ΑΠΟΨΕ ΣΤΟ «ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΕΙΟ»

«Μεσάνυχτα στο Παρίσι»

Δημοσίευση: 30 Δεκ 2013 0:56 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:50
Μία ακόμη ταινία θα παρακολουθήσουν οι σινεφίλ της Λάρισας, στην αίθουσα του «Χατζηγιάννειου» Πνευματικού Κέντρου, απόψε στις 7 και 9:30 μ.μ. αντίστοιχα.
Πρόκειται για την ταινία «Μεσάνυχτα στο Παρίσι» μια αισθηματική κομεντί φαντασίας, αμερικανικής και ισπανικής παραγωγής του 2011, σε σκηνοθεσία και σενάριο του Γούντι Άλεν. Η ταινία απέσπασε όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου.
Η παραπάνω ταινία παραχωρήθηκε από το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Δήμο Λαρισαίων. Οι πρώτες προβολές της Δ/νσης Κοινωνικών Δράσεων του Δήμου Λαρισαίων είναι με ελεύθερη είσοδο. To πλήρες πρόγραμμα της κινηματογραφικής περιόδου θα ανακοινωθεί τον Ιανουάριο του 2014.
Υπόθεση:
Η νέα ταινία του Γούντι Άλεν, «Μεσάνυχτα στο Παρίσι» είναι μία ρομαντική κομεντί που εκτυλίσσεται στην Πόλη του Φωτός. Μια οικογένεια πηγαίνει εκεί για επαγγελματικούς λόγους κι ένα νεαρό ζευγάρι που ετοιμάζεται να παντρευτεί το φθινόπωρο, αλλάζει καταστάσεις που φέρνουν τα πάνω κάτω στη ζωή του. Η ταινία αφηγείται τον μεγάλο έρωτα ενός νέου άνδρα για μια πόλη, το Παρίσι, και μιλάει για τους ανθρώπους που έχουν την ψευδαίσθηση ότι αν είχαν μιαν άλλη ζωή, διαφορετική από τη δική τους, θα ζούσαν πολύ καλύτερα.
Για την ταινία έχουν γραφτεί διάφορες κριτικές, μερικές από αυτές λένε...
Έξυπνο, πρωτότυπο σε έμπνευση και δημιουργικότητα φιλμ, από έναν κινηματογραφιστή που κάθε χρόνο μας χαρίζει μοναδικές στιγμές λεκτικού γέλιου και αισθηματικού κυνισμού - συχνά με διάθεση παρωδίας, αυτοσαρκασμού και πρόκλησης.
Το «Μεσάνυχτα στο Παρίσι» είναι ένας φόρος τιμής στην τέχνη και τους ανθρώπους που έζησαν την εποχή του μεσοπολέμου, τη δεκαετία του '20, την επονομαζόμενη Χρυσή Εποχή και στην ίδια την πόλη του Παρισιού που εμπνέει.
Η ταινία αναβλύζει νοσταλγία, θαυμασμό και σεβασμό στα πρόσωπα που κυριάρχησαν στον κόσμο του πνεύματος εκείνη τη «Χρυσή Εποχή» που μόνο με την Μπελ Επόκ (που χρονολογείται από τα τέλη του 19ου έως λίγο πριν την έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου θα μπορούσε να συγκριθεί καλλιτεχνικά.
Στην παρέλαση προσώπων δεν λείπει καμιά μεγάλη φυσιογνωμία από τον χώρο της ζωγραφικής, της ποίησης, της μουσικής, της λογοτεχνίας και άλλων τεχνών όπως: Νταλί, Πικάσο, Μπουνιουέλ, Κοκτό, Λοτρέκ, Χεμινγουέι, Φιτζέραλντ, Κόουλ Πόρτερ, Ντεγκά, κ.ά.
Μια εξαιρετική ιδέα που ζωντάνεψε τα σχεδόν μυθικά και λατρεμένα είδωλα, μέσα σε λίγες νύχτες, χάρη στον οραματιστή σκηνοθέτη.
Ένας Αμερικανός συγγραφέας που διέρχεται περίοδο πνευματικής κρίσης, ταξιδεύει «ονειρικά» στον χρόνο (με τη βοήθεια του ...έρωτα και του αλκοόλ) για να ξεφύγει από το ρουτινιάρικο «κόλλημα» που έχει φάει, ενώ βρίσκεται σε διακοπές ενόψει του επικείμενου γάμου του. Το ταξίδι στο παρελθόν τον εξιτάρει, καθώς προσγειώνεται στο Παρίσι της δεκαετίας του '20 και εισχωρεί σε όλα τα δημοφιλή και πασίγνωστα ανά την υφήλιο, καφέ και κλαμπ της πόλης. Η νυχτερινή ζωή, η διασκέδαση και τα πάρτι, του δίνουν την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τον μύθο της Πόλης που πρωτοπορεί, ενώ περπατά στους ρομαντικούς δρόμους και τα πάρκα της. Αντλεί την έμπνευσή του από τις δικές του αναφορές. Αρπάζει την ευκαιρία ο Γούντι και μας παραδίδει ένα γλυκό, ευχάριστο αλλά και αισιόδοξο φιλμ, μνήμης και ιστορίας το οποίο στην πιο ώριμη και μεστή φάση της καριέρας του μας αποκαλύπτει τις ενδόμυχες επιρροές του που αποτέλεσαν γι΄ αυτόν φάρο πολιτισμού και καλλιτεχνική έμπνευση. Για άλλη μια φορά δε, μιλάει σχεδόν αυτοβιογραφικά, μέσω του κύριου χαρακτήρα και πρωταγωνιστή του. Αυτό είναι το μυστικό της βαθύτερης ταύτισης που δεν εξυπηρετεί μόνο την υποκειμενική του κοσμοθεωρία του μα και τον ίδιο τον θεατή. Βυθισμένοι παράλληλα σε δύο κόσμους από το ταξίδι στον χρόνο, ο δημιουργός μαζί με τον θεατή βρίσκουν στο πρόσωπο του πρωταγωνιστή την αφορμή για ένα απολαυστικό παιχνίδι στην Πόλη του Φωτός, όπου γράφτηκε η σύγχρονη ... Ιστορία της τέχνης του δυτικού κόσμου. Ένας τόπος συνάντησης των κορυφαίων πνευμάτων της εποχής του μεσοπολέμου που έμελλε να γραφεί με χρυσά γράμματα κυριολεκτικά. Φυσικά είναι μια ταινία που εξυμνεί το Παρίσι, από την αισθητική της ρυμοτομίας, της αρχιτεκτονικής και των μουσείων, έως τα γεγονότα που συντάραξαν το πολιτικό και πολιτιστικό χάρτη ολόκληρης της Ευρώπης.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass