Η Λάρισα τιμά τον Κωνσταντίνο Καβάφη

Δημοσίευση: 31 Οκτ 2013 16:03 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:36

Της Νατάσας Πολυγένη

 

Αφιερωμένος στον μεγάλο Έλληνα ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη είναι ο μήνας Νοέμβριος στη Λάρισα. Αύριο Παρασκευή 1η του μηνός ξεκινούν οι εκδηλώσεις στην πόλη, που είναι πολλές και ενδιαφέρουσες.

Η  Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας με τη συνεργασία του  Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας - Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα έχουν ετοιμάσει ένα πρόγραμμα πολιτιστικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα που ξεκινά  αύριο στις 8 το βράδυ στο Γαλλικό Ινστιτούτο με τα εγκαίνια της  έκθεσης  του Γιάννη Μαγκανάρη με έργα  που δημιουργήθηκαν στην Αλεξάνδρεια ή και που αφορούν πρόσωπα, τοπία και θέματα αλεξανδρινά – αιγυπτιακά.  Στην ίδια εκδήλωση η γνωστή ηθοποιός Κατερίνα Διδασκάλου θα απαγγείλει Καβάφη στα Αγγλικά και Γαλλικά.

Με αφορμή την έναρξη των εκδηλώσεων παραχωρήθηκε σήμερα το πρωί συνέντευξη τύπου από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό, την αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου, την διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας κ. Χρύσα Βουλγαράκη, την ηθοποιό κ. Κατερίνα Διδασκάλου και την συγγραφέα κ. Μπέτυ Μαγρίζου.

Με στίχους από το ποίημα «Θερμοπύλες» ξεκίνησε την αναφορά του στον μεγάλο ποιητή και τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στη Λάρισα ο κ. Αγοραστός, τονίζοντας συγκεκριμένα: « Ο Κωνσταντίνος Καβάφης είναι ο μεγαλύτερος σύγχρονος ποιητής της Ελλάδας, το όνομα του δοξάζει τη χώρα μας σε όλον τον κόσμο και τώρα, με τη σειρά μας, τον τιμούμε κι εμείς. Με τον εορτασμό του, συνδέεται η εκπαίδευση με τον πολιτισμό και ο εορτασμός αποκτά οικουμενική διάσταση».

Από την πλευρά της η κ. Καραλαριώτου επεσήμανε: «Το 2013 είναι έτος αφιερωμένο στον μεγάλο Κωνσταντίνο Καβάφη. Έτσι, ως Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, αφήνοντας πάντα το αποτύπωμά μας σε θέματα πολιτισμού όλα αυτά τα χρόνια, δεν θα μπορούσαμε παρά να προχωρήσουμε σε αυτή τη συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας - και ιδιαίτερα με τη διευθύντριά του κ. Βουλγαράκη-, για να πραγματοποιήσουμε μία σειρά πολύ σημαντικών, αξιόλογων και ποιοτικών εκδηλώσεων για τον μεγάλο μας ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη.

Η έναρξη γίνεται σήμερα με την έκθεση του Γιάννη Μαγκανάρη και την απαγγελία ποιημάτων από την ηθοποιό Κατερίνα Διδασκάλου και οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με τη Λαρισαία συγγραφέα Μπέτυ Μαγρίζου. Είναι ένας μήνας αφιερωμένος στον μεγάλο μας ποιητή, ένας μήνας εκδηλώσεων για τους ανθρώπους που θέλουν να καλλιεργήσουν το πνεύμα τους. Τιμώντας τους μεγάλους ποιητές, τιμούμε την ιστορία μας και αφήνουμε παρακαταθήκη για το μέλλον».

Η κ. Βουλγαράκη, σημείωσε ότι και η Γαλλική Πρεσβεία αφιερώνει το μήνα Νοέμβριο στον μεγάλο Έλληνα ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη με εκδηλώσεις που θα γίνουν και στην Αθήνα. Όσον αφορά το Γαλλικό Ινστιτούτο της Λάρισας, σημείωσε ότι στόχευσε  σε τρεις άξονες στους οποίους θα κινηθούν οι εκδηλώσεις : «Πρώτος άξονας είναι ο εκπαιδευτικός, δηλαδή να περάσει το μήνυμα στα παιδιά ότι η ιστορία είναι το λιθαράκι για το μέλλον, δεύτερος άξονας η εικαστική προσέγγιση και τρίτος η μουσική διάσταση.  Θεωρώ ότι το σύνολο των εκδηλώσεων είναι ένα πολύ καλό αποτύπωμα του προφίλ του Καβάφη στη σύγχρονη εποχή, σε μία εποχή δύσκολη, όπου έχουμε ανάγκη να στηρίξουμε αλλά και να στηριχθούμε από τον πολιτισμό».

Η κ. Διδασκάλου, η οποία θα απαγγείλει ποιήματα –στην Ελληνική και τη Γαλλική γλώσσα- απόψε στη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεση Γ. Μαγκανάρη,  αναφέρθηκε στην εξέχουσα προσωπικότητα του μεγάλου ποιητή χαρακτηρίζοντας τον «τζογαδόρο» της γλώσσας. Το «στίγμα» του παραμένει μοναδικό. Παρέμεινε στην ιστορία ως ένας από τους σημαντικότερους λίθους της γλώσσας μας, πηγαίνοντας κόντρα στον άνεμο σε όλη του τη ζωή». Ακόμη η κ. Διδασκάλου αναφερόμενη στο γεγονός ότι ο Καβάφης είναι ο ποιητής που μεταφράστηκε στις περισσότερες γλώσσες είπε: «Θα ήθελα να μιλώ περισσότερες γλώσσες από τα αγγλικά και γαλλικά, για να μπορώ να διαβάζω Καβάφη»

Τέλος, η κ. Μπέτυ Μαγρίζου μίλησε για τον «αστείρευτο» Καβάφη κι εξέφρασε την χαρά της για τη συμμετοχή της στις εκδηλώσεις τονίζοντας: «Εγώ θα μιλήσω για τον δικό μου Καβάφη, για ότι μου έχει κάνει εντύπωση και για ότι κρατώ στην ψυχή μου, από την ανάγνωση των έργων και της βιογραφίας του».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
COFFEE SHOW DHMOS LARISAION 15-5-24

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass