Η ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΡΜΕΝ ΡΟΥΓΓΕΡΗ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε»

«Το καλό θέατρο είναι πηγή γνώσης για παιδιά και ενήλικες θεατές»

Δημοσίευση: 08 Μαρ 2014 21:48 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 14:00
Η γνωστή από τους θεατρικούς της ρόλους αλλά και τις τηλεοπτικές της συμμετοχές, Κάρμεν Ρουγγέρη, έχει κερδίσει απλόχερα την εκτίμηση του κόσμου. Τα τελευταία χρόνια όμως έχει αποκτήσει ένα ιδιαίτερο θεατρόφιλο κοινό: τα μικρά παιδιά. Αφού μέσα από τις εξαιρετικά επιτυχημένες παραστάσεις της μας ταξιδεύει όλους, μικρούς και μεγάλους στον κόσμο των παιδικών παραμυθιών.
Φέτος μέσα από τα κείμενά της, δίνει πνοή στο αριστούργημα της παγκόσμιας παιδικής λογοτεχνίας, στον «Μάγο του Οζ» μία παράσταση που παίζεται ήδη με επιτυχία στο «Μικρό Θέατρο» της Λάρισας. Με αφορμή την παρουσίαση του έργου η κ. Ρουγγέρη μίλησε στην «Ε» για την ενασχόλησή της με το παιδικό θέατρο, για το πώς τα παιδιά βιώνουν μια παράσταση, αλλά και για την πολύτιμη συνεργασία με την κόρη της, που τα τελευταία χρόνια είναι πολύτιμη συνεργάτης της...
 
Συνέντευξη στη
Σοφία Ορφανιώτη
* Την τελευταία 20ετία έχετε ταυτιστεί με το παιδικό θέατρο, δημιουργήσατε τις παιδικές σκηνές του Εθνικού Θεάτρου και της Λυρικής Σκηνής με εξαιρετική επιτυχία. Πώς προέκυψε το παιδικό θέατρο στην επαγγελματική σας πορεία;
- Όταν ήταν μικρά τα παιδιά μου για να περνάμε καλά τα Σαββατοκύριακα, μάζεψα άλλα 30 παιδιά της γειτονιάς και φτιάξαμε μια θεατρική ομάδα. Την ομάδα αυτή την ονομάσαμε «Ρακοσυλλέκτες» γιατί μαζεύαμε πράγματα από τα σκουπίδια για να φτιάξουμε τα σκηνικά μας. Πήραμε βραβεία με αυτή την ομάδα, παίξαμε και στο Εθνικό Θέατρο για τα παιδιά του προσωπικού. Από τότε άρχισα να γράφω – να σκηνοθετώ και να ανακαλύπτω χαρίσματα που δεν ήξερα ότι τα είχα. Η ομάδα αυτή πήρε μέρος σε πολλούς διαγωνισμούς και συγκέντρωσε ένα σωρό βραβεία. Αυτό μαθεύτηκε στο Εθνικό Θέατρο και ο τότε διευθυντής Αλέξης Σολωμός μού ανέθεσε να σκηνοθετήσω ένα έργο για παιδιά στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Από την πρώτη στιγμή η επιτυχία ήταν πολύ μεγάλη. Αμέσως μετά ο Νίκος Κούρκουλος όταν έγινε διευθυντής μου ανέθεσε τη δημιουργία της Παιδικής Σκηνής του Ε.Θ., τον επόμενο χρόνο μου ανέθεσαν να δημιουργήσω και την Παιδική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Όλα πήγαν πολύ καλά!
* Πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά το θέατρο, λαμβάνουν τα μηνύματα, πλάθεται γρηγορότερα και ίσως πιο σωστά η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας τους;
- Μια καλή παράσταση μπορεί να προσφέρει πολλά στα παιδιά. Όμως εμείς που ασχολούμεθα με αυτό το είδος πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να πηγαίνουν στο θέατρο, γιατί το καλό θέατρο είναι πηγή γνώσης.
Μια κακή παράσταση μπορεί να τα κάνει να αντιπαθήσουν το θέατρο και να μην θέλουν να ξαναπάνε. Κι αυτό θα είναι πολύ κακό. Έχουμε λοιπόν μεγάλη ευθύνη.
* Στην περίοδο της οικονομικής κρίσης το παιδικό θέατρο προσελκύει περισσότερους θεατές; Και γενικότερα το θέατρο είναι η φθηνή διασκέδαση όπως υποστηρίζουν συχνά πολλοί συνάδελφοί σας;
- Οι καλές παραστάσεις-δουλειές πάντα έχουν καλή τύχη αυτό λέει η πείρα μου. Οι γονείς έχουν καταλάβει τη σπουδαιότητα του θεάτρου για αυτό και πηγαίνουν στο θέατρο. Από την άλλη ναι, είναι μια φτηνή διασκέδαση διότι οι τιμές των εισιτηρίων έχουν μειωθεί κατά πολύ τελευταία.
* Μια όμορφη παραμυθένια ιστορία δρα λυτρωτικά για τον θεατή, ειδικά για τον ενήλικα που θα συνοδεύσει το παιδί του σε μια παράσταση;
- Όλοι κρύβουμε ένα παιδί μέσα μας. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι όταν είναι καλή μια θεατρική δουλειά περνάνε ωραία και οι γονείς. Και ας μην ξεχνάμε ότι όλοι κρύβουμε μέσα μας ένα παιδί.
* Ασχολείστε παράλληλα με πολλά πράγματα. Τι σας αρέσει περισσότερο, να γράφετε βιβλία, να παίζετε στην τηλεόραση ή να δημιουργείτε μια παιδική παράσταση;
- Όλα μου αρέσουν, δεν μπορώ να ξεχωρίσω. Το να δημιουργείς, είτε με τον έναν, είτε με τον άλλο τρόπο παίρνεις xαρά και ευτυχία!
* Αυτή την περίοδο παρουσιάζεται στη Λάρισα, στο «Μικρό Θέατρο» της πόλης, η παράσταση «Ο μάγος του Οζ», σε δικό σας κείμενο, ενώ η σκηνοθεσία και ο σχεδιασμός κουστουμιών είναι της Χριστίνας Κουλουμπή, που τυχαίνει να είναι και κόρη σας. Είναι μια παράσταση που πάει καλά, μέρος της επιτυχίας της θεωρείται ότι αποτελεί και η συνεργασία σας με ανθρώπους που δουλεύετε χρόνια μαζί;
-Η Χριστίνα Κουλουμπή είναι ένα χαρισματικό πλάσμα. Σε όλες μου τις δουλειές είναι πάντα το δεξί μου χέρι. Όταν παίζει σε παράστασή μου σαν ηθοποιός ανεβάζει το επίπεδο της παράστασης, με την ποιότητα που διαθέτει σαν άνθρωπος δίνεται ολοκληρωτικά σ αυτό που κάνει. Σαν σκηνογράφους και ενδυματολόγος μου προσφέρει σε κάθε ανέβασμα έργου το 50% της επιτυχίας.
Σαν βοηθός σκηνοθέτη oι συμβουλές της με προχωρούν... είναι πολύ φυσικό λοιπόν η σκηνοθεσία της να είναι επιτυχημένη. Πιστεύω πολύ σ’ αυτήν και είμαι σίγουρη ότι θα ξεχωρίσει και σ’ αυτόν τον τομέα, γιατί δεν είναι λίγο πράγμα να είσαι σκηνοθέτης και συγχρόνως εικαστικός!
 
Ο «Μάγος του Οζ» στο «Μικρό Θέατρο» Λάρισας
Λίγα λόγια για το έργο:
Είναι οι περιπέτειες της μικρής Ντόροθυ από την Αμερική. Ένας κυκλώνας παίρνει το σπίτι της και το μεταφέρει μίλια μακριά σε μια φανταστική πολιτεία.
Εκεί θα συναντήσει ένα άμυαλο σκιάχτρο, ένα δειλό λιοντάρι και έναν λαμαρινόκαρδο. Όλοι μαζί θα ξεκινήσουν για τη διάφανη πολιτεία, με σκοπό να συναντήσουν τον Μάγο του Οζ!
Το έργο είναι ένας ύμνος στη φιλία, την αυταπάρνηση, την αγάπη για το σπίτι και την οικογένεια. Οι τέσσερις φίλοι θα περάσουν από πολλές δυσκολίες. Μέσα απ’ αυτές θα γνωρίσουν τον ίδιο τους τον εαυτό και θα δοκιμάσουν τη φιλία τους.
Ο Μάγος του Οζ είναι ένα μουσικό παραμύθι με διαλόγους γεμάτους χιούμορ, με υπέροχη μουσική και τραγούδια, με πολύ χορό, και με παραμυθένια σκηνικά και κοστούμια. Είναι μια παραγωγή του «Μικρού Θεάτρου» που έχει σκοπό να διασκεδάσει αλλά και να διδάξει τα παιδιά, όπως κάθε έργο που έχει την υπογραφή της Κάρμεν Ρουγγέρη.
Ταυτότητα έργου:
Κείμενα: Κάρμεν Ρουγγέρη, σκηνοθεσία: Χριστίνα Κουλουμπή, χορογραφία – Κίνηση: Άρτεμις Ιγνατίου, σκηνικά: Βαλεντίνος Βαλάσης, συνθέτης: Νίκος Παπαδογιώργος, μάσκες-καπέλα-ειδικές κατασκευές: Δήμητρα Καίσαρη, σχεδιασμός κοστουμιών: Χριστίνα Κουλουμπή, κατασκευή κοστουμιών: Τέτα Βασιλάτου, σχεδιασμός φωτισμών: Πασχάλης Λόκας, παραγωγή: Δημήτριος Καράτζιος.
Παίζουν: Δανάη Αγγελάτου – Παύλος Βουτσίνος – Αργυρώ Λογαρά – Μίμης Καπέρδος – Αλεξία Εξάρχου – Χρήστος Κορδέλας.
Παραστάσεις κάθε Σάββατο στις 18.00 και Κυριακές στις 12.00 μ.
Υπάρχουν και πρωινές παραστάσεις για σχολεία και συλλόγους.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass