Ο ανατρεπτικός Δημήτρης Δημηρούλης και η γραφή του

Δημοσίευση: 28 Νοε 2013 22:56 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:10

Της Νατάσας Πολυγένη

Ανατρεπτικός, καυστικός όπου χρειάζεται και με μια «λοξή» δυναμική του λόγου του ο Δημήτρης Δημηρούλης κέρδισε τους Λαρισαίους στη  παρουσίαση του βιβλίου του στο Γαλλικό Ινστιτούτο, με τίτλο «Καβουρηδόν και παραδρόμως. Μικρές σπουδές για το άθλημα της γραφής». Ο συγγραφέας είχε την ευκαιρία να μιλήσει για το βιβλίο του αλλά και να απαντήσει σε ερωτήματα που έχουν να κάνουν από την επιλογή του τίτλου έως και τρόπο γραφής. Πριν γίνουν όμως όλα αυτά ο  ο Προϊστάμενος του Τμήματος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας, σχολικός σύμβουλος κ. Θ. Μπεχλιβάνης «σύστησε» το βιβλίο αλλά και τον συγγραφέα στο κοινό.

Χαρακτήρισε τον Δημήτρη Δημηρούλη έναν από τους σημαντικότερους εισηγητές των νέων θεωριών για τη γλώσσα, την λογοτεχνία και την ερμηνεία των κειμένων στη χώρα μας και ταυτόχρονα τόνισε ότι υπερασπίζεται σθεναρά την ανάγκη εμπλουτισμού της κριτικής από τα εργαλεία που προσφέρουν οι θεωρίες αυτές γιατί έτσι μόνον μπορεί πράγματι ο κριτικός, ο μελετητής, ο ερευνητής των κειμένων να εντάξει το αντικείμενό του στο ευρύτερο εκείνο πλαίσιο που το δικαιώνει, και ταυτόχρονα να φωτίσει ξανά την αξία των παλιότερων κειμένων και να διαμεσολαβήσει δημιουργικά ανάμεσα στη σύγχρονη δημιουργία και το σημερινό κοινό.

Αναφορικά, με το βιβλίο ο κ. Μπεχλιβάνης ανέφερε μεταξύ άλλων «Το «Καβουρηδόν και παραδρόμως» αποτελεί απόσταγμα της σκέψης του Δημήτρη Δημηρούλη έτσι όπως διαμορφώθηκε τα τελευταία 13 χρόνια. Πέντε είναι οι ενότητες που συνθέτουν το περιεχόμενο του βιβλίου: Γλώσσα, πεζογραφία, ποίηση, δοκίμιο και κριτική και θεωρία της λογοτεχνίας. Ο αναγνώστης μέσα από τα επιμέρους θέματα που πραγματεύεται ο Δημήτρης Δημηρούλης θα εντοπίσει κάποια βασικά χαρακτηριστικά της στάσης και της πράξης του έναντι του κόσμου των κειμένων, έναντι εντέλει του κόσμου και των πραγμάτων που μας περιβάλλουν».

Καταλήγοντας, ο ομιλητής επεσήμανε ότι ο συγγραφέας του βιβλίου ανοίγει συνεχώς διάλογο με το έργο των μεγάλων μορφών της λογοτεχνίας μας, αναζητώντας επίμονα κάθε φορά απάντηση στο ερώτημα «Ποια μπορεί να είναι η σημασία του έργου τους για μας, σήμερα μέσα στα συφραζόμενα και τις ανάγκες της εποχής μας;».

Η συνέχεια δόθηκε από τον ίδιο τον συγγραφέα, τον Δημήτρη Δημηρούλη… Αρχικά ο συγγραφέας αναφέρθηκε στον τίτλο του βιβλίου του, τονίζοντας, ότι υποδηλώνει ότι ο ίδιος δεν ακολουθεί την πεπατημένη, αλλά πάει λοξά σαν τον κάβουρα, βγαίνει από τον κεντρικό δρόμο και ακολουθεί τους παράδρομους, για να ανακαλύψει αυτό το κάτι διαφορετικό, το περιπετειώδες ακόμη και αν αυτό κρύβει πολλές φορές δυσάρεστες εκπλήξεις.

«Η αλήθεια είναι πως έχω μια διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων (αναφορικά με τη λογοτεχνία κ.α.). Αυτό μπορεί να αρέσει στο ευρύ κοινό, όμως προκαλεί αντιπαραθέσεις και έχει κόστος. Πιστεύω όμως σε αυτό που κάνω, το κάνω με κέφι και το απολαμβάνω» είπε ο συγγραφέας μεταξύ άλλων. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση με το κοινό. Την εκδήλωση συντόνισε  η Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Λάρισας κ. Ελένη Φανάρα.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass