ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΤΡΙΤΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

«Ο Γάμος» με την Άννα Βαγενά

Δημοσίευση: 16 Νοε 2014 14:50 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:16

Μία από τις καλύτερες παραστάσεις της φετινής θεατρικής περιόδου της Αθήνας, το έργο της Βάσας Σολωμού- Ξανθάκη “Ο γάμος", θα παρουσιάσει η Άννα Βαγενά στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας μεθαύριο Τρίτη 18 Νοεμβρίου, για μία μόνο παράσταση, στις 8 το βράδυ.

«Ο ΓΑΜΟΣ» πρωτοπαρουσιάστηκε το 1994 στο Θεσσαλικό Θέατρο και γνώρισε τεράστια επιτυχία σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του Κώστα Τσιάνου. Στην τωρινή παράσταση «ο Γάμος» παρουσιάζεται με τη μορφή του μονολόγου σε θεατρική προσαρμογή – σκηνοθεσία και ερμηνεία της Άννας Βαγενά. Είναι η ιστορία μιας απλής γυναίκας από τα Αμπελάκια της Θεσσαλίας, μιας χωριάτισσας που σήκωσε στους αδύνατους ώμους της, παλικαρίσια, τη μοίρα της και συγχρόνως τη μοίρα πολλών γυναικών του τόπου μας. Έζησε τη βαναυσότητα ενός αλκοολικού πατέρα, είδε την αγάπη του άνδρα της να μεταμορφώνεται σε περιφρόνηση, όταν άρχισε να γεννάει κωφάλαλα παιδιά εξαιτίας της βαριάς κληρονομικότητας του αλκοολικού πατέρα της και πάλεψε με νύχια και δόντια, σε μια κοινωνία που δεν δέχεται εύκολα την αναπηρία.

Αποσπάσματα από τις κριτικές:

[...] Η συνταρακτική ερμηνεία της Άννας Βαγενά σφραγίζει αυτό το μικρό θαύμα...

[...] Η Άννα Βαγενά δεν ερμηνεύει απλώς το ρόλο της Λενάκης. Τον βιώνει, σαν ύμνο στη μάνα γενεών και γενεών της Θεσσαλίας [...]

[...] Η Βαγενά ενσαρκώνει με καθηλωτικό τρόπο το αρχέτυπο της Ελληνίδας μάνας [...]

[...] Ο "Γάμος" είναι ένα εξαιρετικό κείμενο, ένας ύμνος στη δύναμη της γυναίκας και τη οικογένειας, ιδιαίτερα επίκαιρο σε μια εποχή όπου έχουμε λησμονήσει τις ρίζες μας, την αυθεντικότητα των αισθημάτων. Σε μια εποχή όπου εξαρθρώνονται οι αρμοί της οικογένειας, ίσως αυτό το έργο αποτελέσει ένα προσευχητάρι για άντληση δύναμης, για ένα ανανεωμένο δεσμό με τον εαυτό μας [...].

Η Άννα Βαγενά μας λέει για το ρόλο της και την παράσταση: «Τη Λενάκη του "Γάμου" την ξέρω πολλά-πολλά χρόνια, την πρωτοσυνάντησα στις ιστορίες της ξαδέρφης μου της Ευανθίας στο μπαλκόνι της στη Ραψάνη, εκείνα τα καλοκαιρινά βράδια που ήμουν δεν ήμουν οκτώ χρονών. Ύστερα την ξανασυνάντησα στις απελπισμένες και τις ευτυχισμένες στιγμές τις δικές μου και των άλλων γυναικών που γνώρισα. Παριστάνοντας τώρα πάνω στη σκηνή δεν αισθάνομαι ότι κάνω κάτι σπουδαίο για 'κείνη ή ότι τη δικαιώνω, γιατί η Λενάκη δεν περιμένει τίποτα από 'μας. Η Λενάκη, όπως και όλες οι γενναίες γυναίκες σαν εκείνη, δικαιώθηκαν μόνες τους με την ίδια τους τη ζωή. Εγώ μόνο ένα ταπεινό ευχαριστώ μπορώ να τους πω.

Παντού μα παντού όπου παίχτηκε "Ο Γάμος", από τις μεγάλες πόλεις μέχρι το τελευταίο χωριό, σε κάθε είδους θεατές, από τους "διανοούμενους" μέχρι τους πιο "απλούς" είχε την ίδια απήχηση. Βαθιά συγκίνηση, ψυχική κάθαρση, απ' την ιστορία της Λενάκη όπως μας την έδωσε η γραφή της Βάσας και η σκηνοθεσία-θεατρική απόδοση του Κώστα. Μετά την πρώτη παράσταση του "Γάμου" στο Θεσσαλικό Θέατρο το 1994, "Ο Γάμος" πάλι εδώ σαν να μην έχει περάσει ούτε μια μέρα από το πρώτο ανέβασμα, τόσο επίκαιρος, τόσο σπαραχτικός, τόσο ανθρώπινος. Ένα συγκλονιστικό κείμενο. Σ' ευχαριστώ Βάσα Ξανθάκη που μου το εμπιστεύεσαι ακόμη μία φορά. Αυτή τη φορά θα σηκώσω μόνη μου όλο το βάρος. Ελπίζω να τα καταφέρω. Σ' ευχαριστώ Λενάκη, σ' ευχαριστώ Μάνα-Μάνα μου κυρά-Μαρία. Σας ευχαριστώ όλες σας ηρωικές γυναίκες του τόπου μου.» Προπώληση εισιτηρίων: Δημοτικό Ωδείο τηλ: 2410-259936.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass