Όταν η ψυχή του ήρωα τραγουδά

Δημοσίευση: 14 Μαρ 2014 13:57 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 14:09

Ο Σύνδεσμος Ρουμελιωτών Λάρισας «Ο Αθανάσιος Διάκος», το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών ν. Λάρισας και η εφορεία της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λάρισας «Κωνσταντίνος Κούμας» διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Το κλέφτικο τραγούδι» την Πέμπτη 20 Μαρτίου και ώρα 7.30 μμ                     στο αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λάρισας (είσοδος από την πάροδο επί της Κούμα). Περιλαμβάνει ομιλία του εκπαιδευτικού κ. Κ. Ζησόπουλου, απαγγελίες από τον σκηνοθέτη κ. Κ. Τσιάνο,  τη χορωδία του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής, το χορευτικό του Συνδέσμου Ρουμελιωτών, συνοδεία ορχήστρας και έκθεση βιβλίου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λάρισας. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό θα απευθύνουν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ρουμελιωτών ν. Λάρισας κ. Νικόλαος Σκεντέρης, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Εκπαιδευτικών ν. Λάρισας κ. Ιωάννης Ζαρογιάννης και ο πρόεδρος της Εφορείας Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λάρισας κ. Νικόλαος Παπαθεοδώρου.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο εκπαιδευτικός κ. Κωνσταντίνος Ζησόπουλος που θα αναπτύξει το θέμα « Το κλέφτικο τραγούδι», το οποίο θα συνοδεύεται από προβολή οπτικού υλικού και απαγγελία τραγουδιών.

Στη συνέχεια θα γίνει απαγγελία κλέφτικων τραγουδιών από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Θεσσαλικού Θεάτρου-σκηνοθέτη κ. Κώστα Τσιάνο ενώ θα προβληθεί και οπτικοακουστικό υλικό για το κλέφτικο τραγούδι.

Στο Β μέρος της εκδήλωσης η 20μελής χορωδία του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής με χοράρχη τον Απόστολο Παπαγεωργίου θα παρουσιάσει πρόγραμμα δημοτικών-κλέφτικων τραγουδιών. Θα ακολουθήσει χορευτικό πρόγραμμα από τις ομάδες γυναικών του Συνδέσμου Ρουμελιωτών ν. Λάρισας και το κοινό. Τη χορωδία και το χορό συνοδεύουν οι μουσικοί: Ευάγγελος Χαρίτος(κλαρίνο), Φωτεινή Καζακίου (τουμπελέκι) και Θανάσης Τσαντούλας(λαούτο). Στον προθάλαμο του αμφιθεάτρου θα λειτουργήσει έκθεση ρουμελιώτικου βιβλίου από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας. Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η γραμματέας του Συνδέσμου Ρουμελιωτών κ. Ελευθερία Γκλέτσου. Στη διάρκεια της εκδήλωσης όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να εγγραφούν στο σύνδεσμο ή στα χορευτικά του. Τα κλέφτικα τραγούδια δημιουργήθηκαν στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, μετά το 16ο αιώνα, εποχή που αρχίζει το "αρματολίκι", η έντονη επαναστατική δράση των Ελλήνων κλεφτών και αρματολών.  Τα τραγούδια αυτά εξυμνούν τον ηρωϊσμό, τα κατορθώματα, τον πόθο και τα οράματα για την ελευθερία στον αγώνα τους κατά των Τούρκων κατακτητών. Διηγούνται επίσης διάφορες πτυχές από τη δύσκολη ζωή τους στα βουνά, τα βάσανα και τις στερήσεις τους. Το είδος αυτό έχει δώσει πολλά υπέροχα πραγματικά τραγούδια, από ποιητική και μουσική άποψη.  

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass