Θερινός Κινηματογράφος

«Αννα Καρένινα»

Δημοσίευση: 15 Ιουλ 2013 2:23 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:36
 Το μυθιστόρημα ποταμός των 1.200 σελίδων του Ρώσου συγγραφέα Λέων Τολστόι, έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο αρκετές φορές, ακόμα από την εποχή του βωβού. Τη δόξα την πήρε από τη μεγάλη Γερμανίδα ηθοποιό του κινηματογράφου Γκρέτα Γκάρμπο, το ιερό αυτό τέρας που έκανε μία Αννα Καρένινα σήμα κατατεθέν για γενικές σινεφίλ. Τώρα η Γκρέτα βρίσκεται στο υπερπέραν και τη σκυτάλη πήρε η Κίρα Νάιτλι, που με τη βοήθεια του Αγγλου σκηνοθέτη Τζο Ράιτ, κατάφερε να κάνει μια Καρένινα που να θυμίζει Ρωσίδα αριστοκράτισσα έχοντας δίπλα της τον Ααρόν Τζόνσον ως εραστή στη φοβερή αυτή υπόθεση μοιχείας της Τσαρικής Ρωσίας που έγινε αιώνια λόγω της Γκάρμπο και του Τολστόι, ο οποίος περιγράφει αναλυτικά το περιβάλλον της οικογένειας της Αννας και του συζύγου της που ήταν ένας περήφανος Ρώσος αριστοκράτης που ποτέ δεν την κατάλαβε. Ωσπου ήρθε ο τρελός έρωτας για τον ωραίο ανθυπολοχαγό του τσαρικού στρατού τον Βρότσκι. Ετσι έχουμε το αιώνιο αυτό ερωτικό δράμα που χαρακτηρίστηκε η πνευματική αυτοβιογραφία του συγγραφέα.
Οι ήρωες μπορούν ανά πάσα στιγμή να βρεθούν από την αίθουσα χορού της Μόσχας σε κάποιο χιονισμένο τοπίο και από εκεί στην όπερα και ακόμη στον ιππόδρομο γιατί ο εραστής ήταν του ιππικού και αγαπούσε τα άλογα.
Μεγαλεπίβολο το στήσιμο της ταινίας του Ράιτ προσθέτει όντως δημιουργικό ενδιαφέρον στο διαχρονικό θέμα του έργου που η αλήθεια είναι ότι φτάνει να μας θυμίζει εμάς τους παλιούς σινεφίλ την αριστοκρατική ερμηνεία της Γκρέτα Γκάρμπο. Να ένα παράδειγμα του τρελού έρωτα. Σ΄ ένα πάρκο της Μόσχας ο Βρότσκι περιμένει την Αννα. Να που φτάνει με το πρόσωπο σκεπασμένο με το βέλο, όμως ο Βρότσκι αγκάλισε με μια χαρούμενη ματιά κείνη την ξέχωρη χαρακτηριστική κίνηση που ΄χε αυτή μονάχα στο βάδισμα, στο σκύψιμο της πλάτης και στην κλίση του κεφαλιού και την ίδια στιγμή σάμπως ένα δυνατό ηλεκτρικό ρεύμα να τον διαπέρασε σύγκορμο. Μια καινούρια ένταση αισθάνθηκε στο κορμί του ολόκληρο απ΄ τις δυνατές τις γερές κινήσεις των ποδιών, ίσαμε την κίνηση των πνευμόνων του καθώς ανάσαινε και κάτι σαν να του γαργαλούσε τα χείλη. Η Αννα του ΄σφιξε δυνατά το χέρι…».
Είναι μόνο λίγες γραμμές απ΄ το μυθιστόρημα του Τολστόι. Βέβαια δεν μπορώ να σας δώσω όλη τη γλαφυρότητα και φυσικά την εξέλιξη του φοβερού αυτού ερωτικού δράματος καρδιά του οποίου ήταν πάντοτε η εκρηκτική προσωπικότητα της Αννας Καρνένινα. Κυριεμένη από έναν έρωτα πάθους για τον νεαρότερο Κόμη Βρόντσκι, η Αννα θα απορρίψει την αρμονία και την ασφάλεια της ανιαρής ζωής αλλά η υψηλή κοινωνία της Ρωσίας των τελών του 19ου αιώνα θα την εκδικηθεί και θα την απορρίψει. Η Καρένινα θα γίνει το «κακό» κορίτσι που παραβίασε τους κανόνες και θα πρέπει να πληρώσει. Ρόλος λατρευτός για κάθε ηθοποιό και μόνο η Γκρέτα Γκάρμπο και η Βίβιαν Λι, έφτασαν να τον υπηρετήσουν με τον καλύτερο τρόπο. Η Κίρα Νάιτλι πιο όμορφη από ποτέ κερδίζει στα σημεία, γιατί οι ταινίες εποχής της ταιριάζουν απόλυτα. Δαντέλα, βέλο και θλιμμένο βλέμμα, είναι το φόρτε της και όπως και να έχει είναι μια όμορφη παρουσία.
ΜΠΑΡΜΠΗΣ ΒΟΖΑΛΗΣ
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass