ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ «STAGE» ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Ο «Πουπουλένιος» από την «Αυλαία»

Δημοσίευση: 07 Δεκ 2013 20:46 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:24
 
 
Ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσαν οι παραστάσεις του ερασιτεχνικού θιάσου της «Αυλαίας» που παρουσιάστηκαν στο κοινό στη σκηνή του «stage» πριν από λίγες ημέρες.
Το θεατρικό έργο του πολυβραβευμένου Ιρλανδού θεατρικού συγγραφέα, Μάρτιν Μακ Ντόνα «Ο Πουπουλένιος», γοήτευσε του θεατές στις τρεις πρώτες παραστάσεις, ενώ έπεται και συνέχεια αυτών σήμερα Κυριακή, αύριο και την Τρίτη στις 9 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Το έργο γραμμένο το 2003 προκάλεσε αίσθηση και μέσα σε δύο χρόνια μεταφράστηκε σε περισσότερες από δέκα γλώσσες και γνώρισε πολλές επιτυχημένες παραστάσεις. Αν και ο συγγραφέας εστιάζει μέσα από τον παραμορφωτικό φακό του κωμικού παραλογισμού στη βία, την καταπίεση και τον θάνατο, το έργο του μιλά κυρίως για την ανθρώπινη λαχτάρα του «μια φορά κι έναν καιρό», για την ανάγκη του ανθρώπου να πει και να ακούσει ιστορίες για να αισθανθεί κοντά σε κάποιον, για να καταφέρει να αντιμετωπίσει το χάος της πραγματικότητας.
Το έργο είναι δύσκολο, βίαιο και κριτικό απέναντι στην τυφλή βία, αλλά και την ενδοοικογενειακή και ψυχολογική βία αλλά το τέλος του έργου απλά μας δείχνει ότι όλη η βία που προηγήθηκε ήταν μάταιη. Παρόλα αυτά, δεν του λείπει το χιούμορ και τα κωμικά στοιχεία, που αλαφρώνουν λίγο την ατμόσφαιρα. Σίγουρα όμως είναι ένα έργο (όπως και όλα του ΜακΝτόνα) που απαιτεί ερμηνείες. Και αυτή η παράσταση τις διαθέτει.
 Ο ξένος τύπος έγραψε για το έργο: «Η γλώσσα είναι συγκλονιστική . Όχι μόνο οι ιστορίες του υφαίνονται με μια μυθική δύναμη, αλλά και η κωμωδία είναι αβίαστη . Με θρασύτατη απόλαυση λέει τα ανείπωτα και σε συνδυασμό με έναν διακριτικό ''πιντερισμό'' οδηγεί το κοινό σε ιλαρότητα».
 «Τα λόγια , οι εικόνες και η απόδοση τους ως ζωντανό δράμα, καθηλώνουν και παρασύρουν. Ο McDonagh αντιλαμβάνεται το μικρό μέρος της ανθρώπινης ψυχής που πάντα θα ποθεί τη φράση «μια φορά κι έναν καιρό». Και αν το ωραίο τέλος δεν είναι σαφές - είτε στο έργο είτε στη ζωή είτε στην αναζήτηση του τι είναι ωραίο τέλος - ξέρει καλά ότι η στιγμή που κρατάς την αναπνοή σου μέσα σε ένα σκοτεινό θέατρο είναι η πιο απολαυστική ανταμοιβή . Όπως και τα παιδιά στο άκουσμα μιας τρομαχτικής ιστορίας, τα ουρλιαχτά σε κάνουν να θέλεις να τρέξεις προς τα εκεί».
Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση της Χριστίνας Μπάμπου-Παγκουρέλη, την οποία παραχώρησε ευγενικά στην «Αυλαία» και τους τέσσερις ρόλους του έργου ερμηνεύουν οι: Βάσω Βελλή (Τουπόλσκι), Δημήτρης Καραβασίλης (Αριελ), Στέλιος Παπαδόντας (Κατούριαν), Νίκος Ζαρκογιάννης (Μίσαλ).
Ο σχεδιασμός του video και οι μουσικές επιλογές έγιναν από τη Βάσω Βελλή, στους φωτισμούς Πέτρος Θώδος.
Η παράσταση ανεβαίνει με την ευγενική υποστήριξη της «Γενικής Κλινικής Ευτύχιος Γ. Πατσίδης».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass