Να μην αφήσω να ξεχαστεί...

ΤΟΝΙΣΕ Η ΜΠΕΤΤΥ ΜΑΓΡΙΖΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΗΣ ΧΘΕΣ ΣΤΟ 7ο ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ-ΤΙ ΛΕΝΕ ΣΤΗΝ «Ε» ΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΑΣΗΜΙΝΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ ΚΩΣΤΟΥΛΑ ΤΩΜΑΔΑΚΗ

Δημοσίευση: 03 Απρ 2024 11:30

«Η ιστορία του πατέρα μου και μέσω αυτής των 57.000 Ελλήνων θυμάτων μέσα στα 6.000.000 θύματα του Ολοκαυτώματος έγινε επιτέλους γνωστή κι έφθασε πολύ μακριά.

Η υπόσχεση που του έδωσα λίγο πριν πεθάνει, καθώς είχε την αγωνία ”εδώ ζω και αμφισβητούν τα όσα τραβήξαμε, φαντάσου να πεθάνω”, να μην αφήσω να ξεχαστεί αυτή η μαύρη σελίδα της ιστορίας, επιτεύχθηκε» τόνισε η Λαρισαία συγγραφέας Μπέττυ Μαγρίζου, χθες το βράδυ, κατά τη διάρκεια της βράβευσής της από το 7ο Πανόραμα Ελληνικού Κινηματογράφου. Κατά τη χθεσινή ημέρα του Φεστιβάλ εκτός της Μπέττυς Μαγρίζου βραβεύτηκε και η σκηνοθέτης Ασημίνα Προέδρου, η οποία βραβεύτηκε για την ταινία της Πίσω από τις θημωνιές.
Η κ. Μαγρίζου εμφανώς συγκινημένη από την τιμή που της αποδόθηκε τόνισε ότι «Όταν ξεκίνησα πριν από 28 χρόνια να γράφω, το έκανα από μια εσωτερική παρόρμηση και από ανάγκη να επικοινωνήσω με τους αναγνώστες μου θέματα, που απασχολούν όλους, να κάνω γνωστά, θέματα άγνωστα και πάντα με τον ιδιαίτερο δικό μου τρόπο . Όπως είχε πει ο αγαπημένος Φρέντυ Γερμανός παρουσιάζοντάς με κάποτε ‘’η Μπέττυ Μαγρίζου στη γραφή ξεχωρίζει. Με ό,τι θέμα καταπιάνεται το κάνει με ένα απαλό και γλυκό και ιδιαίτερο, δικό της άγγιγμα’’ Όταν το καταφέρνω να αγγίξω τους αναγνώστες μου με ό,τι γράφω όλα αυτά τα χρόνια, νιώθω πάντα μια απίστευτη πληρότητα.
Η δύναμη της εικόνας όμως, είναι αλήθεια απίστευτα πιο ισχυρή από τη δύναμη του βιβλίου, ειδικά στην Ελλάδα. Έτσι όταν έγινε σειρά της ΕΡΤ στην τηλεόραση το βιβλίο μου ΤΟ ΒΡΑΧΙΟΛΙ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ και μάλιστα οι εξαιρετικοί συντελεστές σεβάστηκαν στο έπακρο την αλήθεια του , όσα είχα να επικοινωνήσω στους ανθρώπους μέσω αυτού του βιβλίου, διασπάρθηκαν ραγδαία και άγγιξαν πολλούς. Και φυσικά το βιβλίο αυτό απέκτησε μια δεύτερη ζωή, καθώς πολλοί έσπευσαν να το διαβάσουν. Έτσι με χαρά διαπίστωσαν όσοι δεν γνώριζαν ότι η γραφή μου αρέσει και συγκινεί και θέλησαν να με γνωρίσουν και μέσω των άλλων μου βιβλίων.
Η ιστορία του πατέρα μου και μέσω αυτής των 57.000 ελλήνων θυμάτων μέσα στα 6.000.000 θύματα του Ολοκαυτώματος έγινε επιτέλους γνωστή κι έφθασε πολύ μακριά. Η υπόσχεση που του έδωσα λίγο πριν πεθάνει, καθώς είχε την αγωνία «εδώ ζω και αμφισβητούν τα όσα τραβήξαμε, φαντάσου να πεθάνω», να μην αφήσω να ξεχαστεί αυτή η μαύρη σελίδα της ιστορίας, επιτεύχθηκε. Και είμαι ήσυχη γι’ αυτό. Και θέλω να πιστεύω ότι θα ελάφρυναν οι ψυχές τους εκεί πάνω. Με ρωτούν αν είχα φανταστεί όταν έγραφα το βιβλίο ότι θα γινόταν έργο ή σειρά στην τηλεόραση. Όχι δεν το είχα φανταστεί, αλλά όταν το έγραφα ένα ξέρω. Πως ζωντάνευαν μπροστά στα μάτια μου κάποιες εικόνες και κυρίως μια σκηνή όπου η γιαγιά Μπενούτα παίζει στο πιάνο ένα σεφαραδίτικο τραγούδι, στον καταυλισμό των τσιγγάνων όπου οδηγήθηκε η οικογένεια λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς της Θεσσαλονίκης το 1917, ήταν καρφωμένη στο μυαλό μου και με μάγευε».ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΙΝΕΜΑ...
Η Ασημίνα Προέδρου, η δημιουργός της ταινίας που έμεινε στους κινηματογράφους επί 30 συνεχόμενες εβδομάδες, μιλώντας στην «Ε» για τη βράβευσή της, αλλά και τη συμμετοχή της ταινίας της σε ένα φεστιβάλ μακριά από την πρωτεύουσα θα πει ότι «Είναι πάρα πολύ όμορφο να φεύγεις από την Αθήνα και να συμμετέχεις σε φεστιβάλ ανά την επικράτεια. Το έχω κάνει πολλές φορές ειδικά την περασμένη χρονιά με την ταινία, υπάρχει και ένα πολύ διαφορετικό κλίμα στην επαρχία. Το επίκεντρο της πολιτιστικής ζωής μιας ολόκληρης κοινωνίας είναι στραμμένο σε ένα φεστιβάλ» θα πει χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενη στην ταινία της και την έμπνευσή της θα πει ότι «Ξεκίνησα να σκέφτομαι το θέμα της ταινίας το 2014. Αρχικά αυτό που σκέφτηκα είναι να γράψω μια ταινία για το πόσο εύκολα και με πόσους διαφορετικούς τρόπους εμείς οι καθημερινοί άνθρωποι μπορεί να μας τσακίσει ένα σύστημα διαφθοράς. Από πολύ νωρίς σκέφτηκα να πω την ιστορία από τρεις διαφορετικές οπτικές των μελών μιας οικογένειας ακριβώς για να ξεδιπλώνονται σταδιακά τα κίνητρα των χαρακτήρων».
Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει την προβολή των ταινιών «Η μητέρα του Σταθμού» (7 μ.μ.) της Κωστούλας Τωμαδάκη και Cosmic Candy της Ρηνιώς Δραγασάκη (9 μ.μ.). Στην ταινία «Η μητέρα του Σταθμού» θα προλογίσει η Μυρτώ Παπακωνσταντίνου, ενώ θα παρευρεθούν και θα τιμηθούν η Πέμη Ζούνη και ο Νίκος Ψαρράς.
Η σκηνοθέτης του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ «Η μητέρα του σταθμού» Κωστούλα Τωμαδάκη μιλώντας στην «Ε» θα πει για το ντοκιμαντέρ ότι «Μετεμφυλιακή Ελλάδα, φτώχεια, ανεργία, η μετανάστευση μονόδρομος για τις χιλιάδες γυναίκες, κυρίως, από τα χωριά της Βορείου Ελλάδας που ερήμωσαν μέσα σε μια δεκαετία. Με τρένα, καράβια και εισιτήριο χωρίς επιστροφή, νέες γυναίκες, χωρίς να γνωρίζουν τη γλώσσα, κάποιες αγράμματες, έφτασαν στις φάμπρικες της Γερμανίας. Οι περισσότερες έχοντας αφήσει πίσω τους την οικογένεια: Τα παιδιά - βαλίτσα που μεγάλωσαν μέσα σε μια συνεχή μετακίνηση, κάποια έμεναν στο χωριό με τη γιαγιά, ανάμεσα σε δύο γλώσσες, δύο εκπαιδευτικά συστήματα, δύο πατρίδες. Φτάνοντας στην τρίτη γενιά μεταναστριών, σε εκείνες τις νέες γυναίκες με επαγγελματικά εφόδια που έχουν εξισωθεί πλήρως με τη δυναμική των υπόλοιπων Ευρωπαίων γυναικών και επιλέγουν οι ίδιες πού και πώς θα ζήσουν. Και αποτείνουν το δικό τους φόρο τιμής στις γκασταρμπάιτερ μανάδες που πάλεψαν για να τους προσφέρουν αυτήν την ευκαιρία». Μιλώντας δε για τη συμμετοχή της ταινίας της σε ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ στη Λάρισα θα πει ότι «Είναι πολύ σημαντικό για μένα γιατί και από τα χωριά της Λάρισας έφυγαν πολλοί και μετανάστευσαν στη Γερμανία. Είναι πολύ σημαντικό για την πόλη της Λάρισας αυτό το φεστιβάλ. Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της Κινηματογραφικής Λέσχης Θάνος Μουκούλη που η Κινηματογραφική Λέσχη και το Φεστιβάλ ειλικρινά αλλάζει το πολιτιστικό τοπίο της Λάρισας. Είναι πολύ σημαντικές αυτές οι ανάσες πολιτισμού στην επαρχία, και λόγω του ότι γίνονται για πολλά χρόνια».
Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass