ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

«Τα 90 Επιστολικά Δελτάρια για την Σμύρνη» φιλοξενούνται στη Δημόσια Βιβλιοθήκη

Δημοσίευση: 10 Φεβ 2014 17:17 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:20

Μια έκθεση με ανεκτίμητη ιστορική αξία, που ως στόχο έχει να αποτελέσει έναν ελάχιστο συμβολικό φόρο τιμής και παράλληλα μια κατάθεση εξακολουθητικής μνήμης μιας πόλης που τα θραύσματα της εξακολουθούν να συγκινούν ακόμη γενιές Ελλήνων, φιλοξενείται ήδη στους χώρους της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λάρισας «Κωνσταντίνος Κούμας».

Η έκθεση έχει τίτλο «Τα 90 Επιστολικά Δελτάρια για την Σμύρνη» και είναι η αποτύπωση επάλληλων μικρών και μεγάλων πτυχών διαφορετικών προσωπικών, οικογενειακών ή ιστορικών εθνικών συμβάντων μιας πόλης σαν την Σμύρνη  που δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο.

Πρόκειται για μια ομαδική έκθεση όπου τα δελτάρια είναι δημιουργημένα από 77 νέους και διακεκριμένους Έλληνες εικαστικούς. Πρόκειται για σημειωματικά έργα με μικρές πανομοιότυπες διαστάσεις επιστολικών δελταρίων που φιλοτεχνημένα σε επιφάνεια και με υλικά επιλογής του κάθε καλλιτέχνη θα αποτελέσουν κατά την παρουσίαση τους έναν ελάχιστο χαιρετισμό στα συστατικά μιας πόλης που εξακολουθεί να απασχολεί την ιστορική μνήμη, τις αισθήσεις μα και την ψυχή μας μετά την καταστροφή της.

Σήμερα με αφορμή τα εγκαίνια αυτής της σπουδαίας με ιστορική αξία έκθεσης που θα γίνουν αύριο Τρίτη 11 Φεβρουαρίου στις 7:30 μ.μ, το Εφορευτικό Συμβούλιο της Βιβλιοθήκης έδωσε συνέντευξη τύπου με σκοπό να παρουσιάσει στο κοινό της Λάρισας την έκθεση αυτή την οποία όπως τόνισαν τα μέλη  του , οι Λαρισαίοι θα πρέπει να την επισκεφθούν κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Λάρισα.

Μιλώντας αρχικά το μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης η κ. Αγγελική Σιτρά αναφέρθηκε στην ιστορία της Βιβλιοθήκης στη Λάρισα, που ήταν όπως χαρακτηριστικά είπε αποτελεί πύλη προς την γνώση και τον πολιτισμό για την τοπική κοινωνία.

Στη συνέχεια παίρνοντας το λόγο η εικαστικός κ. Γεωργία Μπλιάτσου σημείωσε μεταξύ άλλων ότι τα 90 επιστολικά δελτάρια αφού έκαναν ένα μεγάλο ταξίδι έφτασαν και στη Λάρισα, όπου μια ομάδα καλλιτεχνών παρουσιάζει τη δουλειά της και εκφράζεται μέσω της τέχνης για ένα τόσο σημαντικό κομμάτι της ιστορίας. Η έκθεση αυτή κατέληξε παρουσιάζεται  το κοινό της πόλης  σε έναν χώρο που είναι κιβωτός γνώσης και πολιτισμού.

Από την πλευρά του Συλλόγου Μικρασιατών Λάρισας, ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου κ. Γ. Καρύδης επεσήμανε ότι «Το τρένο του πολιτισμού περνά από τη Λάρισα και κάνει μια στάση στη Δημόσια Βιβλιοθήκη. Η έκθεση αυτή αποτελεί ανάκτηση της γνώσης και ενσωμάτωσης της στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία».

Τέλος η διευθύντρια της Βιβλιοθήκης κ. Χρυσούλα Χατζηαβραάμ σημείωσε μεταξύ άλλων ότι αποτελεί εξαίρετη τιμή για την Βιβλιοθήκη να φιλοξενεί στους χώρους της μια τόσο σπουδαία έκθεση. Για να προσθέσει ακόμη ότι κατά τη διάρκεια της θα υπάρχει δυνατότητα προγραμματισμένων επισκέψεων σχολείων και συμμετοχής τους σε εκπαιδευτικά προγράμματα με στόχο την προσέγγιση μιας πτυχής της ιστορίας μέσα από την τέχνη και το βιβλίο».

Όμως οι δράσεις της Βιβλιοθήκης δεν σταματούν καθώς συνεχίζονται παράλληλα τα προγράμματα για τα παιδιά.

Κάθε Δευτέρα απόγευμα μέσα από βιωματικές εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δράσεις, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τα βιβλία και ανακαλύπτουν το μαγικό τους κόσμο.

Αντίστοιχα, σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Λάρισας, πραγματοποιούμε κάθε Πέμπτη τον Φεβρουάριο ένα πρόγραμμα γνωριμίας με τη Βιβλιοθήκη και τις δράσεις της.

Επίσης η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας 'Κωνσταντίνος Κούμας', εδώ και δύο χρόνια, συμμετέχει μαζί με άλλες Βιβλιοθήκες στην Ελλάδα σε συντονισμένη καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης, καινοτομίας και δημιουργικότητας.

Οι εκστρατείες αυτές υλοποιούνται σε συνεργασία με την μη κερδοσκοπική εταιρεία Future Library που, με την αποκλειστική χρηματοδότηση του Ιδρύματος 'Σταύρος Νιάρχος', έχει ως στόχο να αναπτύξει ένα βιώσιμο δίκτυο δημόσιων και δημοτικών Βιβλιοθηκών στην Ελλάδα.  

 Στην τελετή των εγκαινίων θα παραστεί και η κριτικός τέχνης κ. Ίρις Κρητικού, ενώ η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Οι ώρες λειτουργίας της θα είναι Δευτέρα και Πέμπτη 8.00 -20.00 και Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή 8.00 -2.30. Τέλος να σημειωθεί ότι η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με την αίθουσα τέχνης «Ιανός» και με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρασιατών ν. Λάρισας, ενώ στη χθεσινή συνέντευξη τύπου παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης κ. Νίκος Παπαθεοδώρου.

 

                                                                              

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass