ΑΠΟΨΕ ΣΤΟ ΔΩΛ ΑΠΟ ΤΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ

Συναυλία μνήμης και τιμής

Δημοσίευση: 12 Οκτ 2013 1:32 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:11
  
Τους διατελέσαντες εκτελεστές της και τον πρώτο Αρχιμουσικό Γεώργιο Καμηλιέρη θα τιμήσει η Φιλαρμονική του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας σήμερα Σάββατο στις 8.30 μ.μ. στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσική από τον κινηματογράφο και συγκεκριμένα κομμάτια των Γιάννη Μαρκόπουλου, Γιώργου Μουζάκη, Μίμη Πλέσσα, Γιώργου Κατσαρού, Λουκιανού Κηλαηδόνη, Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Σταμάτη Κραουνάκη κ.ά. Με τη Φιλαρμονική θα εμφανιστούν οι σολίστ Μαρία Ρουκά- τραγούδι, Μανώλης Χατζημανώλης τραγούδι και τρομπέτα και Δημήτρης Τσιαβές- σαξόφωνο. Την ενορχήστρωση και διασκευή επιμελήθηκαν οι Δημήτρης Τσιαβές και Σπύρος Προσωπάρης. Τέλος, συμμετέχουν στα πλήκτρα ο Αντώνης Ζαφειρίου και στο κοντραμπάσο η Νάνσυ Χατζή. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό. O Γεώργιος Καμηλιέρης... ο πρώτος αρχιμουσικός. Η Φιλαρμονική της πόλης μας, ιδρύθηκε επί δημαρχίας του τότε δημάρχου Δημητρίου Καραθάνου. Πρωτεργάτης αυτής υπήρξε ο αείμνηστος αρχιμουσικός Γεώργιος Καμηλιέρης. Γεννημένος στην Κέρκυρα το 1902, ήταν το έβδομο παιδί της οικογένειας του Σπύρου και Αλεξάνδρας Καμηλιέρη το γένος Κασφίκη. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στην Κέρκυρα σπουδάζοντας σε καθολικό σχολείο και συγχρόνως στη Φιλαρμονική της Κέρκυρας. Κατετάγη ως εθελοντής μουσικός στη στρατιωτική μπάντα της Θεσσαλονίκης όπου εκεί τελειοποίησε τις μουσικές σπουδές του στο Ωδείο Θεσσαλονίκης παίρνοντας δίπλωμα κλαρινέτου. Παντρεύτηκε στη Λάρισα την Παναγιώτα Σωτηροπούλου με την οποία απέκτησε δύο κόρες τη Ρούλα Καραβά και τη Λίνα Καρανίκα όπου σήμερα ζουν στη Λάρισα. Όταν αποστρατεύτηκε από το στρατό αρχές του 1951 με τον βαθμό του λοχαγού αναλαμβάνει ως αρχιμουσικός τη νέα Φιλαρμονική της Λάρισας. Σε όλη την πορεία του στη Φιλαρμονική, υπήρξε άψογος δάσκαλος και μαέστρος, καθοδηγητής και εμπνευστής της πορείας της μπάντας βάζοντας γερά τα θεμέλια για τη μετέπειτα άρτια εμφάνισή της αλλά και τις διακρίσεις της τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η «αυλαία» έπεσε για τον αρχιμουσικό Γεώργιο Καμηλιέρη την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 1963, όταν έπεσε «μαχόμενος» πάνω στη σκηνή της παλαιάς αίθουσας συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, διευθύνοντας το τελευταίο του κομμάτι «Άννα & Έλενα». Οι καρποί των οραμάτων του παιανίζουν ακόμη στην πόλη μας...
Η Μαρία Ρουκά
Η Λαρισαία σοπράνο Μαρία Ρουκά, υπηρετεί πιστά το λυρικό τραγούδι. Γνωστή στο φιλόμουσο κοινό της Λάρισας από τις συμμετοχές της στις όπερες La Traviata του G. Verdi, Carmen του G. Bizet, στην οπερέτα του Θ. Σακελλαρίδη ''Ο Βαφτιστικός'', στο Μιούζικαλ της Πεντάρας και σε πολλά ακόμα μουσικοθεατρικά δρώμενα. Πρωταγωνιστεί στην όπερα για παιδιά του Mozart ''Ο Μαγικός Αυλός'', στο μιούζικαλ του Ν. Κυπουργού ''Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει'' , καθώς και σε εναλλακτικές παραγωγές όπως το Jazz Cabaret Show ''zouBURLESQUE'' , το ''Stand up Tragedy'', ''Τα καλύτερά μας χρόνια ξανάρχονται'' κ.ά. Από το 2008 συμπράττει με ορχηστρικά σύνολα σε όλη την Ελλάδα, κυρίως ως σολίστ σε σημαντικές συναυλίες όπως ''ΟΡΝΙΘΕΣ'', ''Κάτω απ' τον ουρανό του Παρισιού'', αφιερώματα στην ελληνική οπερέτα σαν το ''Λες και ήταν χθες'' , ''Πάμε σαν άλλοτε'' και άλλα. Έχει ερμηνεύσει άριες και λίντερ κλασικού ρεπερτορίου, retro αθάνατες μελωδίες, musical και διασκευές σε jazz. Είναι αριστούχος διπλωματούχος Μονωδίας του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας με συμπληρωματικές σπουδές σε Ελλάδα και εξωτερικό και διδάσκει κλασικό και μοντέρνο τραγούδι σε γνωστά Ωδεία της Θεσσαλίας.
Ο Μανώλης Χατζημανώλης
Ο Μανώλης Χατζημανώλης γεννήθηκε στο Βελβεντό Κοζάνης. Σπούδασε τρομπέτα και ανώτερα θεωρητικά (αρμονία, ωδική, ενοργάνωση, αντίστιξη και φούγκα) στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και σύγχρονο τραγούδι στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών με δασκάλα την Άννα Διαμαντοπούλου.
Είναι διπλωματούχος της Σχ. Καλών Τεχνών του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. και έχει παρακολουθήσει σεμινάριο μουσικής για τον κινηματογράφο με τον Γάλλο συνθέτη Laurent Petitzirard. Με το τραγούδι ασχολείται από το 1989. Συνεργάστηκε με καταξιωμένους συνθέτες (Στ. Κουγιουμτζή, Θ. Μικρούτσικο, Γ. Μαρκόπουλο, Δ. Παπαδημητρίου, Β. Δημητρίου, Μ. Τόκα, Κ.Χατζή, Ν. Ξυδάκη, Ν. Κυπουργό, Γ. Καζαντζή, τους Άγαμους Θύτας κ.ά.) ερμηνεύοντας τραγούδια τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σημαντική επίσης συνεργασία είναι αυτή με τους PLAZA ENSEBLE σε τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι. Η παρουσία του στη δισκογραφία είναι σημαντική, με προσωπικούς δίσκους και έργα, καθώς και πολλές συμμετοχές και συνεργασίες με αξιόλογους καλλιτέχνες.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass