ΣΤΙΣ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΟ ΔΩΛ

Καζαντζάκης... Ο δημιουργός και ο άνθρωπος

Δημοσίευση: 11 Οκτ 2013 2:51 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:10
 
Όταν λίγο πριν από τον πόλεμο του 1940 παρουσιάστηκε στα γράμματα μας η «Οδύσσεια» το μόνο που έκανε εντύπωση ήταν ο όγκος της. Ελάχιστοι ένιωσαν την προέκταση που χώριζε την ελληνική ποίηση. Κι όσοι εμίλησαν πήραν ένα τόνο διδακτικό και παρατήρησαν προς τον Καζαντζάκη να « αποφεύγει» τις σπάνιες λέξεις και τα ογκώδη έργα. Οι πιο πολλοί εσιώπησαν.
 Ο Καζαντζάκης έμενε σιωπηλός. Ούτε θύμωνε, ούτε πικραινόταν…Μόνο στους φίλους του έλεγε « Αυτοί οι άνθρωποι μένουν σ’ άλλο πάτωμα και γω σ’ άλλο. Εγώ κατεβαίνω στο δικό τους και καταλαβαίνω πολύ καλά το δικό τους. Πιστεύω πως αν καμιά φορά ανέβουν κι αυτοί στο δικό μου θα καταλάβουν πως έχω κι’ εγώ δίκιο…Όλοι έχουμε δίκιο».  Ο Καζαντζάκης «έκλεισε» στην Οδύσσεια την Ελλάδα, την Ασία, την Κρήτη. Οι επικριτές του καταδικάστηκαν στη λήθη. Ο Καζαντζάκης συνεχίζει ακάθεκτος στον 21ο αιώνα να είναι πρώτος στις πωλήσεις των βιβλίων του μαζί και της « Οδύσσειας». Στο αφιέρωμα του Δήμου Λαρισαίων με τίτλο « Καζαντζάκης για πάντα» που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου στις 8 μ.μ. στο Δημοτικό Ωδείο συμμετέχουν η Μπέτυ Μαγρίζου και η Βάσω Οικονόμου που έχει και την ευθύνη του συντονισμού της εκδήλωσης. Το φωτογραφικό υλικό που χαρακτηρίζεται από τη μοναδικότητά του είναι του Γ. Μποντικούλη. Η τεχνική υποστήριξη είναι του Θ. Κυρίδη και του Γ. Πλασταρά. Ο σχεδιασμός της αφίσας είναι του Γ. Πέτρου. Ο μουσικός και τραγουδιστής Αλέκος Τσιωνάς ανοίγει το αφιέρωμα με το τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι « Όταν ελευθερωθεί η Κρήτη» από τον « Καπετάν Μιχάλη» και κλείνει με παραδοσιακά και έντεχνα τραγούδια της Κρήτης. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Λάρισας « Ο Ψηλορείτης» Δρ. Ανδρέας Καψωριτάκης και του Συλλόγου Φοιτητών Κρητών κ. Γ. Βγόντζας. Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Φίλων του Νίκου Καζαντζάκη και πρεσβευτής του Ελληνισμού κ. Γιώργος Στρατήγης θα μιλήσει για τα 25 χρόνια του Συλλόγου. Την επιμέλεια και τη σκηνοθεσία του αφιερώματος την έχει ο Βαγγέλης Κολώνας. Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass