Φωτογραφικό οδοιπορικό στη Σαμαρίνα

ΤΟ «ΕΝΘΥΜΙΟΝ ΣΑΜΑΡΙΝΗΣ» ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΙΟΥΜΚΑ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΟ «ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΕΙΟ» -ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΒΕΛΛΑ: ΕΚΘΑΜΒΩΤΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΟΥ ΣΠΑΕΙ ΤΟ ΠΕΠΛΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΟΝ ΘΗΣΑΥΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

Δημοσίευση: 27 Μαρ 2024 11:31

Ένα συγκινητικό φωτογραφικό οδοιπορικό, όπως αυτό αποτυπώθηκε σε περισσότερες από τριακόσιες ασπρόμαυρες φωτογραφίες, περιέχονται στο λεύκωμα Ενθύμιον Σαμαρίνης του Νίκου Σιούμκα που θα παρουσιαστεί το Σάββατο 30 Μαρτίου στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο Λάρισας. Στο λεύκωμα παρουσιάζεται όπως αναφέρει η φιλόλογος Χρυσούλα Μανδραβέλη σπάνιο υλικό που ο ακούραστος δημιουργός συγκέντρωσε με αξιοθαύμαστη υπομονή και επιμονή με κίνητρο και αφετηρία την αγάπη του για τη φωτογραφία και τη λατρεία για τη Σαμαρίνα.

Αλλά την πιο σημαντική προσφορά αποτελεί η έρευνα που έκανε, καθώς οι περισσότερες φωτογραφίες έχουν ταυτοποιηθεί και συνοδεύονται από κειμενολεζάντες. Κάθε φωτογραφία και μια συναρπαστική ιστορία. Κάθε φωτογραφία ένας ελάχιστος φόρος τιμής σε ένα πλήθος ανθρώπων. Ανθρώπων απλών, καθημερινών, των προγόνων μας! Ανθρώπων που με τις «μικρές» ή «μεγάλες πράξεις» τους συνέβαλαν στην πρόοδο και εξέλιξή της αγαπημένης τους ιδιαίτερης πατρίδας και που, εν τέλει, έγραψαν την ιστορία της! Πρόκειται για μια καλλιτεχνική προσέγγιση της Σαμαρίνας, μέσα από τη ματιά φωτογράφων και περιηγητών από τα τέλη του 19ου έως και το β’ μισό του 20ού αιώνα. Ένα γοητευτικό «ταξίδι» στο χρόνο, που ξεκινά από την περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας στη Σαμαρίνα και διατρέχει όλα τα σημαντικά ιστορικά και κοινωνικά γεγονότα μέχρι και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η πρόεδρος του Συνδέσμου Σαμαριναίων Λάρισας και Περιχώρων “Η Αγία Παρασκευή” κ. Γεωργία Αβέλλα μιλώντας στην «Ε» για το λεύκωμα θα τονίσει ότι «Με ένα εκθαμβωτικό λεύκωμα που σπάει το πέπλο του χρόνου και αναδεικνύει τον θησαυρό της πολιτισμικής κληρονομιάς, ο αγαπητός μας Νίκος Σιούμκας έρχεται να μας χαρίσει ένα ταξίδι μέσα από τον χρόνο και τον πολιτισμό. Μέσα από τον φακό της φωτογραφικής τέχνης, αναδεικνύει την ομορφιά και την πλούσια ιστορία του τόπου μας. Με κάθε σελίδα του βιβλίου του, μας υπενθυμίζει πόσο σημαντικό είναι να προστατεύουμε και να διατηρούμε αυτόν τον πολιτισμικό θησαυρό, που είναι η καρδιά και η ψυχή της ταυτότητάς μας. Τόσο το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου όσο και εγώ προσωπικά συγχαίρουμε τον αντιπρόεδρο του συλλόγου, Νίκο Σιούμκα, για την αφοσίωσή του στην ανάδειξη και τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Το έργο του αποτελεί πηγή έμπνευσης και ενθάρρυνσης για όλους μας». Την εκδήλωση διοργανώνουν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων και ο Σύνδεσμος Σαμαριναίων Λάρισας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass