ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΟΡΙΑΜΒΟ

Ο έμπορος της Βενετίας

Δημοσίευση: 28 Μαρ 2013 15:36 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:10

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Χορίαμβος» ανεβάζει τον Απρίλιο και για είκοσι παραστάσεις, το θεατρικό έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, «Ο έμπορος της Βενετίας», σε διασκευή και σκηνοθεσία του Ανδρέα Ανδρεόπουλου.

Λίγα λόγια για την παράσταση από τον σκηνοθέτη: «Βενετία 1598. Ένα είδος ηγεμονικής δημοκρατίας έχει αρχίσει να γοητεύει τους Ευρωπαίους. Η αναγέννηση διαδέχεται τον μεσαίωνα. Το φως το σκοτάδι, η διαφάνεια τη συγκάλυψη. Οι δίκες έχουν ακροατήριο, ο νόμος αποκτά- εκτός γράμματος, και πνεύμα. Η κοινωνία αλλάζει και γεννά (διαλεκτικά) τις προσωπικότητες που (την οδηγούν στην αλλαγή) θα την οδηγήσουν σ’ αυτή την αλλαγή. Μια απ’ αυτές (τις προσωπικότητες) είναι ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ. (Το φλογερό λίκνο που τεχνουργεί τον σύγχρονο λόγο- να μπει δεύτερο). Ο ποιητής που στοχεύει τα μύχια της ψυχής μας και τα θεραπεύει απ’ την αμάθεια και τον μισανθρωπισμό.

«Η γήινη εξουσία αποθεώνεται όταν το δίκαιο υποτάσσεται στο έλεος...»

Ο Εβραίος Σάυλοκ δεν ελεείται, άρα δεν ελεεί. Πιστεύει πως μ’ ένα ιδιωτικό συμφωνητικό μπορεί να απαιτήσει το δίκιο του. Σπρωγμένος απ’ το πάθος της εκδίκησης τελικά θα το χάσει. Έχει την υπέροχη ιδέα να πολεμήσει το σύστημα που τον αδικεί, μέσα απ’ το ίδιο το σύστημα. Όμως δεν έχει ούτε τα μέσα, ούτε τη γνώση. Πρέπει να είσαι μορφωμένος για να τα βάλεις με τους «μεγάλους». Άγει λοιπόν έναν ευγενή άνθρωπο - τον έμπορο – στο δικαστήριο και ζητά τη ζωή του για μια οικονομική δοσοληψία. Η ύβρις που διαπράττει, θα τιμωρηθεί.

Γλυκός παρονομαστής σε όλα αυτά, είναι ο έρωτας. Η πυρηνική δύναμη που έλκει τα πράγματα και τα κάνει να υπάρχουν. Όλα τα παρακολουθούμε μέσα από διάφορες ερωτικές ιστορίες. Ρομαντικές, απαγορευμένες, συμβατικές. Έτσι στήνει το παραμύθι του ο Άγγλος βάρδος, ο μέγας λαϊκός ποιητής του 16ου αιώνα. Τον ευχαριστούμε που δίνει ακόμα γεύση και χρώμα στην ανιαρή ζωή μας.»

Μετάφραση: Τηλέμαχος Μουδατσάκης

Διασκευή- σκηνοθεσία: Ανδρέας Ανδρεόπουλος

Μουσική- σκηνικά: Βασίλης Λούγκος

Κατασκευή σκηνικού: Αντώνης Σοφός

Κοστούμια: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βόλου- Ελένη Ψύρρα

Παραγωγή: Χορίαμβος

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ανδρέας Ανδρεόπουλος, Φανή Χουλιάρα, Βασιλική Δούφα, Χρήστος Σκρέκας, Βάνα Καταραχιά, Θοδωρής Κανάκης, Χριστίνα Χαλεπούδη, Δημήτρης Ακριβούλης και ο Βασίλης Καρμίρης. Στο ρόλο του Σάυλοκ, ο Θανάσης Ζέρβας

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass