ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΡΙΣΑΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΝΤΟΥΣΙΑ

Το "Μουντιάλ" των 11χρονων...

Δημοσίευση: 14 Ιουν 2014 22:17 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:24

Της Χαρίκλειας Βλαχάκη

Από τους κοσμοπολίτικους δρόμους της Κοπεγχάγης, μέχρι τις φαβέλες του Ρίο και από τον καυτό ήλιο του Γιοχάνεσμπουργκ, μέχρι τα γραφικά σοκάκια της Ξάνθης, έντεκα εντεκάχρονα παιδιά και έντεκα σκηνοθέτες, μας προσκαλούν σε ένα μοναδικό ταξίδι ανά τον κόσμο, που γυρνά, σαν μια μπάλα ποδοσφαίρου. Πρόκειται για το κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ "Eleven" (έντεκα), μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τον Λαρισαίο σκηνοθέτη Σεραφείμ Ντούσια και τον σκηνοθέτη Μιχάλη Μονεμβασιώτη, με στόχο την άρση των διακρίσεων. Η ιδέα τους από την πρώτη στιγμή βρήκε ένθερμους υποστηρικτές και τέθηκε υπό την αιγίδα της Ολυμπιακής Επιτροπής, ενώ δεκάδες νέοι που ασχολούνται με τα media και τον κινηματογράφο, έσπευσαν να συνδράμουν αφιλοκερδώς στην υλοποίησή της, μεταξύ των οποίων και ο Λαρισαίος τενόρος Βασίλης Κούρτης τραγουδώντας το τραγούδι "Eleven" για την προώθηση της καμπάνιας.

Όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης Σεραφείμ Ντούσιας, το συγκεκριμένο project επιχειρεί να καταδείξει πώς οι ζωές 11, εντεκάχρονων παιδιών από 11 διαφορετικές χώρες ανά την υφήλιο, με τις όποιες διαφορές, στο χρώμα, στην κουλτούρα, το βιοτικό επίπεδο, μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους, όπως ακριβώς έντεκα ποδοσφαιριστές ενώνονται σε μια ομάδα. Για αυτόν τον λόγο, κύριος άξονας και συνδετικός κρίκος των 11 ιστοριών είναι η μπάλα, που αποτελεί σήμα κατατεθέν της παιδικής ηλικίας και αγαπημένη συνήθεια 250 εκατομμυρίων ανθρώπων σε 200 χώρες, αποδεικνύοντας ότι πρόκειται για το πλέον δημοφιλές άθλημα. "Όταν είσαι παιδί και παίζεις ποδόσφαιρο, δεν σε ενδιαφέρει ποιοι και από πού είναι οι συμπαίκτες σου ή οι αντίπαλοί σου. Το μόνο που θες είναι να παίξεις «μπάλα». Στόχος του ντοκιμαντέρ λοιπόν είναι να υπενθυμίσει πως αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από εκείνα που μας χωρίζουν και πως πάνω σε αυτή τη βάση θα πρέπει να δομηθούν οι σύγχρονες πολυσυλλεκτικές κοινωνίες", σημειώνει ο σκηνοθέτης και βασικός παραγωγός του ντοκιμαντέρ.

Οι χώρες στις οποίες θα ταξιδέψει η κάμερα προκειμένου να παρακολουθήσει τη ζωή των παιδιών είναι οι: Αυστραλία, Βραζιλία, Δανία, Αίγυπτος, Ιαπωνία, Νότια Αφρική, Ισπανία, Τρινιδάδ και Τομπάγκο, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ, ενώ στην Ελλάδα πρωταγωνιστής είναι ο μικρός Δημήτρης από την Ξάνθη.

ENTEKA ΠΑΙΔΙΑ, ΕΝΤΕΚΑ ΧΩΡΕΣ, ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ

Τα επιμέρους κομμάτια με τη ζωή των παιδιών θα ενωθούν σε μια ιστορία που θα κορυφωθεί με ένα ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα στην ομάδα των εντεκάχρονων και έντεκα διεθνών επαγγελματιών ποδοσφαιριστών. Σε αυτό τον αγώνα την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο αρχηγός της Εθνικής Γιώργος Καραγκούνης. Το εγχείρημα δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα ενώ τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν, θα διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς στις συμμετέχουσες χώρες και στην Ελλάδα στα παιδικά χωριά SOS Θράκης.

Με σήμα τους δείκτες δύο παιδικών χεριών που σχηματίζουν τον αριθμό έντεκα, το "Eleven" ενώνει τις φωνές εκατοντάδων παιδιών ανά τον κόσμο, που ανεβάζουν τα βιντεάκια τους στο youtube, προσκαλώντας το διεθνές κοινό να ενισχύσει την προσπάθεια, παράδειγμα που ακολουθούν και πολλοί ξένοι αλλά και Ελληνες καλλιτέχνες, όπως οι: Κάτια Δανδουλάκη, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Αντώνης Λουδάρος, Τάσος Κωστής, Τάσος Χαλκιάς, Χριστίνα Αλεξανιάν, Παύλος Χαϊκάλης, Χρήστος Στέργιογλου, Γιάννης Ζουγανέλης, Τόνια Σωτηροπούλου, Αλέξης Γεωργούλης, Γιώργος Πυρπασόπουλος, κ.α..

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass