ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ Β’ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

Ραντεβού με την πανσέληνο

Δημοσίευση: 21 Αυγ 2013 0:31 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:08
 
Η ΙΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Λάρισας θα ανοίξει σήμερα Τετάρτη το Β’ Αρχαίο Θέατρο στις οδούς Ταγματάρχου Βελησσαρίου και Εργατικής Πρωτομαγιάς από τις 6 το απόγευμα έως τις 12 το βράδυ με αφορμή την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο. Οι Λαρισαίοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το αυγουστιάτικο φεγγάρι σε έναν ιερό μα συνάμα μαγευτικό χώρο.
ΤΟ Β’ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ
Το Β' Αρχαίο Θέατρο ή «μικρό» είναι κτισμένο στις νοτιοδυτικές υπώρειες του λόφου «Πευκάκια», ο οποίος μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο (δεκαετία του 1950) ισοπεδώθηκε, ώστε να διευκολυνθεί η οικοπεδοποίηση και η ανέγερση πολυκατοικιών στην περιοχή. Δεν μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε αν ο λόφος αυτός ήταν ξέχωρος ή αποτελούσε συνέχεια του λόφου «Φρούριο». Οι απαρχές της κατοίκησης του χώρου ανάγονται στην Πρώιμη Εποχή Χαλκού (3η χιλιετία π.Χ.). Κατά την αρχαιότητα, εκτός από το θέατρο, εικάζεται από την εύρεση μιας ενεπίγραφης στήλης αφιερωμένης στη Δήμητρα και Κόρη ότι εδώ υπήρχε Θεσμοφόριο, δηλαδή ιερό αφιερωμένο σε αυτές τις θεότητες. Στα βυζαντινά χρόνια φαίνεται ότι στη θέση του κτίστηκε ο ναός της Αγίας Σοφίας ή κατά άλλους της Αγίας Παρασκευής. Η θρησκευτική σημασία του χώρου δεν έσβησε ούτε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όπου στα ερείπια πλέον του βυζαντινού ναού ανεγέρθηκε ένα από τα πιο γνωστά οθωμανικά τεμένη της πόλης, αυτό του Χασάν Μπέη με το μολυβοσκέπαστο τρούλο του. Το θέατρο εντοπίσθηκε το 1978 εντός του οικοπέδου του Αυτόνομου Οικοδομικού Οργανισμού Αξιωματικών (ΑΟΟΑ), στη συμβολή των οδών Ταγμ. Βελισσαρίου και Εργατικής Πρωτομαγιάς, με αφορμή τις εκσκαπτικές εργασίες για την ανέγερση συγκροτήματος πολυκατοικιών. Μάλιστα κατά τη διάρκεια των παραπάνω εργασιών απομακρύνθηκαν βίαια από τη θέση τους από το εκσκαπτικό μηχάνημα αρκετά εδώλια του θεάτρου, τα οποία απορρίφθηκαν στο σκουπιδότοπο της πόλης μας στην περιοχή «Κιόσκι» με αποτέλεσμα να απαιτηθεί να γίνει ανασκαφή των μπάζων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, ώστε να περισυλλέγουν, ευτυχώς τα περισσότερα, και να αποκατασταθούν στη θέση τους. Η συστηματική ανασκαφή του μνημείου πραγματοποιήθηκε τα έτη 1985 και 1986. Με αυτή ήλθαν στο φως η σκηνή, η ορχήστρα, το κοίλο, η δεξιά πάροδος και τμήμα της αριστερής του θεάτρου.
Με βάση τα ανασκαφικά δεδομένα η κατασκευή του Β’ Αρχαίου Θεάτρου χρονολογείται στο β' μισά του Ιου αι. π.Χ. Από τον αρχαιολόγο-ανασκαφέα κ. Αθανάσιο Τζιαφάλια εκφράστηκε η άποψη ότι το κτίσιμο του θεάτρου αυτού συνδέεται με τη γιορτή των Έλευθερίών». Κατά τη διάρκεια των γιορτών αυτών παράλληλα με τη διεξαγωγή αθλητικών και ιππικών αγώνων, δίδονταν θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, καθώς επίσης γίνονταν και απαγγελίες ποιητικών έργων. Φαίνεται πολύ πιθανόν ότι το Α’ Αρχαίο Θέατρο της πόλης δεν μπορούσε πλέον να ικανοποιήσει όλες αυτές τις πνευματικές εκδηλώσεις, αφού ο καθαρά θεατρικός χαρακτήρας τους είχε αρχίσει να αλλοιώνεται και μεταβάλλονταν σιγά-σιγά σε αρένα. Μετά την ολοκλήρωση της ανασκαφής, τη συντήρηση και την αποκατάσταση του μνημείου, ο αρχαίος δραματικός λόγος ακούστηκε και πάλι σε αυτό το 1987 με την παράσταση της τραγωδίας «Αντιγόνη» από το Θεατρικό Όμιλο Βραχωρίτη του Βόλου και στα χρόνια που ακολούθησαν από το ΔΗ.ΠΕ.θΕ Λάριοας. Το «μικρό» αρχαίο θέατρο της πόλης μας θα παραμένει πάντα ένα ιδανικός χώρος για το ανέβασμα ποιοτικών καλλιτεχνικών δρώμενων.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass