Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΡΜΗΝΕΥΤΗΣ ΣΤΗΝ «Ε» ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΑΠΟΨΙΝΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΓΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Μάριος Φραγκούλης: «Ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη»

Δημοσίευση: 10 Σεπ 2013 2:17 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:30
Συνέντευξη: Νατάσα Πολυγένη
Η Λάρισα έχει και πάλι την τύχη να φιλοξενεί τον μεγάλο Έλληνα ερμηνευτή Μάριο Φραγκούλη. Αυτή τη φορά με μια ιδιαίτερη αφορμή... τα 25 χρόνια παρουσίας του στην ελληνική και διεθνή μουσική σκηνή. Ο Μάριος Φραγκούλης επέλεξε τη Λάρισα για να ρίξει την «αυλαία» των επετειακών συναυλιών του, καθώς, όπως ο ίδιος λέει, θεωρεί την πόλη δυνατό σταθμό στη ζωή του, με την οποία συνδέεται με μια ειλικρινή σχέση αγάπης. Απόψε, λοιπόν, στις 9.30, στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ, ο Μάριος Φραγκούλης θα μοιραστεί ό,τι αγαπά περισσότερο στη ζωή του με τους Λαρισαίους. Για το πρόγραμμα της συναυλίας, τα επόμενα σχέδιά του αλλά και για το πώς ο πολιτισμός μπορεί να γίνει το «εφαλτήριο» για την ανάπτυξη της χώρας μιλά στην «Ε».
* Φέτος γιορτάζετε τα 25 χρόνια παρουσία σας στο ελληνικό και διεθνές μουσικό στερέωμα, συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και η αυλαία πέφτει με τη Λάρισα. Η επιλογή μάλλον δεν ήταν τυχαία...
- Η Λάρισα είναι και θα είναι πάντα ένας πολύ δυνατός σταθμός στη ζωή μου. Έχω έρθει πολλές φορές, δίνοντας παραστάσεις και συναυλίες και διατηρώ τις καλύτερες αναμνήσεις και τις πιο δυνατές εικόνες από την επαφή μου με το κοινό. Γι’ αυτό και πραγματικά όταν μπορώ προσπαθώ να επιστρέφω κάθε χρόνο, την αγαπώ πολύ και εύχομαι αυτή η αγάπη να συνεχιστεί.
Φέτος πράγματι είναι μια ιδιαίτερη στιγμή. Είκοσι πέντε χρόνια δεν είναι λίγα, αυτό όμως που προσπαθώ πάντα να κάνω είναι να κρατώ μια σοβαρή και αληθινή σχέση με το κοινό που με εμπιστεύεται όλα αυτά τα χρόνια και με ακολουθεί στα μουσικά μου ταξίδια και ειλικρινά αισθάνομαι πολύ ευτυχισμένος που ο κόσμος ανταποκρίθηκε με πολλή αγάπη στο κάλεσμά μας να γιορτάσουμε μαζί την επέτειο αυτή.
* Τι θα ακούσει το κοινό σε αυτή την επετειακή συναυλία;
- Σίγουρα θα υπάρξουν πολλές στιγμές στη συναυλία που θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι σχεδόν «βιογραφικές» με την έννοια ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που στηρίζεται σε αγαπημένες μελωδίες και γνωστά τραγούδια που σημάδεψαν την καλλιτεχνική μου πορεία τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό.
Το πρόγραμμα «περνά» μέσα από διάφορα «αρώματα» και «χρώματα»: από τον κινηματογράφο των Charlie Chaplin, Nino Rota, Nicola Piovani, τραγούδια μεγάλων ερμηνευτών και δημιουργών με τους οποίους έχω συνεργαστεί όπως οι Jose Maria Cano, Lucio Dalla, αλλά και πολύ γνωστά κομμάτια από μιούζικαλ του West End. Φυσικά δεν θα λείψουν και πολλά ελληνικά τραγούδια που έχουν επηρεάσει τη ζωή μου, όπως των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Σταύρου Ξαρχάκου, Γιάννη Μαρκόπουλου κ.ά. Ομολογώ ότι είμαι πολύ περήφανος για τη δουλειά αυτή και χαίρομαι ιδιαίτερα που και ο κόσμος την αγάπησε εξίσου.
* Το φετινό καλοκαίρι ήταν ιδιαιτέρως έντονο για εσάς. Τι σας δίνει δύναμη;
- Πράγματι όμορφο καλοκαίρι, γεμάτο έντονες εμπειρίες, είχαμε βέβαια κάποιες περιπέτειες, συμβαίνουν όμως κι αυτά, δόξα τω Θεώ, όλα καλά. Γενικά είμαι αισιόδοξος άνθρωπος. Πρέπει να βλέπουμε τη ζωή θετικά, να προσπαθούμε πάντα να διατηρούμε την εσωτερική μας δύναμη και με την αγάπη των φίλων και των δικών μας ανθρώπων να ξεπερνούμε τις όποιες δυσκολίες.
* Ποια είναι τα σχέδιά σας για τον χειμώνα;
- Τον προσεχή χειμώνα θα επιστρέψω για μία σειρά συναυλιών στην Αμερική και τον Καναδά, ενώ παράλληλα προετοιμάζω δύο νέες δισκογραφικές δουλειές, έναν διεθνή Classical Crossover δίσκο και έναν Χριστουγεννιάτικο/Spiritual, αντίστοιχα.
Θα ήθελα επίσης, να συνεχίσω να ονειρεύομαι μέσα από τον καλό στίχο και τις δυνατές μελωδίες και δεν σας κρύβω ότι είμαι πάντα σε αναζήτηση για νέο υλικό με καθαρά ελληνικό στίχο και νέους Έλληνες συνθέτες μιας και πιστεύω πως μετά από τόσα χρόνια από τον «Κήπο των Ευχών» του Παρασκευά Καρασούλου, ήρθε ο χρόνος για μια νέα δουλειά που θα αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες του σήμερα και τον τρόπο που βλέπουμε τη ζωή μας στον παρόντα χρόνο.
* Πρόσφατα δηλώσατε ότι το μεγαλύτερό μας όπλο είναι ο πολιτισμός και μέσω αυτού θα μπορέσουμε να βγούμε από τη δύσκολη θέση στην οποία είμαστε. Το θέμα όμως είναι να πειστούν και οι κυβερνώντες γι’ αυτό. Θεωρείτε ότι έχουν γίνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση;
- Ο πολιτισμός μας, πέραν από το τι προσφέρει σε εμάς και στην ψυχή μας, αποτελεί και έναν από τους ελάχιστους δυνατούς καθρέφτες της εικόνας μας στο εξωτερικό. Γι’ αυτό και πιστεύω πως η δύναμη της Ελλάδας, πέρα από τον τουρισμό και τη ναυτιλία, βρίσκεται στον πολιτισμό και κυρίως στην ικανότητά μας να τον στηρίξουμε και να τον εξάγουμε.
Δυστυχώς δεν βλέπω να γίνονται αρκετά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς λόγω κρίσης, ο πολιτισμός είναι ο πρώτος που περικόπτεται. Ο πολιτισμός δεν κοστολογείται. Καταλαβαίνω ότι για πολλούς μπορεί να μοιάζει πολυτέλεια, η αλήθεια είναι όμως ότι πρόκειται για ανάγκη.
* Πώς ονειρεύεστε την Ελλάδα του αύριο;
- Ονειρεύομαι μία Ελλάδα δυνατή και αυτόνομη. Μία Ελλάδα που πατάει γερά στα πόδια της χωρίς αυταπάτες και ψευδείς ελπίδες. Ονειρεύομαι μία Ελλάδα όπου τα νέα παιδιά έχουν ξανά όνειρα, στόχους και ελπίδα και εμείς είμαστε σε θέση να τους προσφέρουμε παιδεία και φτερά. Τέλος, ονειρεύομαι τη χώρα μας λαμπερή, με πολίτες ισάξιους απέναντι στο νομό, απαλλαγμένους από φόβο, ρατσισμό και αδικία. Αγάπη, Δημοκρατία, Πολιτισμό και Παιδεία. Λόγο, Έργο, Νόημα!
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass