ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

«8»: Ενα φιλόδοξο «κίνημα» στην τέχνη

Δημοσίευση: 05 Απρ 2015 12:55 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 15:48

Της Λένας Κισσάβου

Ένα δυναμικό «κίνημα» καλλιτεχνών, που στοχεύει να αναδείξει την τέχνη στην καθημερινότητα της πόλης και να ενισχύσει την ανάπτυξή της σε αυτή, γεννήθηκε στη Λάρισα.

Άτομα με πάθος για την εξέλιξη των εικαστικών τεχνών, πιστεύοντας ότι η  συλλογική προσπάθεια μπορεί να καταφέρει σημαντικά αποτελέσματα προς αυτή την κατεύθυνση, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, έξω από κλειστά πλαίσια και με την ελευθερία που χαρακτηρίζει τη φύση των καλλιτεχνών, να εκφραστούν υπερασπιζόμενοι την τέχνη ως κοινωνική αξία.

Ο λόγος για τους «8»! Το Σωματείο  Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Λάρισας, που το τιτλοφόρησαν «8», συμβολικά για το έτος έναρξης (2008) αυτής της κίνησης και δράσης τους.

Μας μίλησαν γι αυτό, η αντιπρόεδρος κ. Ιφιγένεια Σδούκου και η γραμματέας κ. Βιβή Τσιόγκα, παρουσιάζοντάς μας τόσο τους σκοπούς του όσο και τις δράσεις του, υποστηρίζοντας τα εξής: «Το Σωματείο Εικαστικών Καλλιτεχνών «8» αποτελείται από επαγγελματίες πτυχιούχους Καλών Τεχνών, που κατοικούν ή κατάγονται από τη Λάρισα και οι οποίοι εργάζονται σε οποιαδήποτε πρακτική της σύγχρονης τέχνης (ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, ηλεκτρονικές τέχνες, εγκατάσταση κλπ) . Οι βασικές λειτουργίες του είναι: Η προβολή της εικαστικής δημιουργίας. Η υπεράσπιση της τέχνης σαν κοινωνικής αξίας

Η προώθηση της αλληλεγγύης μεταξύ των διαφόρων τύπων  καλλιτεχνικών πρακτικών, μεταξύ των διαφόρων γενεών καλλιτεχνών. Η παρουσίαση, υπεράσπιση και βελτίωση της κοινωνικής, επαγγελματικής και πολιτιστικής κατάστασης των εικαστικών καλλιτεχνών του τόπου μας.

Το Σωματείο «8» μεσολαβεί σε δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και ιδιώτες, προκειμένου να εξασφαλιστεί: Η δημιουργία και εδραίωση δημόσιων θεσμών για την προώθηση και διάδοση της σύγχρονης τέχνης (εκθεσιακοί χώροι, μουσεία σύγχρονης τέχνης και χώροι) στην πόλη μας και την περιοχή μας.

Η παρουσία, σε όλα τα εκπαιδευτικά επίπεδα, τόσο της έκφρασης και της γνώσης των σύγχρονων εικαστικών τεχνών, όσο και η κατάλληλη εκπαίδευση του υψηλότερου επιπέδου κυρίως στις εικαστικές τέχνες και τα πολυμέσα.

Υποστήριξη για νέους και ανερχόμενους καλλιτέχνες στα πρώτα χρόνια της καριέρας τους.

Η καλυτέρευση και επαγγελματοποίηση των σχέσεων μεταξύ καλλιτεχνών από τη μία πλευρά και δημόσιων φορέων και ιδιωτών, από την άλλη.

Η πλήρης αποδοχή και σεβασμός των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας των εικαστικών καλλιτεχνών .

Η υπεράσπιση της πολιτιστικής ανάπτυξης και η προώθηση των έργων τέχνης στο δημόσιο χώρο, μέσω πρωτοβουλιών της δημοτικής αρχής.

Η υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας της δημιουργίας. Η καταγγελία της λογοκρισίας στην τέχνη, η ακύρωση των αυθαίρετων αποφάσεων και ενεργειών επιζήμιων για τους καλλιτέχνες και την ελευθερία της τέχνης γενικότερα.

Για την επίτευξη των στόχων αυτών το Σωματείο «8» ενεργεί ως μεσάζων

με τα δημόσια ιδρύματα σε τοπικό, περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο και ακολουθεί στενά την τρέχουσα πολιτιστική πολιτική και τα προγράμματα.

 Το Σωματείο οφείλει να ακούει τη φωνή και τις απόψεις των καλλιτεχνών που εκπροσωπεί, προωθώντας  την αλληλεγγύη και της συνεργασία στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής κοινότητας. Και να λειτουργεί δημοκρατικά. Η γενική συνέλευση των μελών συνέρχεται τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο για συζήτηση και ψηφοφορία σχετικά με το πρόγραμμα, τη δράση και τον προϋπολογισμό».

Τα μέλη του διοικητικού του συμβουλίου είναι τα εξής:

πρόεδρος: Βαγγέλης Βλαχοδήμος,

αντιπρόεδρος: Ιφιγένεια Σδούκου,

γραμματέας: Βιβή Τσιόγκα

ταμίας: Δήμητρα Εξάρχου και

μέλος: Τζένη Μπαμπαλή

Ενδεικτικά, οι δράσεις που έχει αναπτύξει φέτος, είναι μεταξύ άλλων, όπως οι ίδιοι αναφέρουν, οι εξής: «Έκθεση «Τεχνίαμα», συνδιοργάνωση με τους Ενεργούς Πολίτες Λάρισας και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Οι εικαστικοί δωρίσανε τα έργα τους για να εμπλουτιστεί με  φάρμακα το Κοινωνικό Ιατρείο .

Συμμετοχή στην έκθεση «ΣΚΟΥΠίδια αλλιώς», στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας. Συμμετοχή στην ημερίδα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λάρισας.

Συνδιοργάνωση με την αντιδημαρχία Πολιτισμού έκθεσης  «Ο ήχος σε Α4».

Συνεργασίες στην εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων με την Δημοτική Πινακοθήκη, Αντιδημαρχία Πολιτισμού Τυρνάβου και άλλους φορείς ....κ.α.».

Το ότι στη Λάρισα σήμερα, εκτός από τους πολιτιστικούς φορείς που κάνουν προσπάθειες να αναδείξουν και να διδάξουν την τέχνη γενικότερα, όπως η Δημοτική Πινακοθήκη, αν μη τι άλλο είναι ελπιδοφόρο και ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι ουσιαστικά αυτοί που δημιουργούν τέχνη, αποφασίζουν να δράσουν μαζί, ...προκαλώντας το ευρύτερο κενό να μυηθεί σε αυτή και να κατανοήσει πόσο αναγκαία είναι στην ανθρώπινη ύπαρξη, όταν μέσα από τα έργα της αποτυπώνει την ψυχική κατάσταση, τα συναισθήματα, τις ιδέες, την αίσθηση ή τον οραματισμό..., ως αναπόσπαστο μέρος ενός πολιτισμού.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass