«Το ελληνικό σινεμά του φανταστικού 1970-2010»

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Δημοσίευση: 20 Μαρ 2024 11:50

Το βιβλίο της Λαρισαίας σκηνοθέτριας και εκπαιδευτικού Βίβιαν Παπαγεωργίου «Το ελληνικό σινεμά του φανταστικού 1970-2010» παρουσιάζεται σήμερα Τετάρτη, στις 7:30 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο, στη Λογοτεχνική Γωνία (Γαληνού και Φαρμακίδου), από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας – Artfools, το ΠΟΚΕΛ – Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών Νομού Λάρισας, την Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας και τις εκδόσεις για τον κινηματογράφο «Αιγόκερως».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Δημήτρης Ντανόπουλος, εκπαιδευτικός - διδάκτορας Παιδαγωγικού Τμήματος του Α.Π.Θ., ο Άκυς Μητσούλης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, ο Θάνος Μουκούλης, πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Λάρισας, και η ίδια η συγγραφέας.
Την εκδήλωση θα παρουσιάσει και θα συντονίσει ο σκηνοθέτης Άκυς Μητσιούλης.
Εστιάζοντας στη μελέτη του κινηματογράφου του φανταστικού, δηλαδή στην προβολή στη μεγάλη οθόνη μιας πραγματικότητας που διαφεύγει των ορίων της αισθητηριακά αντιληπτής πραγματικότητας, όπως αποδίδεται μέσα από την οπτική του κινηματογραφικού δημιουργού, προσεγγίζεται η προσπάθεια των σκηνοθετών που ασχολούνται με το συγκεκριμένο είδος να διερευνήσουν μια άλλη, πολλές φορές πιο σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης υπόστασης και να δώσουν στον θεατή «μια εναλλακτική αντίληψη της πραγματικότητας», η οποία στερείται σημείου αναφοράς στον φυσικό κόσμο. Μέσα από την έρευνα εξετάστηκε η πορεία του κινηματογράφου του φανταστικού από τις πρώτες στιγμές της δημιουργίας του έως σήμερα, η εξέλιξή του, καθώς και οι αιτίες και αφορμές μέσα από τις οποίες δημιουργήθηκε και εδραιώθηκε.
Οι ταινίες επιλέχθηκαν με βάση τα μοτίβα του είδους και είναι: «Ιστορία 52» του Αλέξη Αλεξίου, «Η Μέδουσα» του Γιώργου Λαζόπουλου, «Το Κακό» του Γιώργου Νούσια, «Singapore Sling» του Νίκου Νικολαΐδη και «Η επίθεση του γιγαντιαίου μουσακά» του Πάνου Κούτρα. Όπως σχολιάζει και ο Κολοβός: «...Ο κινηματογράφος είναι ο ανεξάντλητος μυθοποιός του 20ού αιώνα».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass