Οι «περιφρονημένοι» αγωνιστές του ’21

ΚΡΥΜΜΕΝΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΑΛΕΞΙΟΥ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Δημοσίευση: 06 Απρ 2024 12:30

Το βιβλίο του φιλόλογου-ιστορικού Σπύρου Αλεξίου «21 ρωγμές στην επίσημη ιστορία για το 1821», παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας (Ιουστινιανού 42) στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε το παράρτημα Λάρισας της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών (Π.Ε.Σ.ΕΚ.), σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων.

Το βιβλίο παρουσίασε στο κοινό ο ίδιος ο συγγραφέας τονίζοντας ότι στις 21 ιστορίες, στις μικρές αυτές αφηγήσεις πρωταγωνιστούν αγωνιστές της Επανάστασης που περιφρονεί η επίσημη ιστορία, όπως οι Βλαδιμηρέσκου, Βασιλείου, Καρατζάς, Οικονόμου, Λογοθέτης. Μεγάλες αλλά και αμφιλεγόμενες προσωπικότητες του Αγώνα, όπως, μεταξύ άλλων, οι Μαυροκορδάτος και Καραϊσκάκης, παρουσιάζονται μέσα από τα πραγματικά γεγονότα και τις αντιφάσεις τους χωρίς αγιογραφίες ή δαιμονοποιήσεις. Κρυμμένες αλήθειες της Επανάστασης που έχουν αποσιωπηθεί ή παραποιηθεί επιχειρήθηκε να ανασυρθούν από τη λήθη και τη διαστρέβλωση. Η εξαφάνιση της Φιλικής Εταιρείας, τα περιβόητα Δάνεια και γενικότερα η πολιτική των Μεγάλων Δυνάμεων απέναντι στον Αγώνα. Η στάση των προυχόντων απέναντι στους πρόσφυγες, μετά τη σφαγή στα Ψαρά, αλλά και στο πολιορκημένο Μεσολόγγι, το «ιστορικό πρόβλημα» που ακούει το όνομα Καποδίστριας. Ιστορίες όπως του Πατσίφικο και του Παπουλάκου που ακολουθούν χρονικά την Επανάσταση, αλλά συνδέονται με χίλια νήματα μαζί της. Προλόγισε και συντόνισε ο Απόστολος Σιέρρας, φιλόλογος, μέλος της Συντονιστικής ομάδας της Π.Ε.Σ.ΕΚ. Λάρισας. Ακολούθησε ομιλία με θέμα: «Κλειω, προστάτιδα της αλήθειας ή σκλάβα των μύθων; Η περίπτωση του 1821», από τον Θανάση Παπαθανασίου, φιλόλογο, μέλος της Π.Ε.Σ.ΕΚ. Λάρισας. Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασαν ο Βαγγέλης Ρεμπάπης, ιστορικός, υπεύθυνος λειτουργίας του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας και η Δήμητρα Σιέρρα, πτυχιούχος Κλασικής Φιλολογίας του ΑΠΘ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass