ΣΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ Α.ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΥ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΟ «ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΕΙΟ»

Ανθρώπινες ψυχές θύματα του σύγχρονου δουλεμπορίου

Δημοσίευση: 06 Δεκ 2013 1:39 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:20
Στο εμπόριο των ανθρώπινων οργάνων, στο λεγόμενο trafiking, ένα ζήτημα άκρως επίκαιρο για τα ελληνικά δεδομένα, αναφέρεται στο νέο της μυθιστόρημα που παρουσιάστηκε χθες στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο της Λάρισας, η συγγραφέας Άννα Μανωλοπούλου.
Στο βιβλίο που φέρει τον τίτλο « Η μάσκα που δακρύζει», η συγγραφέας καταπιάνεται με ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, αυτό του σύγχρονου δουλεμπορίου που δυστυχώς έχει απλώσει τα πλοκάμια του και στη χώρα μας, σπέρνοντας τον πόνο και τη θλίψη στις οικογένειες που βιώνουν μια τέτοια ανθρώπινη και τραγική κατάσταση.
Μιλώντας για το νέο συγγραφικό δημιούργημα της κ. Μανωλοπούλου, ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ζήσης Παπαδημητρίου, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η συγγραφέας υπερβαίνει τον ίδιο της τον εαυτό, δίνοντας κυριολεκτικά ρεσιτάλ βαθυστόχαστης σκέψης, την οποία και αντικειμενικοποιεί υπό τη μορφή προβληματισμών του βασικού της ήρωα του Νικόλα, ο οποίος βιώνει με τραγικό τρόπο, τον εσωτερικό του διχασμό ως σκεπτόμενος άνθρωπος και ως εργαλείο μιας αδίστακτης σπείρας εγκληματιών που πλουτίζουν σε βάρος αθώων πλασμάτων, εμπορευματοποιώντας τα όργανά τους για να σώσουν, με πανάκριβο αντίτιμο, τη ζωή πλουσίων υποκειμένων. Η συγγραφέας γνώστης της παγκόσμιας λογοτεχνίας, αλλά και των φιλοσοφικών ρευμάτων, με επίκεντρο τη φιλοσοφική σκέψη του Φρειδερίκου Νίτσε, αποφαίνεται σχετικά με τη μοίρα του ανθρώπου που πασχίζει να βρει και να επαναπροσδιορίσει την ανθρώπινη ταυτότητά του σε έναν κόσμο που απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από κάθε έννοια ηθικής».
Ολοκληρώνοντας τις σκέψεις του για το βιβλίο ο κ. Παπαδημητρίου παρέθεσε στο κοινό ένα μικρό απόσπασμά του που τον συντάραξε όπως είπε ψυχικά και πνευματικά: « Η μάσκα που δακρύζει» είναι η μάσκα που φοράει ο Θεός, καθώς κατέβηκε στη Γη, για να δει πώς ζουν τα δημιουργήματά του. Μήπως είσαι ένας επιπόλαιος Θεός που θέλεις να περνάς καλά χωρίς να βλέπεις γύρω σου το ρίσκο της θνησιμότητάς μας; Όχι, τα βλέπω όλα, γι΄αυτό το ρίχνω στην τρελή, γιατί η ζωή μας είναι μια στιγμή που, ώσπου να έρθει, φεύγει. Κοίτα και συ να χαρείς, να το γλεντήσεις ως την τελευταία σου πνοή, στον θάνατό σου μην παραδοθείς και μην ταπεινωθείς μπροστά του. Σήμερα πάνω στον βωμό, στην αυτοσχέδια τούτη τελετή, πρόκειται να θυσιαστείς ,να πνεύσει ούριος άνεμος στης τράπουλας τα πάθη».
Στη συνέχεια παίρνοντας τον λόγο ο καθηγητής Φυσικής-Νομικός, κ. Γιάννης Μήτσιου χαρακτήρισε το βιβλίο άκρως προκλητικό, σε ό,τι αφορά τη μορφή και το περιεχόμενό του, με έναν λόγο ποιητικό, με ύφος πυκνό, με ανατρεπτικές γλωσσικές δομές, με στοιχεία σουρεαλισμού και ταυτόχρονα με αφηγηματική δεινότητα.
Για να προσθέσει ακόμη ότι «μέσα από ένα χειμαρρώδη και απολαυστικό λόγο αποκαλύπτονται προσωπικότητες με σάρκα και οστά, πρωταγωνιστές με ελαττώματα, ιδιορρυθμίες και αντιφάσεις. Η συγγραφέας μέσα από το μυθιστόρημά της βγάζει τον ψυχικό και πνευματικό της πλούτο. Αποδεικνύει πως σε μια ιστορία η ένταση των συναισθημάτων μπορεί να αποδοθεί μέσα από το αφηγηματικό παιχνίδι, ακόμη πιο ενισχυμένη και ταυτόχρονα αποδραματοποιημένη, απορρίπτοντας τον διδακτισμό και περνώντας την πολιτική και την υπαρξιακή του αγωνία μέσα από το εξαιρετικό της στυλ.
«Η μάσκα που δακρύζει» δίνει τη γεύση αισθητικής απόλαυσης και πνευματικής ανάτασης.
Τελευταία τον λόγο πήρε η ίδια η συγγραφέας και αφού ευχαρίστησε τους δύο ομιλητές για την αποδοχή της πρόσκλησης να παρουσιάσουν το βιβλίο της, είπε μεταξύ άλλων ότι:
«το βιβλίο αυτό είναι ένα μυθιστόρημα με αφηγηματικές τοιχογραφίες, σκηνές που συναρπάζουν. Επειδή η ζωή είναι ένα παιχνίδι και εμείς καλούμαστε να παίξουμε κάποιους ρόλους, που δεν τους είχαμε προβλέψει και για αυτό φοράμε μάσκες.
Όσον αφορά τη μάσκα που δακρύζει, αυτή τη φόρεσε ο θεός όταν κατέβηκε στη γη για να συνομιλήσει με τον άνθρωπο, το τέλειο δημιούργημά του, που δεν άντεξε από το παράπονό του για τα πεπερασμένα όρια του μπροστά στο άπειρο.
Η τέχνη συμπλήρωσε η κ. Μανωλοπούλου μας διδάσκει την ομορφιά που αφυπνίζει συνειδήσεις, μας ταξιδεύει στη χώρα της υπέρβασης, όπου ο μύθος επωάζει την κρυφή ουσία των πραγμάτων, μέσα από μια έκρηξη μαγείας που καλείται «έκσταση» και μας ξαφνιάζει...».
Την παρουσίαση του βιβλίου διοργάνωσε ο Δήμος Λαρισαίων, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων ν. Λάρισας και ο Πιερικός Σύλλογος, ενώ συντονιστής της συζήτησης ήταν ο δημοσιογράφος Γιάννης Σιούλας.
Σοφία Ορφανιώτη
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass