Τα επιτύμβια ανάγλυφα της Θεσσαλίας

*Η ΚΑΘ. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΛΕΒΕΝΤΗ «ΣΥΣΤΗΣΕ» ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ ΤΙΣ ΡΩΜΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΥΜΒΙΕΣ ΣΤΗΛΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΥ

Δημοσίευση: 11 Απρ 2024 11:01

Μια ενδιαφέρουσα διάλεξη είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι βρέθηκαν χθες το απόγευμα στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας με την καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας Ιφιγένεια Λεβέντη.

Με αφορμή και την έκδοση του βιβλίου της, η ομιλήτρια αναφέρθηκε στις ανάγλυφες επιτύμβιες στήλες της ρωμαϊκής αυτοκρατορικής περιόδου που φυλάσσονται στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, αλλά και στις Αρχαιολογικές Συλλογές Ελασσόνας, Λιβαδίου, Φαρσάλων και Αγιάς τις οποίες μελέτησε και περιλαμβάνονται στο βιβλίο. Όπως επισήμανε αποτελούν παραγωγή θεσσαλικών εργαστηρίων και παρουσιάζουν μεγάλη τυπολογική και ιδίως εικονογραφική ποικιλία, με πλέον χαρακτηριστικές αυτές με το αψιδωτό οξυκόρυφο πλαίσιο, που κατά κανόνα φέρει μία ανάγλυφη προτομή.
Ο συγκεκριμένος τύπος είναι γηγενής θεσσαλικός και δεν απαντά σε άλλες ελληνικές περιοχές στα ρωμαϊκά χρόνια, διαγράφοντας μια πορεία από τον ύστερο 1ο αι. π.Χ. ως τον 3ο αι. μ.Χ. και αποκαλύπτοντας ανθρώπινες ιστορίες που άφησαν το αποτύπωμά τους στην πέτρα. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν αντιπροσωπευτικές επιτύμβιες στήλες στον χώρο υποδοχής του Μουσείου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass