Ένας εκκολαπτόμενος τενόρος

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΡΤΗΣ

Δημοσίευση: 11 Μαρ 2013 2:00 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 14:45
Κείμενο: Παναγιώτα Φούντα

Όλα ξεκίνησαν από τη σχολική χορωδία, στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού. Μέσα από αυτή την εμπειρία γεννήθηκε μια αγάπη – για το τραγούδι, και ένα αστέρι – ο Βασίλης Κούρτης. Ένας νεαρό που μόλις έκλεισε τα 19 του χρόνια, αλλά τραγουδά σαν ώριμος καλλιτέχνης. Ένα παιδί μοντέρνο, όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας του που διαθέτει ένα σπουδαίο χάρισμα. Μια εξαιρετική φωνή, την οποία – με τη στήριξη των δασκάλων του και της οικογένειας του – καλλιέργησε και με εφόδιο αυτή ετοιμάζεται να ανοίξει τα φτερά του στο εξωτερικό αναζητώντας νέες προκλήσεις.

Γιος του γνωστού Λαρισαίου επιχειρηματία Βαγγέλη Κούρτη, ο Βασίλης, αν και θα μπορούσε να ασχοληθεί με τον κλάδο των κατασκευών στον οποίο ο πατέρας του διαπρέπει, αποφάσισε να ακολουθήσει έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο. Μαθητής δημοτικού ακόμη, μέσα από τη συμμετοχή του στη σχολική χορωδία ο ίδιος ανακάλυψε ότι του αρέσει πολύ το τραγούδι και οι δάσκαλοι του ότι διαθέτει μια πολύ καλή φωνή. Εκείνη την εποχή ήταν που πρωτοάκουσε και τον Μάριο Φραγκούλη να ερμηνεύει το «Φάντασμα της Όπερας» και …«κόλλησα», λέει χαρακτηριστικά. Και με τον Φραγκούλη, που αποτελεί το πρότυπο του, αλλά και με το «Φάντασμα της Όπερας».

Μέσω μιας συμμαθήτριας του, η οποία ασχολούνταν με το κλασικό τραγούδι ήρθε σε επαφή με τη δασκάλα του, την κ. Κατερίνα Οικονόμου, την οποία ξεχωρίζει ως κορυφαία στο χώρο και την ευγνωμονεί για όσα του έχει προσφέρει. Έτσι ξεκίνησε σπουδές στο πιάνο και παράλληλα μαθήματα φωνητικής και κλασικού τραγουδιού. Η φωνή άρχισε σιγά – σιγά να καλλιεργείται και η αγάπη του για το τραγούδι να φουντώνει. Σε τέτοιο βαθμό που το να σπουδάσει σε ανώτατο επίπεδο και να ασχοληθεί επαγγελματικά με αυτό το αντικείμενο αποτέλεσε για εκείνον αδιαπραγμάτευτη απόφαση.

Πρόσφατα έδωσε εξετάσεις στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου και περιμένει την έκδοση των αποτελεσμάτων. Για το νεαρό Βασίλη οι σπουδές στο εξωτερικό μεταφράζονται και σε υψηλότερο επίπεδο γνώσης, αλλά και σε καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές. Στόχος του μετά την ολοκλήρωση των βασικών σπουδών, μιας και η εκπαίδευση στον τομέα αυτό δεν σταματά σχεδόν ποτέ, είναι να ασχοληθεί με το τραγούδι αλλά και με το μουσικό θέατρο. «Θα με ενδιέφερε πολύ κάνω μιούζικαλ, είδος που είναι αναπτυγμένο κυρίως στο εξωτερικό. Το τραγούδι βέβαια είναι ο πρωταρχικός μου στόχος. Όχι μόνο το κλασικό αλλά και το λεγόμενο classical crossover, που περιλαμβάνει και άλλα είδη μουσικής, όπως η έντεχνη ή η ποπ, τραγουδισμένη την τεχνική του κλασικού. Πάντως, εκτός Ελλάδας υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες αλλά και αξιοκρατία, σε κάθε επίπεδο κι αυτό είναι που με κάνει να στρέφω προς τα εκεί το βλέμμα μου».

Η μουσική είναι για τον Βασίλη απλώς η καθημερινότητά του. Σχεδόν κάθε μέρα κάνει μάθημα με τη δασκάλα του για μία με μιάμιση ώρα, ενώ και στον ελεύθερο χρόνο του ακούει πολλή μουσική. Η επιλογή του να σπουδάσει κλασικό τραγούδι έχει περιορίσει σε κάποιο βαθμό τη ζωή του, γεγονός που δεν τον ενοχλεί καθόλου. Το ποτό, το ξενύχτι και άλλες δραστηριότητες των παιδιών της ηλικίας του είναι γι’ αυτόν σχεδόν απαγορευτικά, αλλά αυτές είναι ασήμαντες «θυσίες» μπροστά στην επίτευξη του στόχου του.

Από τις πιο σημαντικές στιγμές στη μουσική του πορεία είναι η γνωριμία και η συνεργασία του με το Γιάννη Μαρκόπουλο, στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποίησαν τα εκπαιδευτήρια Μπακογιάννη στα οποία φοιτούσε. Μέσω του συνθέτη, άλλωστε γνώρισε προσωπικά και το ίνδαλμά του, τον Μάριο Φραγκούλη, με τον οποίο διατηρεί επαφές. Όνειρο του Βασίλη; Φυσικά, να ακολουθήσει μια αντίστοιχη μεγάλη καριέρα στο τραγούδι, όπως και ο γνωστός καλλιτέχνης.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass