ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕ ΣΤΗ ΣΙΚΕΛΙΑ

Οι ελληνικοί κυκλωτικοί χοροί μαγεύουν τους ξένους

Δημοσίευση: 07 Μαϊ 2014 14:37 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:25

 

Κείμενο: Αχιλλέας Τραγούδας

Με δύο σημαντικές παρουσίες, σε διεθνείς εκδηλώσεις –στις οποίες μάλιστα άφησε έντονο το αποτύπωμά του-  ξεκίνησε την φετινή χρονιά το Λύκειο Ελληνίδων Λάρισας. Η πρώτη αφορούσε στη συμμετοχή του στις γιορταστικές εκδηλώσεις της κινέζικης πρωτοχρονιάς που πραγματοποιήθηκαν στο Πεκίνο και η δεύτερη στη συμμετοχή και διάκρισή του στο διεθνές διαγωνιστικό φεστιβάλ του Αγκριτζέντο, στη Σικελία της Ιταλίας. Και στις δύο εκδηλώσεις –με διαφορετικές στοχεύσεις η καθεμία, αλλά κοινή συνισταμένη την παράδοση και την πολιτιστική κληρονομιά- το Λύκειο κατάφερε όχι μόνο να εκπροσωπήσει επάξια την Ελλάδα και να διακριθεί, αλλά και να μεταδώσει στοιχεία του πολιτισμού και της παράδοσή μας, που αποτελούν βασικούς άξονες του έργου που εδώ και χρόνια ακούραστα επιτελεί με συνέπεια, ποιότητα και σοβαρότητα.

 

Χορεύοντας για τους Κινέζους

Από τις 29 Ιανουαρίου ως τις 6 Φεβρουαρίου, το Λύκειο Ελληνίδων Λάρισας επισκέφτηκε το Πεκίνο, ανταποκρινόμενο σ’ ένα ιδιαίτερα τιμητικό κάλεσμα: τη συμμετοχή του στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Κινέζικης Πρωτοχρονιάς. Οι Κινέζοι, πιστοί στην παράδοσή τους που θέλει να υποδέχονται το νέο έτος με ήχους και λάμψη, ποικίλες υπαίθριες εκδηλώσεις, βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, γιόρτασαν εντυπωσιακά την έλευση της Χρονιάς του Αλόγου, αλλά παράλληλα, στις δύο εμφανίσεις που πραγματοποίησαν τα μέλη του λαρισινού συγκροτήματος, καθηλώθηκαν από την παρουσίαση των χορών και των ενδυμασιών τους, δίνοντας έτσι ένα διαφορετικό τόνο στις γιορταστικές εκδηλώσεις τους. Το Λύκειο παρουσίασε ένα δυναμικό και πλούσιο πρόγραμμα χορών στο Shijingshan Amusement Park- το μεγαλύτερο πάρκο του Πεκίνου- παρουσία εκατοντάδων θεατών, ενώ εμφανίστηκε και στο Badachu Park -ένα τεράστιο πάρκο με 8 βουδιστικούς ναούς, το οποίο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους και μεγαλύτερους λατρευτικούς χώρους για τους Κινέζους που το επισκέπτονται κάθε πρώτη και δεκάτη πέμπτη μέρα κάθε μήνα για να προσευχηθούν. Επίσης πραγματοποίησε σπουδαία εμφάνιση στην ιστορική πλατεία Τιεν Αν Μεν, όπου βρίσκεται το μαυσωλείο του Μάο τσε Τουνγκ.

 

Στο Αγκριτζέντο της Σικελίας

Αμέσως μετά το επιτυχημένο ταξίδι στο Πεκίνο, το Λύκειο των Ελληνίδων της πόλης μας, συμμετείχε, για άλλη μια φορά, σε ένα από τα γνωστότερα, σπουδαιότερα και πλέον αναγνωρισμένα παγκοσμίως φεστιβάλ χορού, που γίνεται κάθε χρόνο, στο Αγκριτζέντο της Σικελίας.

Το φετινό φεστιβάλ, που πραγματοποιήθηκε από τις 10 έως τις 16 Μαρτίου, ήταν το 69ο κατά σειρά (και 59ο με τον διεθνή χαρακτήρα του). Το φεστιβάλ του Αγκριτζέντο ξεκίνησε αμέσως μετά τον πόλεμο, ως τοπική γιορτή, με την ευκαιρία του ερχομού της άνοιξης και της συντελούμενης ανθοφορίας, αλλά από το 1953 απέκτησε διεθνή χαρακτήρα, χάρις στον τότε δραστήριο δήμαρχο της, Έντζο Λαουρέτα. Ο  Λαουρέτα, έκανε δύο εντυπωσιακές κινήσεις: Όντας ελληνολάτρης και ακολουθώντας το τελετουργικό των ολυμπιακών αγώνων, μετά από επαφή που είχε με τον αθηναίο ομόλογό του, κατάφερε να πραγματοποιήσει σε ειδική τελετή στην Ακρόπολη της Αθήνας την αφή της φλόγας του φεστιβάλ και να την μεταφέρει στην πόλη του. Εκεί, στον αρχαιολογικό χώρο του αρχαίο-ελληνικού Ακράγαντα, πραγματοποίησε μια ακόμη εντυπωσιακή τελετή, την τελετή έναρξης, με τα συμμετέχοντα χορευτικά συγκροτήματα ν’ ανάβουν εκατοντάδες δάδες από την φλόγα της Αθήνας και να παρελαύνουν στους δρόμους της πόλης. Η δεύτερη κίνηση του Λαουρέτα ήταν να προσκαλέσει χορευτικά συγκροτήματα από ξένες χώρες, με διαφορετική κουλτούρα και παράδοση, δίνοντας έτσι ξεχωριστό και ενδιαφέρον χαρακτήρα στο φεστιβάλ. Στα χρόνια που ακολούθησαν, το φεστιβάλ πήρε και διαγωνιστικό χαρακτήρα, ενώ τα τελευταία 14 χρόνια πραγματοποιείται κάθε χρόνο και παιδικό διεθνές χορευτικό φεστιβάλ.

Έτσι, η φήμη του φεστιβάλ έχει εξαπλωθεί εκτός Ιταλίας και ο χαρακτήρας του θεωρείται από τους σημαντικότερους σε παγκόσμιο επίπεδο. Το ενδιαφέρον του κοινού είναι τέτοιο που στο Αγκριτζέντο συγκεντρώνονται χιλιάδες κόσμου απ’ όλα τα σημεία της Ιταλίας, με την RAI και αρκετά ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια να μεταδίδουν απ’ ευθείας τις εκδηλώσεις ή να έχουν λεπτομερή ρεπορτάζ, ενώ αντίστοιχη προβολή του να γίνεται και από τις εφημερίδες.

Επομένως, η πρόσκληση για συμμετοχή του Λυκείου Ελληνίδων Λάρισας ήταν ιδιαίτερα τιμητική. Μάλιστα το Λύκειο συμμετείχε για 4η φορά, καθώς οι Ιταλοί, θέλοντας να αναβαθμίσουν τις εκδηλώσεις, κάλεσαν γκρουπ τα οποία έχουν διακριθεί στη μακραίωνη ιστορία του φεστιβάλ. Έως σήμερα συμμετείχαν πάνω από 30 ελληνικά γκρουπ, πολλά εξ αυτών αξιόλογα. Το μόνο ελληνικό γκρουπ που κατάφερε να αποσπάσει βραβεία είναι το Λύκειο Ελληνίδων Λάρισας και μάλιστα και τις τέσσερις φορές που συμμετείχε! Το 1988 κέρδισε το πρώτο βραβείο χορού, το 2004 το τρίτο βραβείο χορού, το 2011 απέσπασε το βραβείο καλύτερης σκηνικής παρουσίασης – χορογραφίας, το 1ο βραβείο παραδοσιακής ενδυμασίας και το 2ο βραβείο χορού, ενώ φέτος έφυγε από την πόλη της Σικελίας με το 1ο βραβείο ενδυμασίας. Να σημειώσουμε ακόμα ότι το 2012 οι Ιταλοί διοργανωτές κάλεσαν τον υπεύθυνο χορού του Λυκείου των Ελληνίδων κ. Δημήτρη Τσιπλακούλη για να συμμετάσχει ως κριτής στο 57ο διαγωνιστικό φεστιβάλ του Αγκριτζέντο, ενώ ο δήμαρχός του κ. Marco Zambuto, τον βράβευσε για την προσφορά του στο Φεστιβάλ. Ήταν μια σημαντική διάκριση για τον ίδιο, για το Λύκειο των Ελληνίδων αλλά και για όλους όσους παρακολουθούν το έργο του και σέβονται την παράδοσή μας.

 

Θέαμα υψηλής αισθητικής

Ο δάσκαλος του Λυκείου Ελληνίδων κ. Δημήτρης Τσιπλακούλης, τόσο στο Πεκίνο, όσο και στο Αγκριτζέντο, παρουσίασε προγράμματα χορών με έντονο δυναμισμό και άρτια τεχνική, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως θέαμα υψηλής αισθητικής. Το Λύκειο των Ελληνίδων εντυπωσίασε για άλλη μια φορά με την ποικιλομορφία των ενδυμασιών του και με το μοναδικό τρόπο με τον οποίο παρουσίασε την ελληνική παράδοση, κερδίζοντας την επιδοκιμασία των ιδιαίτερα απαιτητικών κριτών στο διαγωνιστικό φεστιβάλ του Αγκριτζέντο, αλλά και το χειροκρότημα του δύσκολα εκδηλωτικού κινεζικού κοινού. Η ελληνική παράδοση, με εκφραστή της στις συγκεκριμένες εκδηλώσεις, το Λύκειο των Ελληνίδων της Λάρισας, κατάφερε με την αμεσότητα και τη ζεστασιά που τη χαρακτηρίζει, να έρθει κοντά σε δύο λαούς με εντελώς διαφορετική ιδιοσυγκρασία και κουλτούρα και να ενώσει ανθρώπους μέσω της κίνησης και της μουσικής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass