ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»

Παγκόσμιο Συνέδριο για τον Πολιτισμό στη Λάρισα

* Συνάντηση με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό

Δημοσίευση: 24 Αυγ 2013 20:26 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:13
Με εντυπωσιακές και σπουδαίες συμμετοχές από πλευράς επιστημονικής κοινότητας, Κοινωνίας των Πολιτών, πολιτείας και φορέων πολιτισμού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Κλειστής Στρογγυλής Τράπεζας (Round Table) που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Δίκτυο "ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ" με θέμα την Ψηφιοποίηση και διάσωση του Ελληνικού Πολιτισμού.
Στην πρωτοποριακή και καινοτόμα για την Ελλάδα αυτή συνάντηση εργασίας, μίλησαν σπουδαίοι επιστήμονες, οι οποίοι ήλθαν στη Λάρισα ειδικά για τη Στρογγυλή Τράπεζα, ενώ απομένει η αξιοποίηση των πρακτικών με στόχο την εξεύρεση πόρων για την υλοποίηση των αποφάσεων.
Ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και εκ των διοργανωτών της εκδήλωσης Δημήτρης Κουρέτας μίλησε για «μια σημαντική διαβούλευση που γίνεται στη Θεσσαλία και που έχει ως στόχο να εξειδικεύσει σωστά τις ανάγκες ψηφιοποίησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και μέσα από την αγαστή συνεργασία όλων των φορέων με την Περιφέρεια Θεσσαλίας να απορροφήσουμε τους απαραίτητους πόρους μέσα από το ΕΣΠΑ της νέας περιόδου».
Ο κ. Κουρέτας ανέφερε ακόμη πως «αυτή η σημαντική δουλειά που γίνεται έχει άμεση σχέση με το Συμβούλιο Καινοτομίας, στο οποίο προεδρεύει ο ίδιος, καθώς στο Συμβούλιο έχουν δημιουργηθεί 7 Ομάδες Εργασίας και μία απ΄ αυτές αφορά στον Τουρισμό-Πολιτισμό και στο οποίο μετέχει και ο πρόεδρος του Δικτύου «Περραιβία» Κ. Σκριάπας. Μάλιστα μία υποομάδα έχει ως αποκλειστικό θέμα απασχόλησης την ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι μια αξιέπαινη πρωτοβουλία που θα έχει χρήσιμα αποτελέσματα» ανέφερε ο αντιπρύτανης.
Εξίσου χρήσιμα συμπεράσματα για τα οφέλη της ψηφιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς προέκυψαν κι από την τοποθέτηση του Μαρίνου Ιωαννίδη, που εκπροσωπούσε το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το οποίο κατάφερε να αποσπάσει 1,1,εκατ ευρώ από κοινοτικά κονδύλια, αφού αναφέρθηκε στη χρησιμότητα της μεθόδου αυτής για τη διάσωση του πολιτιστικού μας πλούτου.
Ο κ. Ιωαννίδης εξήγησε πού εξυπηρετεί η ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και των εσωτερικών χώρων (μνημείων και ναών), ενώ χαρακτήρισε την όλη διαδικασία ως «ένα χρήσιμο εργαλείο» για τους αρχαιολόγους για την καταγραφή και συντήρηση αγαλμάτων. Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη «στόχος της όλης προσπάθειας είναι η αρχειοθέτηση όλου του υλικού σε ψηφιακές βιβλιοθήκες και η επαναχρησιμοποίηση του με διεθνή πρότυπα. Βέβαια υπάρχουν προβλήματα που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση και την υποδομή, αλλά και με τα πολυμέσα και την επεξεργασία του ψηφιακού υλικού και κυρίως τι γίνεται με την άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά».
Διοργάνωση Παγκόσμιου Συνεδρίου
Στο τέλος την Συνεδρίασης ο πρόεδρος του Δικτύου 'ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ" κ. Κ. Σκριάπας, ανακοίνωσε τον επόμενο μεγάλο στόχο για τον οποίο ,ήδη ,εργάζεται ,που είναι η διοργάνωση αλλά και η θεσμοθέτηση του 1ου Παγκόσμιου Συνεδρίου για τον Πολιτισμό των λαών της υφηλίου, το οποίο θα πραγματοποιείται στη Λάρισα, ανά δύο χρόνια, με διάρκεια 7 ημερών, όπου θα συμμετέχουν με δικά τους έξοδα, εκατοντάδες εκπρόσωποι απ' όλο τον κόσμο και θα αναλύονται όλα τα θέματα που αφορούν τον Πολιτισμό των λαών της γης στο σύνολό του, αλλά και τη συνεργασία και την αλληλοκατανόηση των λαών μεταξύ τους. «Αυτό το μεγάλο γεγονός ,δεν μπορεί παρά να πραγματοποιηθεί με τη συνέργεια της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας των Φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών, με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα που η Θεσσαλία μπορεί και πρέπει να κερδίσει ,καθιστάμενη επί επτά μέρες το σημείο της γης που θα χτυπά η καρδιά του Πολιτισμού» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σκριάπας.
Συνάντηση με τον περιφερειάρχη
Αξίζει να σημειωθεί ότι την Πέμπτη το απόγευμα πραγματοποιήθηκε επίσημη συνάντηση του περιφερειάρχη κ. Αγοραστού με τον επίσημο ομιλητή της Στρογγυλής Τράπεζας κ. Μαρίνο Ιωαννίδη και τον πρόεδρο του Δικτύου 'ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ" , στην οποία αναλύθηκε το θέμα της ψηφιοποίησης του Ελληνικού Πολιτισμού και παρουσιάστηκαν οι στόχοι των εργασιών της επόμενης μέρας .
Ο κ. Κ. Αγοραστός που ήταν και συνδιοργανωτής της σπουδαίας αυτής επιστημονικής εκδήλωσης, τόνισε ότι «η Περιφέρεια δίνει ιδιαίτερη σημασία στις τεχνολογίες αιχμής και στην καινοτομία ,γι' αυτό και έχει συστήσει επιτροπές που εργάζονται συστηματικά και μεθοδικά ,όπως είναι η Επιτροπή Καινοτομίας με πρόεδρο τον καθηγητή κ. Δ. Κουρέτα».
Στη συνάντηση ο κ. Αγοραστός προσέφερε στον σημαντικό καλεσμένο μια έντυπη έκδοση του πολιτιστικού πλούτου της Θεσσαλίας ,ενώ παρόντες ήταν ο καθηγητής κ. Δ. Γούσιος και η επιστημονική συνεργάτης του Δικτύου κ. Ελ. Πανάγου.
Όπως υποστηρίζει το Δίκτυο "ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ" «η Θεσσαλία διαθέτει σπάνιους Πολιτισμικούς Θησαυρούς και το δικό μας μεγάλο στοίχημα είναι να τους καταγράψουμε , να τους διασώσουμε ,να τους αναδείξουμε με τον καλύτερο τρόπο και να τους παραδώσουμε στις επόμενες γενεές. Η Θεσσαλία που όλοι μαζί ,πρέπει να διεκδικήσουμε είναι αυτή της καινοτομίας, της προόδου ,των επιστημών ,της εξωστρέφειας , της ευπρέπειας και του Πολιτισμού».
Γ. Ρούστας
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass