ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΒΟΛΙΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ

Παλιές γνωριμίες του Γιάννη Μαντίδη

Δημοσίευση: 18 Απρ 2014 3:07 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:01
 «Γιαννάκο, το σταυρό σου!», ο τίτλος του πρόσφατου βιβλίου του Γιάννη Μαντίδη. Δυνατή πένα ο παλαίμαχος Κατωλεχωνίτης δημοσιογράφος, με το κλασσικό υποδόριο χιούμορ και τον ευδιάκριτο συναισθηματισμό του, αποτυπώνει γλαφυρά την πορεία του βίου του, κυρίως του επαγγελματικού. Δεκαετίες στην εφημερίδα «Θεσσαλία» του Βόλου, αρχικά ως τεχνικός και εν συνεχεία στο τοπικό και το πολιτιστικό ρεπορτάζ, έχει να διηγηθεί αμέτρητες ιστορίες. Γράφει για τους δύο δικτάτορες της ζωής του, «ο κύριος Γιώργος» η προσφώνηση για αμφοτέρους. Αρχικά ο Απριλιανός μακρινός συμπέθερος της οικογένειάς του κι εν συνεχεία ο εκδότης και εργοδότης του Γ. Παρασκευόπουλος.
Ευτύχησε ο ογδοντάχρονος Γ. Μαντίδης να καταφέρει αυτό που θα επιθυμούσε ο κάθε δημοσιογράφος. Να του δοθεί το περιθώριο να γράψει όσα δεν έγραψε. Να διηγηθεί το επαγγελματικό παρασκήνιο, να μιλήσει για τους συναδέλφους του-γνωστά πρόσωπα του Βόλου, να ομορφύνει τη σκληρή καθημερινότητα της νιότης. Το ομολογεί άλλωστε αυτοσαρκαζόμενος αναδεικνύοντας μια ρήση του Τσόρτσιλ στο εσώφυλλο του βιβλίου: «Είμαι σίγουρος ότι η ιστορία θα σταθεί καλή μαζί μου, γιατί σκοπεύω να τη γράψω εγώ ο ίδιος...».
Ζωγραφίζει εικόνες με τις λέξεις του ο Γ. Μαντίδης. Ακόμη και ήχους αποτυπώνει στο χαρτί. Όπως την διαπεραστική, οξεία φωνή του εκδότη όταν τον αναζητούσε θυμωμένος. «Γιάννηεεε...».
Το βιβλίο αποτελεί έκδοση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη που εδρεύει στην Αγριά Βόλου. Ενώ το εξώφυλλό του κοσμεί έργο της Βολιώτισσας ζωγράφου Κερασίας Μαλλιαρού, όπου-όπως επισημαίνει ο συγγραφέας-αποτυπώνεται προφητικά «το τσουνάμι που παρασέρνει εφημερίδες, αναγνώστες και δημοσιογράφους γενικώς...».
Ζ.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass