ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΟ «ΠΑΙΔΕΙΑ»

«Ζωή σε δύο χρώματα» της Αλίκης Οικονόμου

Δημοσίευση: 15 Φεβ 2014 2:14 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:28
 
Το βιβλίο της συγγραφέως Αλίκης Οικονόμου-Γιωτάκου που παρουσιάστηκε χθες βράδυ στο πατάρι του Βιβλιοπωλείου «Παιδεία» στη Λάρισα, πραγματεύεται το ζήτημα της κακοποίησης των γυναικών.
Το μυθιστόρημα φέρει τον τίτλο «Ζωή σε δύο χρώματα» και για αυτό μίλησε στο αναγνωστικό κοινό που παρακολούθησε την παρουσίαση του, η φιλόλογος-συγγραφέας κ. Άννα Μανωλοπούλου.
Η κ. Μανωλοπούλου σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η συγγραφέας επέλεξε να μεταφέρει σε μυθιστόρημα το θέμα της κακοποίησης των γυναικών και «το προσεγγίζει με απόλυτη ευθύνη και σεβασμό ως διαχρονικό και καθοριστικό για τη δομή της οικογένειας και το κοινωνικό «γίγνεσθαι».
Άλλωστε η αφήγηση απορρέει από προσωπικές της εμπειρίες, καθώς βίωσε, μέσα από εξομολογήσεις μαθητών της, ακραίες καταστάσεις στις σχέσεις των γονιών τους σε σχολεία που δίδαξε στο Παρίσι αλλά και στην Αθήνα αργότερα.
Η Λητώ π.χ. ηρωίδα του μυθιστορήματος είπε είναι ένα κορίτσι μεγαλωμένο σε μια πλούσια οικογένεια με όλα τα «θέλω» της να πραγματοποιούνται πριν προλάβουν να γίνουν επιθυμίες και όνειρα. Ενώ ο Μιχάλης, ωραίος και ευγενικός εραστής, στην αρχή, θα καταλήξει βίαιος και αυταρχικός. Η βία που ασκεί, φυσικά, ως σύζυγος πιθανόν να έχει σχέση με τα βιώματα της παιδικής του ηλικίας και τη μιζέρια της κοινωνικής του τάξης».
Και πρόσθεσε η κ. Μανωλοπούλου ακόμη ότι «είναι παράδοξο στον 21ο αιώνα να μιλάμε για κάστες, κακοποίηση γυναικών και άλλες τέτοιες απάνθρωπες συμπεριφορές. Όμως μία είναι η ψυχή του ανθρώπου, όσοι αιώνες και αν περάσουν. Μία άβυσσος, δηλαδή, με αποθησαυρισμένο ασύλληπτο σκοτάδι που δεν αφήνει να μετουσιωθεί σε φως η διχόνοια των αντιθέτων... σύμφωνα με τη διαλεκτική του Ηράκλειτου, του σκοτεινού φιλοσόφου, όπως λένε. Είναι μακρύς, λοιπόν, ο δρόμος και απαιτεί θυσίες για να γκρεμίσουμε αρχέγονα είδωλα και να περάσουμε από το βουρκωμένο σύννεφο στο φως του φεγγαριού, όπου ο άνδρας θα αγκαλιάζει τη γυναίκα και μαζί θα ονειρεύονται έναν κόσμο καλύτερο σ’ όλα τα μέρη της γης, όχι μόνο της Δύσης αλλά και της Ανατολής, όπου και ένα βλέμμα μόνο, ερωτικό, η γυναίκα μπορεί να το πληρώσει με την ίδια τη ζωή της».
Την παρουσίαση του βιβλίου συντόνισε η μηχανικός ΥΠΕΘΑ κ. Ελένη Κατσαρού, ενώ αποσπάσματα διάβασαν η συγγραφέας και η κ. Μανωλοπούλου.
Σ.Ο.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass