Ελπίδες στην Ευρώπη για να …σώσει τον αρχαιολογικό μας πλούτο !

Δημοσίευση: 03 Ιουλ 2013 0:50 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:21
 

Της Λένας Κισσάβου

Η φθορά του χρόνου, αρχίζει να αφήνει τα σημάδια της πάνω στο Γενί Τζαμί, (στην οδό 31η Αυγούστου 2), μετά την μεταφορά του αρχαιολογικού πλούτου που φιλοξενούσε επί δεκαετίες, στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας.

Το παλιό μουσουλμανικό τέμενος, του 19ου αιώνα, είναι ένα από τα μνημεία που αναμένει το πράσινο φως για τη συντήρηση και αξιοποίησή τους και αναλυτικότερα την έγκριση της πρότασης που έχει καταθέσει στο Υπουργείο Πολιτισμού, η ΙΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Λάρισας, για ανάδειξή του ως ένα Κέντρο Ψηφιακής Πολιτιστικής Πληροφόρησης.

Σε μια εποχή, όμως που ελλείψει εθνικών πόρων, Μουσεία και Εφορείες αρχαιοτήτων δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα λειτουργικά τους έξοδα, και δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ το 2013, από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ), φτάνοντας στο σημείο να χρωστάνε λογαριασμούς ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου, θα ήταν τουλάχιστον υπερβολικό να σκεφτούμε ότι το Υπουργείο θα σκεφτεί να αποταμιεύσει χρήματα με σκοπό να συντηρηθεί το Τζαμί στη Λάρισα!

Βάσει αυτών των δεδομένων, διαπιστώνεται ότι η μόνη λύση σωτηρίας του ελληνικού αρχαιολογικού μας πλούτου, γενικότερα, είτε αυτός λέγεται ανασκαφές, είτε συντήρηση αρχαιολογικού χώρου, αρχαιολογικών συλλογών, είτε μουσείο, είτε μνημεία, σήμερα φαίνεται να είναι τα ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία χρηματοδοτούν τις δράσεις ανάδειξης και ανάπτυξής του (βλέπε ΕΣΠΑ).

Το Υπουργείο Πολιτισμού …σφυρίζει αδιάφορα, μπροστά στα χρέη που μαζεύονται από τους ανεξόφλητους λογαριασμούς σε μουσεία της χώρας και σε Εφορείες, αλλά παρόλα αυτά λειτουργεί στην εντέλεια η …κινητήρια δύναμη της Ευρώπης.

Ετσι εν αναμονή, ενός πολυπόθητου νέου ευρωπαϊκού κονδυλίου για τον πολιτισμό, στο συρτάρι του Υπουργείου Πολιτισμού υπάρχουν σε εκκρεμότητα και αναμένουν τη σειρά τους στην πορεία προς υλοποίησή τους, για την περιοχή μας και οι δύο προτάσεις της  ΙΕ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Λάρισας, για το Γενί Τζαμί και για το Διαχρονικό Μουσείο, που είναι οι εξής:

-Γενί Τζαμί:

Μετατροπή του κτιρίου σε Κέντρο ψηφιακής πολιτιστικής πληροφόρησης και παράλληλα αποκατάσταση του κτιρίου και δημιουργία καινοτόμου πολιτιστικού ψηφιακού πανθεσσαλικού κόμβου, με σκοπό την αύξηση της τουριστικής προβολής των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων της Λάρισας.

-Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας:

Ενεργειακή αναβάθμιση και διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου εν όψει της λειτουργίας του 2014. Βελτίωση του συνόλου των οριζόντιων επιφανειών, κάλυψη του κτιριακού συγκροτήματος με λήψη μέτρων θερμικής προστασίας, ενώ παράλληλα προτείνεται η κάλυψη του συνόλου της απαιτούμενης ενέργειας με τη χρήση συστημάτων εναλλακτικής μορφής.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass