Αποκριάτικο ξεφάντωμα με χορούς και φωτιές

* Πλήθος κόσμου χθες στο «Γαϊτανάκι» της Κεντρικής πλατείας * Κέφι, χορός και κρασί στις φωτιές στο κέντρο και τις συνοικίες * Θ. Μαμάκος: Η Λάρισα είναι μια πόλη που κοιτά μπροστά, στηριζόμενη στην ιστορία της και τις παραδόσεις της

Δημοσίευση: 17 Μαρ 2024 11:00

Της Νατάσας Πολυγένη
Ένα γλέντι άνευ προηγουμένου στήθηκε χθες το μεσημέρι στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας στο πνεύμα της Αποκριάς.

Μικροί και μεγάλοι καρναβαλιστές με σύμμαχο τον καλό καιρό, γλέντησαν με την ψυχή τους, χόρεψαν στο «Γαϊτανάκι» σε μια γιορτή που διοργανώθηκε από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων σε συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς της πόλης. Ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Θανάσης Μαμάκος, οι αντιδήμαρχοι Πολιτισμού κ. Θωμάς Ρετσιάνης, Δημοτικής Αστυνομίας κ. Ευάγγελος Παπαλέξης, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Χρ. Τερζούδης και Τουρισμού κ. Φώτης Τζατζάκης αλλά και συνεργάτες του δημάρχουν, βρέθηκαν χθες στην Κεντρική πλατεία όπου αντάλλαξαν ευχές με τον κόσμο, χόρεψαν και απόλαυσαν τα χορευτικά που παρουσίασαν ένα εξαιρετικό πρόγραμμα βασισμένο στη παράδοση της Θεσσαλίας.
Η χθεσινή μέρα όμως επεφύλασσε και άλλες εκπλήξεις αφού το απόγευμα τη «σκυτάλη» των αποκριάτικων εκδηλώσεων πήραν οι φωτιές, στο κέντρο και τις συνοικίες της Λάρισας. Οι Λαρισαίοι συμμετείχαν στο έθιμο με γλέντι, χορούς και άφθονο κρασί. Φωτιές άναψαν σε επτά σημεία, στην πλατεία Λαμπρούλη, στην πλατεία Ταχυδρομείου, στην οδό Ηφαίστου (Κλίμαξ), στην πλατεία Αβέρωφ, στο Πάρκο των Χρωμάτων – Χατζηχαλάρ, στις Εργατικές Κατοικίες του Αγίου Θωμά και στην πλατεία Φιλιππούπολης, ενώ την παράσταση έκλεψαν και τα χορευτικά συλλόγων της πόλης. Ο Δήμαρχος Λαρισαίων βρέθηκε στις Εργατικές του Αγίου Θωμά και σε δηλώσεις του τόνισε ότι η Λάρισα είναι μια πόλη που κοιτά μπροστά, στηριζόμενη στην ιστορία της και τις παραδόσεις της.
«Με αφορμή τις Απόκριες κάνουμε ένα πρώτο βήμα, δημιουργώντας ένα «γαϊτανάκι» εκδηλώσεων, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται η ίδια η ιστορία μας.
Οι φωτιές που θα ανάψουν σε κάθε γειτονιά, παραπέμπουν στις φωτιές που ανάβανε στα παιδικά μας χρόνια τις μέρες της Αποκριάς, σε κάθε ανοικτό χώρο.
Οι χοροί και η διασκέδαση που ταυτίζονται με το πνεύμα αυτών των ημερών παραπέμπουν στις μεγάλες παρέες που διασκέδαζαν τα παλιότερα χρόνια σε σπίτια και δημόσιους χώρους, στα καρναβάλια που γυρνούσαν από σπίτι σε σπίτι, στα χαμόγελα και τη χαρά που εξέπεμπε κάθε συντροφιά.
Η Λάρισα συνδέεται με τις εκδηλώσεις της, με το καρναβάλι του Τυρνάβου, λειτουργεί προσθετικά και ενισχυτικά στην εξωστρέφεια της περιοχής και στέλνει μήνυμα δυναμικής διεκδίκησης του αύριο για τους πολίτες της. Θέλουμε ένα Δήμο εξωστρεφή και δημιουργικό! Ένα Δήμο που θα αναπτύσσεται αξιοποιώντας τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, τη δυναμική των ανθρώπων του, την πολιτιστική του παράδοση, που θα ακουμπά στις πολιτιστικές του καταβολές… Θέλουμε, σχεδιάζουμε και δουλεύουμε για τη Λάρισα που μπορεί να αποτελεί 12μηνο τουριστικό προορισμό, την πόλη με τα μεγάλα γεγονότα, όπως το Larissa coffee show που προετοιμάζουμε, την πόλη της δημιουργίας και της εξωστρέφειας».
Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν οι: Λέσχες Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων, Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αβέρωφ «ο Θετταλός», Δρώμενον - Εστία Λαογραφίας και Τέχνης, Σύλλογος Φίλων Λαϊκής Παράδοσης Λάρισας – ΦΙΛΠΑ, Μορφωτικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίου Θωμά, Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης, Σύλλογος Αργιθεατών ν. Λάρισας “Ο Άγιος Νικόλαος”, Σύλλογος Ποντίων Λάρισας, Πολιτιστικός Σύλλογος Παλινοστούντων Ποντίων Λάρισας “ο Πόντος”, Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών ν. Λάρισας, Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Ανατολική Ρωμυλία» Ν. Λάρισας, Σύλλογος Βλατσιωτών ν. Λάρισας, Σύνδεσμος Σαμαριναίων Λαρίσης και Περιχώρων “Η Αγία Παρασκευή”, Σύλλογος Γυναικών Β. Ηπείρου “Η Άσβεστη Φλόγα”, Πανθεσσαλικός Σύλλογος Καλαρρυτινών «Οι Καλαρρύτες», Πανηπειρωτικός Σύνδεσμος ν. Λάρισας, Μορφωτικός Σύλλογος Γιάννουλης, Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Γεωργίου, Χορευτική Ομάδα Δ. Λαρισαίων, Εξωραϊστικός Σύλλογος Αμπελοκήπων Λάρισας, Εργαστήρι Παραδοσιακής και Λαϊκής Μουσικής Μελωδία και ο Σύνδεσμος Ιδιοκτήτων Καταστημάτων Αναψυχής και Εστίασης Ν. Λάρισας (ΣΙΚΑΕΛ).
ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΚΑΙ ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
* Σήμερα Κυριακή, 17 Μαρτίου, από τις 6 το απόγευμα, η γιορτινή διάθεση μεταφέρεται σε συνοικίες, με αποκριάτικο γλέντι να στήνεται τόσο στην Πλατεία Ελευθερίας, στα Πυροβολικά, όσο και στην κεντρική πλατεία της Φαλάνης.
* Αύριο Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024, από τις 12:00 μ., στο Πάρκο των Χρωμάτων, στο Χατζηχαλάρ, θα προσφερθούν τα παραδοσιακά εδέσματα (φασολάδα, χαλβάς, σαρακοστιανά), ενώ θα γίνει και το πέταγμα του αετού, συνοδεία λαϊκής – παραδοσιακής ορχήστρας με τον Αλέξανδρο Τσιωνά.
Στα πλαίσια των διευρυμένων εκδηλώσεων του Δήμου, εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας θα πραγματοποιούνται σε όλες τις κοινότητες, όπου από νωρίς το μεσημέρι, θα προσφέρονται παραδοσιακά εδέσματα, όπως φασολάδα, χαλβάς και άλλα σαρακοστιανά, ενώ παράλληλα θα γίνεται το πέταγμα του αετού, συνοδεία παραδοσιακής μουσικής.
ΣΤΗ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ
Την Καθαρά Δευτέρα, στις 11 το πρωί στην πλατεία των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης «Μελίνα Μερκούρη» θα γιορταστούν τα κούλουμα με παραδοσιακή φασολάδα, λαγάνα, χαλβά, σαρακοστιανά και ζωντανή παραδοσιακή ορχήστρα. Την εκδήλωση στηρίζουν οι εθελοντές του Εξωραϊστικού - Εκπολιτιστικού Συλλόγου Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass