ΕΝΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΙΑΣ ΛΗΤΩΣ ΤΣΑΚΙΡΗ

Η Ζιζή η Λαγουδίνα έχει κόρη μπαλαρίνα!

Δημοσίευση: 16 Οκτ 2013 2:31 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:16
Της Νατάσας Πολυγένη
Μάγισσες και σκουπόξυλα, μαγεμένα βασιλόπουλα, μοχθηρές μητριές, παιχνιδιάρικα ξωτικά, νεράιδες και ζώα που μιλούν, τραγουδούν και χορεύουν «στοιχειώνουν» τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων. Μπορεί η ασημόσκονη των παιδικών μας χρόνων μεγαλώνοντας να έχασε τη «μαγική» της λάμψη γιατί άθελά μας διαπιστώσαμε πως οι πρίγκιπες, τα στοιχειωμένα δάση, τα ξωτικά και οι νεράιδες δεν συμμετέχουν στον κόσμο των θνητών, αλλά κανείς μας δεν θα αρνηθεί ότι συνεχίζουν να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, αφού όσο υπάρχουν παιδιά θα υπάρχουν και παραμύθια. Όμορφες ιστορίες που γοητεύουν και βοηθούν τα παιδιά να εκφραστούν, να δημιουργήσουν, να φανταστούν. Ιστορίες που με το πέρασμα των χρόνων εξελίσσονται και εκσυγχρονίζονται. Ένα ακόμη παραμύθι «γεννήθηκε» πριν λίγο καιρό στη Λάρισα. «Η Ζιζή η λαγουδίνα έχει κόρη μπαλαρίνα» είναι ο τίτλος του και δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο παραμύθι... είναι ένα παραμύθι όπου ο λόγος, η μουσική και το θεατρικό παιχνίδι συνυπάρχουν. Δημιουργός του η κ. Λητώ Τσακίρη – Παπαθανασίου παιδαγωγός και διευθύντρια του Νηπιαγωγείου «ΛΗΤΩ» στη Λάρισα. Μιλώντας στην «Ε» η κ. Τσακίρη αναφέρεται στη διαδρομή που ακολούθησε μέχρι το παραμύθι της να πάρει σάρκα και οστά. Όπως λέει, η καθημερινή της επαφή με τα μικρά παιδιά και η ανάγκη σεβασμού στη μοναδικότητα της προσωπικότητάς τους ήταν οι κύριες αιτίες. «Τα παιδιά είναι ξεχωριστοί άνθρωποι, γεννημένοι με τη δική τους προίκα και θα πρέπει να τους επιτρέψουμε να ξεδιπλώσουν ό,τι όμορφο κρύβουν μέσα τους, ενθαρρύνοντάς τα και χωρίς να αποζητούμε την υλοποίηση των δικών μας ονείρων, μέσω της δικής τους ζωής. Έτσι γεννήθηκε η ιστορία της κυρίας Ζιζής της λαγουδίνας, που ονειρευόταν να κάνει την κορούλα της κορυφαία μουσικό όπως ήταν αυτή. Όμως η δυνατή επιθυμία της μικρής Ρέας να γίνει χορεύτρια νίκησε κάθε αντίσταση, η μικρούλα βρήκε τον δρόμο της, βραβεύτηκε σε έναν μεγάλο διαγωνισμό Χορού και έστειλε μήνυμα αγάπης και συγγνώμης στους γονείς της, λέγοντας ότι μπορεί να πορευτεί καλά μονάχα αν τους έχει στο πλευρό της. Η ιστορία μεταφέρεται σε μια λαγουδοπολιτεία γιατί με τα ζωάκια πρωταγωνιστές έχουμε ένα πολύ οικείο και φιλικό για τα παιδιά περιβάλλον, έτσι έγινε και η επιλογή του τίτλου: «Η Ζιζή η λαγουδίνα έχει κόρη μπαλαρίνα» σημειώνει χαρακτηριστικά. Η πρόταση για κυκλοφορία της δουλειάς αυτή δεν άργησε να έρθει από τον εκδοτικό οίκο «Βιβλιοδιάπλους», ενώ για την ολοκλήρωση της συνεργάστηκαν, μελοποίησαν και τραγούδησαν οι Λαρισαίες δασκάλες Μουσικής κυρίες Κουκουλοπούλου Νικολέττα και Αρσένου Χριστίνα συμμετείχε φιλικά με την ερμηνεία της η δασκάλα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής κ. Βάλια Σπαθάρα. Στην επιτυχημένη ολοκλήρωση του βιβλίου συντέλεσε η αξιόλογη εικονογράφος κ. Νίκη Λεωνίδου, η οποία σπούδασε Οπτική Επικοινωνία στο Κεντ της Αγγλίας και έχει βραβευτεί εικονογραφώντας πάνω από 100 τίτλους βιβλίων στην Ελλάδα και την Αμερική. Για το βιβλίο χρησιμοποιήθηκαν οικολογικά χρώματα.
Μέσα στο μουσικό αυτό παραμύθι υπάρχουν με ρυθμό και μουσική ένα cd και ένα dvd τα οποία περιέχουν πλήθος υλικού για να ξεκινήσουν παιχνίδι οι ευαισθητοποιημένοι γονείς με τα παιδιά τους αλλά και αξιόλογο υλικό στα χέρια των εκπαιδευτικών για πολλές δημιουργικές δράσεις ρυθμού και μουσικής μέσα στην τάξη. To cd περιλαμβάνει στην πρώτη ενότητα: τα τραγούδια, τα ορχηστρικά κομμάτια και την αφήγηση του παραμυθιού, ενώ στη δεύτερη ενότητά του, έχει ένα ταξίδι στον κόσμο της μουσικής με έμμετρα αναγνώρισης των μουσικών οργάνων και τους ήχους τους, τα παιδιά μαθαίνουν παίζοντας παιχνίδια με τους ήχους. Στο dvd υπάρχουν οι έννοιες των αξιών της μουσικής δοσμένες με έμμετρα, ενώ έχουν βιντεοσκοπηθεί μικρές μπαλαρίνες που υλοποιούν τις ασκήσεις, υπάρχουν καρτέλες αναφοράς στα μουσικά όργανα για να γίνουν παιχνίδια με τους ήχους των εγχόρδων, των παραδοσιακών, των κρούστων και των πνευστών οργάνων. Ακόμη για τους εκπαιδευτικούς υπάρχει η θεατρική απόδοση του παραμυθιού με 23 ρόλους. Την όμορφη ιστορία της Ζιζής της Λαγουδίνας θα έχουν την ευκαιρία οι λιλιπούτειοι αναγνώστες και όχι μόνο, να την απολαύσουν μέσα από μια πολύ όμορφη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, στις 6 το απόγευμα, στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, με ελεύθερη είσοδο. Την εκδήλωση θα προλογίσει η σχολική σύμβουλος Προσχολικής της Πρωτοβάθμιας Λάρισας κ. Άρτεμις Παπαδημητρίου, η παιδοψυχολόγος Νατάσσα Γιαννάκα, δρ Κλινικής Ψυχολογίας θα μιλησει για τον σεβασμό στη μοναδικότητα της προσωπικότητας των παιδιών. Η κ. Λητώ Τσακίρη θα δραματοποιήσει επί σκηνής το μουσικό της παραμύθι μαζί με την κ. Άννα Μανιάτη του Δημιουργικού Εργαστηρίου - Κάκιας Χαλήμαγα Χατζή και με την ενεργό συμμετοχή των μουσικών συντελεστών του παραμυθιού, θα τραγουδήσει παιδική χορωδία, ενώ στο θεατρικό δρώμενο θα συμμετέχουν ενεργά και τα παιδιά που θα παρακολουθούν την εκδήλωση. Στη συνέχεια μια ομάδα κοριτσιών με τη στολή χορού τους θα παίξουν τις αξίες της μουσικής επί σκηνής μαζί με τη δασκάλα του Χορού κ. Ντάνου Αναστασία και θα ακολουθήσει ένα παιχνίδι με τους ήχους των μουσικών οργάνων και τις καρτέλες τους. Τέλος όλα τα παρευρισκόμενα παιδιά θα λάβουν αναμνηστικά του παραμυθιού.
Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
Η κ. Λητώ Τσακίρη παιδαγωγός, εμψυχώτρια, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια εκπαιδευτών, παλιό μέλος του ΣΕΗ, έχει Ειδίκευση στην Ψυχική Υγεία και την Ειδική Αγωγή και είναι διευθύντρια του Νηπιαγωγείου «ΛΗΤΩ» στη Λάρισα. Είναι μητέρα δύο παιδιών, λατρεύει το αντικείμενο της εργασίας της και έχει μάθει πάντα να δημιουργεί δικές της ιστορίες, γράφοντας τους ρόλους των μικρών της μαθητών σε γιορτές και εκδηλώσεις. Έμμετρά της έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό «Παράθυρο» στην εκπαίδευση, ενώ πολλά τραγουδάκια της είναι δημοσιοποιημένα στο youtube με τις φωνούλες των μαθητών της «Ανακύκλωση μαζί», «Φθινοπωράκι», παραμυθοτράγουδο με ερέθισμα το βιβλίο «Πού ν΄ απλώσω τόση Αγάπη», «Τεχνολογία Χαλαρά» και πολλά άλλα.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass