ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

Ο Καβάφης συγκινεί μυαλό και συναίσθημα

Δημοσίευση: 14 Νοε 2014 13:10 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:12

 

Η ποίηση του Καβάφη συγκινεί το μυαλό και το συναίσθημα από πολλές διαφορετικές πλευρές, τόνισε χθες το βράδυ η δημιουργός Άννα Φιλίνη, στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής της, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα και στην παρουσίαση του βιβλίου της «Δράματα εξουσίας μέσα σε ιστορικά ποιήματα του Καβάφη.»

Μιλώντας η αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα κ. Άννυ Ψάρρα, αρχικά αναφέρθηκε στο ρόλο της τέχνης που έρχεται να καταγράψει, να καταγγείλει, να δώσει μηνύματα σε μια διαλεκτική σχέση με την ιστορία στο χρόνο. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο της δημιουργού Άννας Φιλίνη, η οποία γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε αρχιτεκτονική στο Μιλάνο, παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στο εργαστήρι της Ακαδημίας στη Μπρέρα. Έζησε για 5 χρόνια στο Δυτικό Βερολίνο όπου ασχολήθηκε αποκλειστικά με τον αντιδικτατορικό αγώνα. Επέστρεψε το 1974. Εκτός του πλούσιου συγγραφικού της έργου, έχει κάνει και πολλές ατομικές εκθέσεις. Ο Δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας Θωμάς Μπεχλιβάνης, επίτιμος σχολικός σύμβουλος φιλολόγων, αναφερόμενος στο βιβλίο της, τόνισε: «Η συγγραφέας επιθυμεί να προσφέρει στον αναγνώστη των 24 ποιημάτων που επιλέγει μια επιπλέον δυνατότητα πρόσληψης του καβαφικού στοχασμού για το ανθρώπινο δράμα, έτσι όπως αυτό συντελείται μέσα στις μυλόπετρες της ιστορίας και στη μέγγενη της εξουσίας. Κι η δυνατότητα αυτή σχετίζεται κυρίως με την εικαστική προσέγγισή της στα ποιήματα που την απασχολούν. Ο αναγνώστης στο βιβλίο της είναι ταυτόχρονα και θεατής, κείμενο και εικαστική απόδοση συνυπάρχουν και συγκλίνουν στην απόδοση του ποιητικού νοήματος...». Μιλώντας, η δημιουργός κ. Άννα Φιλίνη, υπογράμμισε: «Η ποίηση του Καβάφη συγκινεί το μυαλό και το συναίσθημα από πολλές διαφορετικές πλευρές, τη φιλοσοφική, την ιστορική, την ερωτική. Πιστεύω ότι οποιαδήποτε μονόπλευρη και απομονωτική σκοπιά στην ανάλυση της ποίησής του, εμποδίζει να συλλάβει κανείς το μέγεθος και την οικουμενικότητα της ποίησής του. Η τωρινή μου δουλειά πάνω στα 24 ποιήματα του Καβάφη που επέλεξα, συνεχίζει με νέο τρόπο παλιές μου αναζητήσεις και τώρα εστιάζει στα θέματα της εξουσίας. Ο Στρατής Τσίρκας είναι αυτός που άνοιξε το δρόμο για να αντιληφθεί κανείς ότι ο Καβάφης δεν αναφέρεται απλώς σε γεγονότα της ιστορίας, αλλά ότι μιλώντας για το παρελθόν, βρίσκει την ευκαιρία με τον δικό του σαγηνευτικό τρόπο για να μιλήσει για τη σύγχρονη ιστορία, για το σήμερα. Θέλησα μέσα στα σχέδιά μου που πλαισιώνουν τα ποιήματα , οι άνθρωποι να φορούν σύγχρονα ρούχα, που να μας μιλούν και για το σήμερα.»

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass