ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ

Το βιβλίο του Νίκου Κακαδιάρη

Δημοσίευση: 15 Μαρ 2014 21:09 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 14:11

Ο γνωστός και καταξιωμένος ζωγράφος κ. Νίκος Κακαδιάρης παρουσιάζει σε συνεργασία με τον Δήμο Τύρναβου, αντιδημαρχία Πολιτισμού, στο Δημοτικό Θέατρο «Μαξίμ», σήμερα Κυριακή 16 Μαρτίου στις 11.30 το πρωί, το βιβλίο του «Σφετεριστές και τέχνη: Η ζωγραφική τον 10ο αιώνα στο Βυζάντιο».

Είναι μια επιτομή της εποχής όπου, αφ’ ενός μεν αναλύονται παραστατικά τα πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα της περιόδου και εξηγούνται τα αίτια της αίγλης του Βυζαντίου, αφετέρου δε αποκαλύπτεται η πνευματική υποδομή, στην οποία βασίστηκε η αποκορύφωση του Βυζαντινού πολιτισμού. Πάνω σε αυτό το υπόβαθρο, η τέχνη βρήκε γόνιμο έδαφος ν’ αναπτυχθεί και παρά τα ελάχιστα δείγματα, ο συγγραφέας επιχειρεί, μέσω σπαραγμάτων πολλές φορές, την ανάδειξη της ζωγραφικής, με παράλληλη επισήμανση των άλλων τεχνών. Εκτός αυτού, καταγράφεται σημαντικός αριθμός καλλιτεχνών και αναλύεται το κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο, ενώ μέσα απ’ την ανάλυση των παραστάσεων αποτιμάται η ιδεολογία της Βυζαντινής Τέχνης, της οποίας η εμφάνιση προηγήθηκε της ουμανιστικής Ιταλικής Αναγέννησης.

Το βιβλίο, με την ευκρίνειά του, παρά τα πυκνά νοήματα, προσφέρεται για τη μελέτη της Βυζαντινής Τέχνης απ’ τον καθένα επειδή κάνει σαφή τον απολογισμό της προσφοράς της. Επισημαίνονται επίσης οι ζωγραφικές συγγένειες της περιόδου με τα κινήματα του Μοντερνισμού του 20ού αιώνα, σ’ ένα συσχετισμό των μυστικών διαδρομών της ζωγραφικής που διατρέχει τον χρόνο και την Ιστορία. Συντονιστής της εκδήλωσης είναι ο δημοσιογράφος κ. Κώστας Τσόλας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass