενός ονόματος. Είναι ένας σημαντικός σταθμός στην ιστορία του σχολείου που συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια λειτουργίας. Σπουδαίοι εκπαιδευτικοί, αγνές και φλογερές ψυχές, δίδαξαν σ’ αυτό με πάθος και αφοσίωση δημιουργώντας κάτι πολύ σημαντικό: μια εκπαιδευτική παράδοση. Το 12ο Γυμνάσιο Λάρισας έγραψε και συνεχίζει να γράφει χρονιά με τη χρονιά την ιστορία του, πάντα εδώ, στα Ταμπάκικα, την ιστορική αυτή συνοικία, δίπλα στον «αργυροδίνη» όπως τον περιγράφει ο Όμηρος - Πηνειό που εδώ και αιώνες κυλά αδιατάρακτα για να πάει να συναντήσει το Αιγαίο. Η συνοικία αυτή είναι που συγκίνησε τον Καραγάτση. Ο χώρος της έγινε λογοτεχνικός χώρος στον Λιάπκιν μα και σε μεταγενέστερα έργα. Οι άνθρωποί της, όπως όλοι οι κάτοικοι των ακραίων συνοικιών της Λάρισας, που ζούσαν αποκομμένοι από το «καλό αστικό κόσμο» έγιναν πρωταγωνιστές στα μυθιστορήματα του μεγάλου λογοτέχνη.
Αυτό είναι που εκτιμήσαμε και λάβαμε ως σχολική Κοινότητα την ομόφωνη απόφαση από το 2024 και μετά, στην επέτειο των 40 χρόνων λειτουργίας, το Σχολείο μας να φέρει το όνομα του μεγάλου Μ. Καραγάτση. Είναι μια μικρή μόνο αναγνώριση στο πρόσωπό του. Επί πλέον, επιλέξαμε να δώσουμε όνομα στο σχολείο γιατί πιστεύουμε πως τα σχολεία μας, όπως παντού στον κόσμο, πρέπει να φέρουν ονόματα που θα θυμίζουν σε όλους, μας μαθητές, γονείς, καθηγητές, γείτονες, ότι κάποτε, μεγάλοι συγγραφείς και διανοητές έγραψαν την πνευματική ιστορία αυτού του τόπου». Στη μνήμη του θα φυτευθεί σήμερα στο προαύλιο του σχολείου ένα μικρό «καραγάτσι» μια φτελιά, το δέντρο που έδωσε το λογοτεχνικό ψευδώνυμο στο συγγραφέα.
Ο βραβευμένος σκηνοθέτης Δημήτρης Τάρλοου και εγγονός του Μ. Καραγάτση συγκινημένος παρακολούθησε το αφιέρωμα και μίλησε για τον παππού του και το έργο, ενώ στην εκδήλωση προβλήθηκε και ντοκιμαντέρ που επιμελήθηκε ο κ. Τάρλοου ο οποίος παρουσιάζει αποσπάσματα από θεατρικές παραστάσεις του ιδίου βασισμένες σε έργα του Μ. Καραγάτση. Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης η κ. Λίζυ Τσιριμώκου, συγγραφέας και ομότιμη καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ με θέμα «Το πορτρέτο του καλλιτέχνη σε νεαρή ηλικία» και η κ. Χριστίνα Ντουνιά, ομότιμη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας με θέμα «Ο ερωτικός Καραγάτσης». Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκαν ακόμη αποσπάσματα από ταινία παραγωγής του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή σε σκηνοθεσία Γιώργου Δάμπαση, όπου ακούγεται να μιλάει ο ίδιος ο Μ. Καραγάτσης, η κόρη του Μαρίνα Καραγάτση και η Δέσποινα Βλαχοστέργιου - Βασβατέκη, που διηγείται στιγμές του μεγάλου συγγραφέα από τις καλοκαιρινές του διακοπές στη Ραψάνη, όπως τις αφηγήθηκε στην ίδια ο πατέρας της, Χρήστος Βλαχοστέργιος, στενός παιδικός φίλος του Καραγάτση.
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε και από μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια εποχής από τη χορωδία του 12ου Γυμνασίου Λάρισας.
Ν. ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass