Είδε τα χρώματα της μακεδονικής γης και τα ζωγράφισε με νότες…

Εκδήλωση αφιερωμένη στον Χρήστο Δέλλα από τον Σύλλογο Βλατσιωτών Λάρισας

Δημοσίευση: 08 Απρ 2024 12:00

Μουσικολογοτεχνική εκδήλωση -αφιέρωμα στον Βλατσιώτη μουσικοσυνθένη Χρήστο Δέλλα πραγματοποίησε ο Σύλλογος Βλατσιωτών Λάρισας, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λάρισας.

Στην εκδήλωση που έγινε στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Θωμάς Ρετσιάνης, στον χαιρετισμό του, συνεχάρη τον Σύλλογο Βλατσιωτών Λάρισας για την πρωτοβουλία να τιμήσει τον άνθρωπο ο οποίος στο διάβα της ζωής του συνέδεσε τόσο τη μουσική, όσο και τη βιωματική του διαδρομή με τη Βλάστη. Τον μουσικοσυνθέτη, βιρτουόζο του βιολιού, καθηγητή του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης Χρήστο Δέλλα.
Χαιρετίζοντας την τιμητική εκδήλωση η πρόεδρος του Συλλόγου Βλατσιωτών Λάρισας κ. Κατερίνα Παλαιού τόνισε μεταξύ άλλων: «Ο Χρ. Δέλλας άφησε πίσω του ένα έργο άξιο θαυμασμού για τις επερχόμενες γενεές. Είναι χρέος μας να τον θυμόμαστε και να τον τιμούμε. Κι αυτό το χρέος εκπληρώνουμε σήμερα. Η επιλογή του δε να κατοικεί για πάντα στη Βλάστη αποδεικνύει την αγάπη του για τη γενέτειρά του. Αναπαύεται σ’ ένα κομμάτι γης της αγαπημένης του μικρής πατρίδας».
Στη συνέχεια η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Συμφωνικής Ορχήστρα Λάρισας και μέλος του Συλλόγου Βλατσιωτών Λάρισας Νέλλη Βασβατέκη με λόγο όμορφο, μεστό, παραστατικό, ντυμένο με αγάπη, προσέγγισε την εποχή και τα γεγονότα, σκιαγραφώντας την προσωπικότητα ενός σπουδαίου καλλιτέχνη, που όπως είπε «αποτελεί έναν κρίκο της περίλαμπρης αλυσίδας των επιφανών ανδρών για τους οποίους όλοι οι Βλατσιώτες μπορούν να είναι υπερήφανοι». Η ομιλήτρια ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο Χρ. Δέλλας άντλησε από την παράδοση, χρησιμοποίησε ρυθμικά και μελωδικά στοιχεία της ελληνικής δημοτικής μουσικής την οποία είχε βιώσει στο χωριό του. Συνέθεσε βιωματικές μελωδίες με έντονο το άρωμα της παράδοσης ιδιαίτερα χρωματισμένο από το μακεδονικό τρόπο, δοσμένες με αγάπη και φαντασία.
Απλός, εκφραστικός, αληθινός, πήρε τους λαϊκούς ελληνικούς ρυθμούς και τους τύλιξε με τον ιστό της λόγιας μουσικής τέχνης. Η σύνθεση για τον Δέλλα ήταν ένα χρέος ζωής. Πήγαζε από βαθιές πηγές και ανέβλυζε αβίαστα χαρίζοντάς του το θείο δώρο της δημιουργίας. Με καθαρή ματιά είδε τα χρώματα της μακεδονικής γης και τα ζωγράφισε με νότες. Τα δάση, τα βουνά, τα πανηγύρια, τις χαρές και τις λύπες του κόσμου, πήρε τα ιστορικά γεγονότα και όλα τα ζύμωσε με τα δικά του βιώματα για να τα μεταπλάσει σε μουσική τέχνη με δημιουργία προσωπική.
Ο Μακεδόνας συνθέτης υπήρξε μια φωτεινή καλλιτεχνική φυσιογνωμία. Ανέπνευσε στα παιδικά του χρόνια τον αέρα της Βλάστης και τη δροσερή πνοή της γενέτειράς του μετέφερε στο μουσικό του έργο».
Στη συναρπαστική αφήγηση της κ. Βασβατέκη παρέμβαινε η εκπαιδευτικός και μέλος της χορευτικής ομάδας του Συλλόγου Ανδρομάχη Παραφέστα παραθέτοντας με ιδιαίτερα εκφραστικό και ζωντανό τρόπο τις απόψεις σημαντικών καλλιτεχνικών προσωπικοτήτων της εποχής του Χρ. Δέλλα.
Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με συνθέσεις του Χρ. Δέλλα για βιολί και πιάνο από το μαέστρο της Συμφωνικής Ορχήστρας Χρ. Κτιστάκη και τη Μαρία Βασβατέκη, φοιτήτρια της Νομικής, πτυχιούχο βιολιού του Δημοτικού Ωδείου Πτολεμαΐδας, και τη μέντζο-σοπράνο Αμαλία Σδρόλια στο τραγούδι.
Η ερμηνεία τους ενθουσίασε, εντυπωσίασε και συγκίνησε το ακροατήριο.
Κλείνοντας την εκδήλωση η συντονίστρια, μέλος του Δ.Σ. και της χορευτικής ομάδας του Συλλόγου Βλατσιωτών Λάρισας Ευτυχία Κολοβέτσιου είπε: «Η πολύπλευρη μορφή του Χρ.Δέλλα δεν κλείνεται εύκολα σε λίγες σελίδες. Όμως έστω και μέσα από τις λίγες σελίδες της παρουσίασης της κ. Νέλλης Βασβατέκη και από το αντιπροσωπευτικό δείγμα του μουσικού του έργου, μπορέσαμε να γνωρίσουμε τον καθηγητή, τον βιολιστή, τον συνθέτη αλλά και τον άνθρωπο Χρ. Δέλλα»
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Δημοσθένης Φωτειάδης, μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και Διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, ο οποίος εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή πάνω στο έργο του Χρήστου Δέλλα. Οταν κλήθηκε να πει τι αποκόμισε από την ενασχόλησή του με το Δέλλα φανερά συγκινημένος είπε «Ο Χρ. Δέλλας συνετέλεσε αποφασιστικά στη διαμόρφωση της μουσικής ζωής της Θεσσαλονίκης όντας πρωτεργάτης του μουσικού οικοδομήματος της πόλης. Ηταν «αυτόφωτος» συνθέτης, αυτοδίδακτος, πίστευε στην ελληνικότητα της μουσικής και ανίχνευε τις εμπνεύσεις του ανάμεσα στη δημοτική ποίηση και τη μουσική τονίζοντας πάντα πως από την ελληνική παιδεία εκπορεύεται η αρετή και εκεί πρέπει να αναζητείται η καλλιτεχνική δημιουργία».
Τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας εκπροσώπησε ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Βασίλειος Σίμος, εκφράζοντας με θερμά λόγια τα συναισθήματά που αποκόμισε από την εκδήλωση. Συγχαρητήρια και ευχές προς την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και λόγια ιδιαίτερης εκτίμησης αγάπης και αναγνώρισης του έργου του Συλλόγου, απέστειλαν ο Βλατσιώτης Μητροπολίτης Περιστερίου Αττικής Γρηγόριος, ο υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Κωνσταντινίδης, ο βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Καπετάνος, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Αμανατίδης και η συμπατριώτισσα των Βλατσιωτών υποψήφια Ευρωβουλευτής Θεοπίστη Κρυσταλλίδου.
Οι παριστάμενοι παρακολούθησαν με αμείωτη προσήλωση μια αισθητική και νοητική περιπλάνηση στο έργο του Δέλλα και αποχώρησαν συγκινημένοι από μια εκδήλωση με υψηλότατο επίπεδο έκφρασης του λόγου, της μουσικής τέχνης, της ομορφιάς και της οργάνωσης. Από μια εκδήλωση που απέδωσε μια ξεχωριστή ποικιλία αποχρώσεων χάρη στον λόγο και τη μουσική, ζωντανεύοντας εικόνες του παρελθόντος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass